logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Vectra A 1994: Kody błędów 25 i 24 - wtryskiwacz i czujnik drogi

kluczyk 15 Lip 2005 17:23 11493 13
REKLAMA
  • #1 1656156
    kluczyk
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Witam
    W moim Oplu Vectra A 1994r.zagazowana, zapalila sie kontrolka "check energy", w zwiazku z tym sprawdzilem kody bledow w sterowniku i wyrzucilo :
    25--Wtryskiwacz - zbyt wysokie napiecie
    24--Czujnik przebytej drogi - brak impulsów
    I teraz pytanie gdzie znajduje sie usterka wszystkie kostki sprawdzilem i sa jak najbardziej ok.
    moge sie domyslac ze kod 25 bedzie mial zwiazek z gazem,ale 24 to nie mam pojecia gdzie mozna szukac tego czujnika.
    Prosze o jakies wskazowki co i gdzie mam sprawdzic
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1656207
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 1656238
    kluczyk
    Poziom 14  
    Chodzi mi o kontrolke z symbolem ktory daje w zalaczniku, zawsze myslalem ze nazywa sie check energy ale mniejsza o to
    Update: teraz juz wiem jak ona sie wabi Check engine
    Załączniki:
    • Opel Vectra A 1994: Kody błędów 25 i 24 - wtryskiwacz i czujnik drogi engine.gif (1.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 1658825
    trumnica
    Poziom 20  
    Ocena: 118
    Mam podobny problem tylko mi pokazało kod 44 oraz 45
  • #5 1659280
    Marcinbr
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    niewiem jak w twojej vectrze ale w corsie 95 ten sygnał predkości pojazdu jest brany z licznika , mi upaliła się scieżka od zaróweczki podświetlenia i taki był efekt
  • #6 1659432
    Marksrz
    Poziom 23  
    Ocena: 129
    domyślam sie że masz silnik C20NE (bo nie napisałeś )
    i ten silnik z czteropunktowym wtryskiem na gazie ma odciete wtryski
    i to wykrywa sterownik dlatego świeci sie kontrolka pomarańczowa sygnalizując ustrke , mozna to wyeliminowac czyli oszukac streownik
    podłączając przekaźnik podajćy sygnał nap tak jak przy wtrysku benzyny sam sie do tego zbieram :-)
  • REKLAMA
  • #7 1659603
    kluczyk
    Poziom 14  
    Silnik mam na jednopunktowym wtrysku,to samo dzieje sie podczas jazdy zarowno na gazie jak i na bezynie.A co to czujnika predkosci to rozbiore licznik i zobacze
  • #8 1659853
    Marksrz
    Poziom 23  
    Ocena: 129
    zajrzałem do kodów i dla multeka -mono wtrysk nie znalazłem kodu usterki 25 taki kod jest w Motroniku w silniku C20NE - przyczyna
    zwarcie z napięciem akumulatora -tak piszą mądre księgi
    i teraz usterka wystąpiła po zamontowaniu gazu czy później?
  • #9 1660108
    kluczyk
    Poziom 14  
    Usterka wystapila po zamontowaniu gazu ale nie odrazu tylko po jakichs 6 miesiacach,juz nie wiem gdzie szukac wszystkie przewody i kostki wygladaja na dobre itd.
  • #10 1661200
    KingKong
    Poziom 25  
    Ocena: 189
    Skasuj błędy odłączając na conajmiej 10 sekund akumulator. Pojeździsz trochę i sprawdzisz ponownie. Jeśli się pojawią ponownie, to przy kodzie 24 musisz sprawdzić cały napęd prędkościomierza. Miałem kiedyś podobny przypadek w mojej asterce. Linka napędu była ukręcona, a licznik działał poprawnie. Czsami jednak właśnie zapalała się lampka kodowa. Drugi kod to powiązany jest pewnie z instalacją gazową, a raczej ze sterownikiem gazu.
  • #11 1661229
    kluczyk
    Poziom 14  
    Patent z aku byl juz sprawdzay z 5 razy i za kazdym razem bylo ok dopuki sie nie wchodzilo z wieksza predkoscia w zakrety, zawsze wtedy zapalala sie ponownie kontrolka i wywalalo te same bledy.No nic wybebesze licznik i sie zobaczy chociaz dziala bez zarzutu.
  • REKLAMA
  • #12 5191155
    MONTR
    Poziom 14  
    Ocena: 31
    Może i mnie ktoś pomoże
    Mam Opla Vectre z 94 z silnikiem 1.8 ośmio zaworowy
    do tego instalacja gazowa.Pojechałem do pracy i było wszystko ok po pracy
    wychodze wsiadam przeręcam kluczyk i nic .Wszystko świeci a rozrusznik ani nie dygnie wkońcu kolega mnie pociągną i tak odpaliłem.Zaczęła mi migać kontrolka silnika i tak migała całą drogę do domu.zgasiłem i nadal nie odpala sprawdziłem kody usterek i wywala mi 12-tak jak powinno następnie 83 i 32
    co to znaczy??nigdzie nie znalazłem 83 bo 32 oznacza przekaźnik pompy paliwa że jest za wysokie napięcie o co tu chodzi ??

dodam jeszcze że jest to silnik z 1 punktowym wtryskiem
  • #14 5192291
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1339
    najpierw załatw sprawę rozrusznika
    rozrusznik nie na nic wspólnego z kontrolką chyba że z masą do silnika coś nie teges wtedy mogą się cuda robić

Podsumowanie tematu

✨ W Oplu Vectra A z 1994 roku z silnikiem jednopunktowego wtrysku i instalacją gazową pojawiły się błędy 25 (wtryskiwacz - zbyt wysokie napięcie) oraz 24 (czujnik przebytej drogi - brak impulsów), co skutkowało zapaleniem kontrolki "check engine". Kod 25 może być powiązany z instalacją gazową, gdyż sterownik wykrywa odcięcie wtrysku benzyny podczas pracy na gazie. Kod 24 dotyczy braku sygnału prędkości pojazdu, który w niektórych modelach jest pobierany z licznika. Możliwe przyczyny to uszkodzenie napędu prędkościomierza (np. zerwana linka) lub problemy z czujnikiem prędkości. Zalecane jest sprawdzenie mechanizmu licznika oraz przewodów i kostek, mimo że wizualnie mogą być w porządku. Resetowanie błędów przez odłączenie akumulatora na 10 sekund nie rozwiązuje problemu, gdyż błędy pojawiają się ponownie przy większych prędkościach i zakrętach. Wskazano również, że w silniku C20NE (czteropunktowy wtrysk) kod 25 oznacza zwarcie do napięcia akumulatora i można próbować "oszukać" sterownik poprzez podłączenie przekaźnika symulującego sygnał wtrysku benzyny. W dyskusji pojawiły się także inne kody błędów (np. 12, 32, 83) dotyczące przekaźnika pompy paliwa i rozrusznika, jednak nie są one bezpośrednio powiązane z głównym problemem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA