logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Iphone 5C - Czarny ekran, brak reakcji na prawie wszystko.

piotr16c 07 Gru 2016 17:45 4071 14
REKLAMA
  • #1 16111106
    piotr16c
    Poziom 10  
    Witam,
    mam Iphona 5C, który przez jakiś czas leżał, nie był używany. Po tym czasie próbowałem go uruchomić, jednak telefon nie dawał żadnych oznak życia. Po otworzeniu telefonu okazało się, że na wtyczce baterii jest 0V, a na samym ogniwie ok 2.5V.
    Po podładowaniu baterii przez zewnętrzną ładowarkę, na wtyczce baterii pojawiło się napięcie 4,1V, jednak telefon dalej na nic nie reagował. Po podłączeniu pod Itunes telefon został wykryty i mogłem normalnie wgrać system oraz przeglądać pliki. Telefon nawet po podłączeniu pod komputer nic nie wyświetla, nie wydaje żadnych dźwięków i nie wibruje po przełączeniu przełącznika wyciszania. Chciałbym uratować ten telefon, jednak nie wiem od czego zacząć, proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #3 16111155
    piotr16c
    Poziom 10  
    Zapomniałem dodać, że baterię już wymieniłem, jednak nadal dzieje się to samo. Dodatkowo w Itunes nie widać, aby telefon się ładował, % baterii bardzo powoli spadają (tak jakby telefon działał).
  • REKLAMA
  • #4 16112473
    gold-game
    Poziom 21  
    Ocena: 153
    Więc najprawdopodobniej masz uszkodzony układ zarządzania zasilaniem U2. Problem dosyć popularny w iphone 5. Sam nie poradzisz sobie z tym bo jest to bardzo mały układ na BGA, w dodatku zalany epoxy. Są serwisy które to wymieniają. Koszt to ok 250zł.
  • #5 16113184
    gsmowiec
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 128
    W 5c układ ten już nie jest zalany klejem.
    Na początek sprawdz czy nie masz uszkodzonej drobnicy obok connectora wpinania taśmy dock (j7 według schematu) a w szczególności zwróć uwage na filtr fl2302. Sprawdź czy ma przejście. Miałem ostatnio taki przypadek w 5c ze toś tak nieudolnie wpinał albo podważał taśmę że uszkodził drobnice i telefon nie ładował.
    Iphone 5C - Czarny ekran, brak reakcji na prawie wszystko. Iphone 5C - Czarny ekran, brak reakcji na prawie wszystko.
  • #6 16113562
    piotr16c
    Poziom 10  
    Sprawdziłem mikroskopem elementy niedaleko taśmy dock, okazało się, że nie ma filtra fl2302 (ktoś odłamał). Na szczęście pady są całe. Czy mogę wlutować trochę inny dławik z jakiegoś innego urządzenia? O układzie U2 myślałem, miałem podejrzenia, że może być uszkodzony, jednak u innych osób przy uszkodzeniu tego scalaka wyświetlacz działał, były dźwięki i wibracje, nie jestem co do tego pewien.
  • #7 16113840
    gsmowiec
    Użytkownik obserwowany
    Nie wiem co oznacza "troche inny ' z innego urządzenia" ja dobieram zawsze elementy zgodnie ze schematem. Tutaj do testów możesz nawet skrosować pady jednak na dłuższa metę zalecam wlutowanie tego elementu.
  • #8 16115736
    piotr16c
    Poziom 10  
    Po tymczasowym połączeniu tych dwóch padów telefon zaczął się ładować, lecz na wyświetlaczu nadal nic się nie wyświetla. Jedyny znak, że telefon działa to Itunes.
  • #9 16118160
    gsmowiec
    Użytkownik obserwowany
    Jeżeli lcd nic nie wyswietla to ciężko tak cokolwiek na odległość powiedzieć bo przyczyn może być wiele (zwłaszcza że widać że ktoś mało kompetentny przy nim grzebał).
    Na początek podmiana na sprawdzony lcd.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #11 16149461
    hacker_ice

Poziom 24  
    Ocena: 101
    Sprawdź na nowym LCD czy jest obraz czasami LCD jest bez uszkodzeń a jest to jego wina. Jeśli telefon jest wykrywany przez iTunes to nie jest to układ U2. Sprawdź ze znanym dobrym wyświetlaczem lub nowym czy działa. Telefon bez sprawnego wyświetlacza jesli jest czarny nie wstanie do systemu abys mogl go przetestowac. Jesli nie byloby podswietlenia do telefon wstanie do ekranu gdzie mozna sprawdzic wibracje itd... Daj znac jak jest z nowym ekranem.
    Konto firmowe:
    Apple Surgery
    Śląska, Bargły, 42-262 | Strona WWW: https://applesurgery.com.pl
  • #12 16577623
    BzykuPL
    Poziom 2  
    Witam trochę dawno nikt tu nie zaglądał ale może ktoś mi podpowie, mianowicie mam taki sam przypadek, telefon się uruchamia, słychać powiadomienia są wibracje, lecz na ekranie nic niema, wymieniłem wyświetlacz i nadal cisza może ktoś się z tym spotkał już albo podpowie gdzie szukać. Dodam że stało się to po upadku.
  • #13 16577645
    hacker_ice

Poziom 24  
    @BzykuPL Sprawdź czy czasem nie poszło Ci podświetlenie, przyświeć latarką w ekran i zobacz czy jest coś na ekranie. Daj znać i pytanie czy masz możliwość zrobić coś na płycie głównej? Mikroskop hot air lub coś? Bo jeśli to nie podświetlenie to wtedy już trzeba pomierzyć konektor i wymienić prawdopodobnie układ od obrazu który to jest na tyle płyty pod blachą i to układ BGA.
    Konto firmowe:
    Apple Surgery
  • #14 16577654
    BzykuPL
    Poziom 2  
    Sprawdzałem latarką, nic nie ma. Co do sprzętu mam wszytko co potrzeba oprócz mikroskopu ale jakoś dam rade.
  • #15 16578230
    hacker_ice

Poziom 24  
    Ok więc zmierz spadki napięć na konektorze od LCD (zdj). Na mierniku Test diód, potem czerwony próbnik do masy a czarnym po kolei na czerwone pola które masz na zdjęciu. Napisz mi wyniki.

Iphone 5C - Czarny ekran, brak reakcji na prawie wszystko.
    Konto firmowe:
    Apple Surgery

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z iPhonem 5C, który po dłuższym nieużywaniu nie reaguje na żadne polecenia, mimo że jest wykrywany przez iTunes. Po wymianie baterii i podłączeniu do zewnętrznej ładowarki, telefon nadal nie wyświetla obrazu. Użytkownicy sugerują, że problem może leżeć w uszkodzonym układzie zarządzania zasilaniem U2 lub w uszkodzeniach drobnych elementów obok złącza taśmy dock. Po sprawdzeniu, że filtr fl2302 jest usunięty, użytkownik rozważa wlutowanie innego dławika. Po tymczasowym połączeniu padów telefon zaczął się ładować, ale ekran nadal pozostaje czarny. Sugerowane są dalsze testy z nowym wyświetlaczem oraz sprawdzenie podświetlenia LCD.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA