logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat wzmacniacza 60W z pojedynczym zasilaniem 45V i 12V

zilw 16 Lip 2005 00:04 3036 16
REKLAMA
  • #1 1657125
    zilw
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Witam.

W moje łapy dopadłem trafo, które daje napięcie 45V i 12 V chciałbym zbudować wzmacniacz, który mógłby pracować z pojedynczym zasilaniem. Widziałem taki w zestawie jabela miał moc 50W i był zasilany z pojedynczego zasilania 40V a ja według wzoru moge wycagnac ponad 60V. Posiada ktoś takie schematy??. (Te 12 V chce wykorzystać do wskaźnika wysterowania). Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 1659232
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 1659395
    zilw
    Poziom 17  
    mam same trafo , impedancja obojetna i raczej mono .

Pozdrawiam
  • #4 1659534
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 1659644
    zilw
    Poziom 17  
    Mocy dokladnej nie znam ale sadzac po grubosci przewodu z uzwojenia wturnego moze tam z 10A poplynac .
  • REKLAMA
  • #7 1660808
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 1661045
    zilw
    Poziom 17  
    to moze napisze to co widnieje na tym trafie .

na rdzeniu : PJLT5N3-2

19R9ZU 10

na na plastiku obok uzwojenia wturnego

SB-4G-55A I

Trafo jest dosc masywne .

A Napiecie jest pomierzone .
  • #9 1661102
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 1661530
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 1661563
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 1661572
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 1661573
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #14 1661614
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 1662809
    zilw
    Poziom 17  
    Cytat:
    Dodano po 2 [minuty]:

Napięcie jest pomierzone, ale na sucho? Czyli jest to napięcie jałowe, bez obciążenia. z obciążeniem będzie niższe, powiedzmy najwyżj 40V, wszystko zależy od "sztywności" transformatora.

I powiedz jeszcze czy to transformator toroidalny, czy na blaszkach EI. Po oznaczeniach nic nie czaje.

Transformator z Blaszki EI , mierzony na sucho . [/quote]
  • #16 1662914
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    nemo07 napisał:
    Układ cytowany przez janka11389 powiela fundamentalny błąd, jakim jest przenoszenie schematów używanych we wzmacniaczach operacyjnych

Dodano po 21 [minuty]:

Witam! Schemat lin, ku, który zapodałem to jest przerysowany z książki Macieja Feszczuka, Wzmacniacze Elektroakustyczne, wiec nie bardzo rozumie skąd takie podejrzenia o przenoszenie schematów ze wzmacniaczy operacyjnych, nigdy takiego czegoś nie robiłem, wychowałem się na tranzystorach, a nie na kościach, szczerze mówiąc, to zbytnio za nimi nie przepadam, bo jak dla mnie były zawsze za słabe i drogie. Jeżeli Ci ten schemat nie odpowiada, to są jeszcze w Radioelektronika dal praktyków, jest tam kilka schematów z pojedynczym zasilaniem, nawet 80W, a jeżeli chcesz się za wzorować na czymś sprawdzonym, to proponuje schemat z,,Gran 30”
    Pozdrawiam
  • #17 1663246
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy wzmacniacza audio o mocy około 60W z pojedynczym zasilaniem wykorzystując transformator o napięciach 45V i 12V. Napięcie 45V mierzone jest na sucho (bez obciążenia) i po prostowniku może dać około 62V DC, co pozwala na uzyskanie mocy przekraczającej 50W. Transformator jest typu EI, masywny, z możliwością obciążenia prądem około 10A, co wskazuje na dużą wydajność prądową. Autor planuje wykorzystać napięcie 12V do wskaźnika wysterowania. Wskazano, że z pojedynczego uzwojenia można uzyskać zasilanie symetryczne, ale jeśli wzmacniacz ma być na pojedynczym zasilaniu, należy zastosować odpowiedni układ. Zaproponowano schemat wzmacniacza tranzystorowego z pojedynczym zasilaniem, m.in. wzmacniacz "wzmak_greg_KD503" z forum elektroda.pl, który wymaga modyfikacji połączeń masy i wartości rezystorów oraz dodania kondensatora separującego składową DC na wyjściu. Dyskutowano o jakości i poprawkach w schematach, zwracając uwagę na znaczenie rezystorów emiterowych poprawiających stabilność i jakość pracy tranzystorów mocy. Poruszono też temat błędów wynikających z przenoszenia schematów wzmacniaczy operacyjnych do układów dyskretnych wzmacniaczy mocy. Wskazano literaturę, m.in. książkę Macieja Feszczuka "Wzmacniacze Elektroakustyczne" oraz schematy z "Radioelektronika dla praktyków" i wzmacniacz "Gran 30" jako sprawdzone źródła schematów wzmacniaczy z pojedynczym zasilaniem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA