Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z pralka AMICA PA5560 A420

Jason 15 Jul 2005 14:31 5161 23
  • #1
    Jason
    Level 12  
    Problem polega na tym, ze chwile po wlaczeniu pralka przechodzi w tryb konca zakonczenia cyklu prania. Wlaczam pranie i wyswietla sie koniec pracy - wypompowuje wode. Sprawdzielem wizualnie plytke zadnych nadpalen czy sladow wilgoci, pozostale podzespoly tez sa dobre. Moze ktos mial taki przypadek? Z góry dzieki.
  • Helpful post
    #2
    axxx
    Home appliances specialist
    Witam!
    W pierwszej kolejnosci sprawdz czy pracuje blokada drzwiczek.
  • Helpful post
    #3
    KrzychoMiki
    Level 21  
    A w drugiej kolejności czy w podstawie nie ma wody, często po przelaniu czy spienieniu AquaStop powoduje wylanie wody i zakończenie cyklu. Czy poza tym nic nie mruga?
  • Helpful post
    #4
    User removed account
    User removed account  
  • Helpful post
    #5
    User removed account
    Level 1  
  • Helpful post
    #6
    rangi
    Level 17  
    Zanim wymienisz elektronike, wymień grzałke. Bardzo rzadka awaria ale też występuje! Koszt nieporównywalnie mniejszy!
  • Helpful post
    #7
    jmk
    Level 28  
    A pralkę Ty resetował??????
    Może jej o to chodzi- po prostu zawiesił sie ten świetny program!!!!
  • #8
    emilio
    Level 11  
    W jaki sposób sie restartuje?
  • Helpful post
    #9
    jmk
    Level 28  
    RESETUJE nie restartuje- ponowne uruchomienie po resecie-najprostsze to rozłącz blokadę drzwiową po prostu wyciągnij wtyczkę z blokady drzwiowej włacz do sieci wybierz dowolny program wciśnij start i poczekaj aż mrugnie chyba 15x puść przycisk i poczekaj aż zapali się konieć prania.
    Wyłacz z sieci włóż wtyczkę do blokady przykręć pokrywe i powinno być po wyscigach!!
    Rołaczanie blokady łatwo wykonać od góry albo po odsunięciu fartucha tylko wyłącz pralkę z sieci żeby Cię nie skasował!!
  • #10
    Jason
    Level 12  
    Dzieki za rade w sprawie AQUA-STOP. Restart tej cudownej pralki tez pomógl, ale czesciowo. Otoz pralka wypompowuje tylko wode. Pozostale programy nie chodza tzn. po wlaczeniu START, zapala sie co prawda kontloka PRACUJE, ale po kilku sekundach mruga dioda od GOTOWA okolo 4x po 7 mrugniec i wtedy przechodzi w tryb KONIEC. Tak samo sie dzieje na programie od Wirowania, moze silnik? Grzalka ma rezystancje ok 26[Ohm] czyli OK.
  • Helpful post
    #11
    User removed account
    User removed account  
  • #12
    Jason
    Level 12  
    BleBle dzieki. Prawdopodobnie jest to trak, poniewaz ma zwarcie na nozkach skrajnych (tzn. jest ok. 60ohm). Jezeli to jest ten co mysle. Moze miec oznaczenie BT812, czy moze inne? Slabo widac.
  • Helpful post
    #13
    axxx
    Home appliances specialist
    BTB-12
  • Helpful post
    #14
    Dobromir
    Level 17  
    BleBle dzieki. Prawdopodobnie jest to trak, poniewaz ma zwarcie na nozkach skrajnych (tzn. jest ok. 60ohm). Jezeli to jest ten co mysle. Moze miec oznaczenie BT812, czy moze inne? Slabo widac.

    To nie wina triaka
  • #15
    Jason
    Level 12  
    A czego. Silnik na obwodzie wzbudzenia ma ok. 2 Ohm rezystancji, sczotki dolegaja do wirnika, pradniczka tachometryczna prawdopodobnie odpada, to co moze byc
  • Helpful post
    #16
    axxx
    Home appliances specialist
    Witam!
    Sprawdz silnik bezposrednio poza ukladem pralki.Jezeli kreci to wykluczysz awarie silnika i wtedy mozesz zajac sie sterownikiem.
    Bo widze ze chcesz sprawdzic wszystko naraz.
  • Helpful post
    #17
    danyx
    Level 20  
    Przypuszczam że nie jest to uszkodzony ani silnik ani triak, ponieważ błąd silnika nie pokazuje się zaraz na początku programu tylko jak pralka nabierze wody.Jeżeli pralka zaraz po starcie zaczyna wypompowywać wodę to albo elektronika padła albo włącznik AQUA STOP jest zablokowany.I musisz szukać w tym kierunku.
  • #18
    Jason
    Level 12  
    Nie pralka nie wypompowuje wody, tylko stoi w miejscu. Po nabraniu wody slychac, ze stukaja przekazniki i po ok 3min. wyswietla kod bledu silnika. Nic poza tym sie nie dzieje.
  • Helpful post
    #19
    User removed account
    User removed account  
  • #20
    Jason
    Level 12  
    Bleble przejscie na szczotkach jest a silnik mimo to nie drgnie, mimo, ze pukaja przekazniki. Wstepnie je sprawdzilem nie ma mozliwosci zeby byly uszkodzone.
  • Helpful post
    #21
    User removed account
    User removed account  
  • Helpful post
    #22
    danyx
    Level 20  
    Jeżeli słychać przekażniki to znaczy żę próbuje przełanczać ruch rewersyjne sprawdź szczotki, i koniecznie przewód który idzie od kostki silnika do zasilania lewej szczotki patrząc z tyłu silnika.Bardzo często ulega uszkodzeniu tam na tym przewodzie jest założone chyba zabezpieczenie!?
  • Helpful post
    #23
    User removed account
    User removed account  
  • #24
    Jason
    Level 12  
    Wymieniłem ten triak i teraz silnik sie obraca, ale tylko w jedną stronę.