logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz, TDA1514 kit J-82, w głośniku buczenie

kalipiotrek 15 Lip 2005 01:04 3842 11
REKLAMA
  • #1 1654856
    kalipiotrek
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam! Złożyłem w/w układ Jabel'a. Gdy nie ma nic na wejściu z głośnika słychać ciche buczenie - norma. Gdy na wejście podłączam sygnał z wyjścia słuchawkowego od radia (muza), to jedynie buczenie zgłośnika się wzmacnia, a nic poza tym nie słychać.

Czy muszę sygnał z radia przepuścić przez przedwzmacniacz?
  • REKLAMA
  • #2 1655083
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Po co chcesz przepuszczać sygnał, na przód musisz to doprowadzić do poprawnego działania, ale jeżeli podeszłeś z sygnałem i nic nie było tylko przydźwięk, to widocznie źle podeszłeś z tym sygnałem. Zakładając, że sama końcówka jest sprawna, to przyczyny musisz szukać w zasilaczu i jego podłączeniu, opisz dokładnie ten zasilacz, jakie trafo, jakie elektrolity, jak jest podłączona masa do zasilacza, czy do elektrolitów, czy do greca, sprawa nie jest banalna, więc wiele pytań.
    Pozdrawiam
  • #3 1655145
    kalipiotrek
    Poziom 12  
    Zasilacz wydaje się dobry. Transformator 2*19V/2,2A (100VA), rezystancja na uzw. pierwotnym: 18Ω, w zasilaczu symetrycznym 2 elektrolity 4700uF/50V, na wyjściu +/- 26,8V przy podłączonym wzmacniaczu (w instrukcji mówlili, żeby nie przekraczać 27V), na wyjściu głośnikowym napięcie 0,01-0,02V. Między zasilaczem i wzmacniaczem dwa bezpieczniki w plusie i minusie na 3,15A, na wej. zas. wzm. to samo co na wyj. zas. Nie widać, żeby któryś z kondesatorów na zas. czy wzm. się powiększył. Masa jest podłączona do elektrolitów (do minusowego-do plusa, po plusowego-do minusa).

Wzmacniacz jest 50W, dałem głośnik średniotonowy 8Ω 150W.
  • REKLAMA
  • #4 1655172
    janek11389
    Poziom 42  
    kalipiotrek napisał:
    Zasilacz wydaje się dobry. Transformator 2*19V/2,2A (100VA), rezystancja na uzw. pierwotnym: 18Ω,

Witam! Pomiar rezystancji uzwojenia nic nie powie, musisz przemierzyć pobór prądu tego trafa na biegu jałowym.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 1668134
    kalipiotrek
    Poziom 12  
    Wiem, że to nie sprawa rezystancji, ale chciałem zabłysnąć, że dobrze podłączyłem transformator.

Jałowy=masa. Przy tym buczeniu jak podpiąłem amperomierz to pokazywało mi 0,01A. na wejście podłączyłem małego jacka i jak w niego pukam palcem, to zgrzyta, tak jakbym jackiem od głośniczków od kompa przytykał do obudowy kompa .

Nic jednak nie gra.
  • #6 1671233
    kalipiotrek
    Poziom 12  
    Dziś podłączyłem przedwzmacniacz, w głośniku zaczęło piszczeć. Pomyślałem, że to przez przedwzm. i go odłączyłyem. Jednak nawet gdy przy wej. nie ma żadnego kabelka w głośniku mam piszczenie.

Jak włączam, to piszczenie z niskiego tonu narasta do wysokiego (takiego jak w wiertarce na wysokich obrotach), jak wyłączam opada powoli.

O dziwo głośnik załącza się od razu. Przedtem system opuźnionego załączania załączał go po kilku sekundach.

Może padł mi scalak?
  • REKLAMA
  • #7 1671381
    janek11389
    Poziom 42  
    Witam! Pokaż ten wynalazek, bo tak na migi to trudno coś z działać.
    Pozdrawiam
  • #8 1673948
    kalipiotrek
    Poziom 12  
    To są zdjęcia. Nie wiem czy coś pomogą. Wzmacniacz to J-82, a przedwzmacniacz to J-44.
    Załączniki:
    • Wzmacniacz, TDA1514 kit J-82, w głośniku buczenie wzmacniacz03.jpg (173.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wzmacniacz, TDA1514 kit J-82, w głośniku buczenie wzmacniacz02.jpg (183.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wzmacniacz, TDA1514 kit J-82, w głośniku buczenie wzmacniacz01.jpg (170.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 1674218
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 144
    Albo mi sie wydaje ALBO mam racje ale na focie 2 na płytce zasilacza jedna nóżka mostka prostowniczego ma zimny lut !(nie została przylutowana).Sprawdź to!
  • #11 1675168
    kalipiotrek
    Poziom 12  
    W zasilaczu wszystko superdokładnie przylutowałem. Sprawdziłem i połączenia funkcjonują (przewodzą, jak dotykam z drugiej strony nóżki na mostku i wyj. zas.). Na wyj. są zresztą żądane napięcia.

Co do masy, to łącząc przedwzmacniacz ze wzmacniaczem automatycznie dawałem im wspólną masę kabelkiem wyj.-wej.

Nadal szukam przyczyny.

Szkoda, że nie mam oscyloskopu.
  • #12 1676373
    shido5
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    a ja mysle ze masz uszkodzoną koncowke(uklad). kiedyś mialem taki problem ze wzmakiem, okazalo sie ze uszkodzony byl uklad. co prawda, gralo z niego, ale bardzo cicho i byly przydzwięki. ewentualnie mozesz mieć jakis bląd na plytce, zle zmatowany caly uklad wzmacniacza.pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Złożono wzmacniacz mocy TDA1514 w wersji J-82, który przy braku sygnału na wejściu generuje ciche buczenie, co jest uznawane za normalne. Po podłączeniu sygnału z wyjścia słuchawkowego radia nie pojawia się dźwięk muzyki, a jedynie wzmacnia się buczenie. Zasilacz symetryczny oparty na transformatorze 2x19V/2,2A i dwóch elektrolitach 4700µF/50V dostarcza napięcie +/-26,8V, co jest zgodne z zaleceniami. Masa jest podłączona do elektrolitów, a bezpieczniki 3,15A są obecne na linii zasilania. Próby pomiaru prądu jałowego transformatora wykazały 0,01A. Po dodaniu przedwzmacniacza J-44 pojawiło się piszczenie o zmieniającej się częstotliwości, które występuje również przy braku sygnału na wejściu. Podejrzewano uszkodzenie scalaka końcówki mocy lub błędy montażowe, takie jak zimny lut na nóżce mostka prostowniczego lub brak wspólnej masy. Sprawdzenie połączeń i lutów nie wykazało problemów, a napięcia zasilania są prawidłowe. Wskazano możliwość uszkodzenia układu scalonego lub błędów montażowych na płytce wzmacniacza jako potencjalną przyczynę braku dźwięku i obecności buczenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA