logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Omega B - wyświetlacz nie reaguje po podłączeniu nowego radia

sivex 16 Lip 2005 11:50 2801 17
REKLAMA
  • #1 1657692
    sivex
    Poziom 27  
    Ocena: 25
    Czy jest mozliwe zeby nie znikala nawet data na wyswiatlaczu w omedze. podlaczam kolejne radio i nic.
  • REKLAMA
  • #2 1657719
    robson@
    Poziom 19  
    Ocena: 31
    jezeli podpinasz radio inne jak oplowskieto musisz odpiąc przewód sterowania antena i wyświatlacz bedzie pracował poprawnie
  • REKLAMA
  • #3 1657754
    sivex
    Poziom 27  
    Cytat:
    jezeli podpinasz radio inne jak oplowskieto musisz odpiąc przewód sterowania antena i wyświatlacz bedzie pracował poprawnie

Nie nie wlasnie odwrotnie, radia sa oplowskie a data nie znika.

Wyszukalem na elektrodzie ze tak faktycznie moze byc.
    Czy ktos mi przyblizy temat? czy trzeba zmienic zapis jakiejs komorki w eepromie. czy lepiej wgrac cala zawartosc?
  • #4 1657849
    binis
    Poziom 22  
    Ocena: 43
    Nic nie zmieniaj w żadnych adresach. Mało prawdopodobne by wszystkie radia które podpinasz miały uwalone ant. aut. więc przedzwoń sobie ten przewód. Możesz też delikatnie rozebrać wyświetlacz i sprawdzić czy niema zimnych lutów przy przyłączu.
  • #5 1658159
    sivex
    Poziom 27  
    Antena Automatyczna jest ok, to znaczy jest 12v po zalaczeniu radia. zreszta dzialaja one w innych opelkach.

Sugeruje sie chociazby wypowiedzia tak zacnego kolegi jak "Elektrit"

Cytat:
    Krótko-muszisz przeprogramować wyświetlacz.
    Góra 10 minut roboty.

Kod 013
    Wersja kodu 04 (napisy w języku niemieckim,jak chcesz)
    Z radiem.

z postu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic278002.html

wyswietlacz : czas, data/radio, temperatura, komputer
  • #6 1660133
    olecki
    Poziom 27  
    Ocena: 54
    wizyta w serwisie Opla...musza lcd odblokowac...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 1660978
    MelJey
    Spec od car audio
    Oczywiście, że można zablokować wyświetlanie informacji z radia , i było tak zrobione jeśli samochód opuszczał fabrykę bez radia. Są dwie możliwości: a) gdy masz LCD bez komputera - raczej tylko można uaktywnić przez Techa, b) gdy masz LCD z komputerem - to można samemu uaktywnić tą opcję, a także wgrać jeden z 7 języków. Jednak nie radzę kombinować gdy nie za bardzo się wie co i jak zmienić, ponieważ w tych pamięciach zapisane są wszystkie parametry auta potrzebne do wyświetlania poprawnych wskazań (np. diesel lub benzyna, autom. skrzynia biegów, pojemność silnika itp.) Czasami ludzie próbują podmieniać takie wyświetlacze z auta do auta i potem okazuje się, że działa, ale jakoś dziwinie :)
  • #8 1661444
    adamekns
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Kwoli informacji dodam, że w serwisie w pewnym mieścia na Dolnym Śląsku tydzień temu uaktywnienie to kosztowało 90zł.
  • REKLAMA
  • #9 1661578
    sivex
    Poziom 27  
    MelJey napisał:
    Oczywiście, że można zablokować wyświetlanie informacji z radia , i było tak zrobione jeśli samochód opuszczał fabrykę bez radia. Są dwie możliwości: a) gdy masz LCD bez komputera - raczej tylko można uaktywnić przez Techa, b) gdy masz LCD z komputerem - to można samemu uaktywnić tą opcję, a także wgrać jeden z 7 języków. Jednak nie radzę kombinować gdy nie za bardzo się wie co i jak zmienić, ponieważ w tych pamięciach zapisane są wszystkie parametry auta potrzebne do wyświetlania poprawnych wskazań (np. diesel lub benzyna, autom. skrzynia biegów, pojemność silnika itp.) Czasami ludzie próbują podmieniać takie wyświetlacze z auta do auta i potem okazuje się, że działa, ale jakoś dziwinie :)

Lcd jest z komputerem. Juz nie chodzi mi o koszt 90 zl ale jestem troszke uparty :) Jezeli nagram sobie BackUp'a eepromu to powinienem pozniej wyjsc z opresji.
    Prosze o dalsze wskazowki

pozdrawiam
  • #10 1661761
    sivex
    Poziom 27  
    Dodam jeszcze fotke wyswietlacza ( powinien byc na 24c02)
    Załączniki:
    • Omega B - wyświetlacz nie reaguje po podłączeniu nowego radia 107_0750.jpg (8.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #11 1662100
    MelJey
    Spec od car audio
    Niestety, jakby było na 24c02, to sprawa była by o wiele łatwiejsza. Tutaj siedzi 93c46 (w niektórych OKI M811P :) ) i radzę używać dobrego programatora, żeby zawartość nie odfrunęła. I jeszcze jedno - podczas otwierania tego wyświetlacza - jak z jajkiem - taśma węglowa jest z dwóch stron i nieostrożny ruch śrubokrętem może doprowadzić do nieodwracalnego uszkodzenia.
  • #12 1662117
    sivex
    Poziom 27  
    -Programator jest.
    -Checi sa.
    -Umiejetnosci tez sa.
    -Brak wiedzyw tym akurat temacie :)

Bardzo chetnie poprawil bym punkt czwarty :)
  • #13 1663782
    MelJey
    Spec od car audio
    Pierwsze trzy punkty (a w szczególności drugi) wykluczają punkt czwarty. Więc wyjąć wyświetlacz i do roboty.
  • #14 1664163
    sivex
    Poziom 27  
    Wyjme zegary, zgram dumpa i jak narazie to moge sie popatrzec jego zawartosc.
  • #15 1664431
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    I oczywiście opis dokładnie wszystko co możliwe, scalaki, procek, numery z wyświetlacza i auto (rocznik, silnik) z jakiego pochodzi. A może znajdzie się inna dobra dusza która zgra z licznika aktywnego.
    A potem uważna obserwacja co się mogło poprzestawiać po wgraniu innej zawatości.

SławeK
  • #16 1664635
    sivex
    Poziom 27  
    Zawsze sadzilem ze forum elektrody wypelnione jest samymi dobrymi duszyczkami :)

Kurcze tu jest taki problem ze to nie jest radyjko do naprawy ktore moze polezec nawet kilka dni. dlatego zalezey mi na zebraniu jak najwiecej info by wyjac zegary, zrobic je lub nie i wlozyc spowrotem.
    pozdr.
  • #17 1666547
    MelJey
    Spec od car audio
    Wyczuwam pewną ironię w Twojej wypowiedzi. Ja uważam, że forum jest po to aby kogoś naprowadzić na właściwy trop, kierunek działania lub rozumowania. Czy myślisz, że mi też ktoś pomógł akurat w tym temacie? Trzeba było zarywać kilka nocek aby rozpracować mapę pamięci, sprawdzać w samochodach, kombinować ... Ale się opłaciło, bo mam wiedzę w tym zagadnieniu oraz satysfakcję, że sam do czegoś doszedłem. Kto tego nie rozumie, ciągle będzie żerował na czyjeś pracy i domagał się: dajcie, dajcie bo mi się przecież należy. To ostatnie zdanie nie dotyczy Ciebie, ale przeglądając to forum co do niektórych osób odnosi się takie wrażenie. Przepraszam za ten przydługi wywód, wiem że teraz na mnie posypią się gromy, ale napisałem to co myślę.

Masz moje błogosławieństwo i obronę bo zgadzam się z Tobą. Próbowałem kolegę naprowadzić a jeśli wykazałby trochę inicjatywy i zrobił coś dla ogółu to można by mu pomóc. A tak tylko chciał szybko rozwiązać problem (czytaj zarobić). <SławeK>
  • #18 1666744
    sivex
    Poziom 27  
    :)

Przeciez nikt nie kazal Wam sie wypowiadac na ten temat.
    I dotego jescze moderator dalacza sie do tego. Jak mozna?
    Nie prosze o laske tylko o pomoc jezeli jej nie dostane to olewka.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic328008.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic327002.html#1661536
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic293123.html
    ......

i inne moje nieprzespane noce dla ogolu.. zeby innym bylo latwiej.

dziekuje za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ W Oplu Omega B po podłączeniu nowego radia wyświetlacz nie reaguje, nawet data nie jest widoczna. Problem nie wynika z braku zasilania anteny automatycznej (12V jest obecne), a radia są oryginalne, oplowskie. Możliwe, że wyświetlacz jest zablokowany fabrycznie, jeśli samochód opuszczał fabrykę bez radia. W przypadku wyświetlacza z komputerem pokładowym można aktywować wyświetlanie informacji poprzez oprogramowanie serwisowe (Tech2) lub samodzielnie, jednak wymaga to znajomości EEPROM i ostrożności przy demontażu wyświetlacza, który zawiera pamięć 93c46 (czasem OKI M811P) oraz delikatną taśmę węglową. Zaleca się wykonanie kopii zapasowej (dumpa) EEPROM przed modyfikacją. W serwisie aktywacja kosztuje około 90 zł. Wskazane jest dokładne opisanie elementów wyświetlacza, procesora i danych auta (rocznik, silnik) oraz obserwacja zmian po wgraniu nowej zawartości. Problem może wymagać rozebrania i sprawdzenia lutów oraz przewodów sterujących anteną. Dyskusja podkreśla potrzebę samodzielnej inicjatywy i ostrożności przy modyfikacjach pamięci EEPROM, aby uniknąć uszkodzeń i błędów w wyświetlanych parametrach auta.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA