logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony HCD-FX200 - przy odtwarzaiu CD zatrzymuje się na 1 sek

georgjurek 19 Gru 2016 15:47 1299 5
REKLAMA
  • #1 16137310
    georgjurek
    Poziom 19  
    Ocena: 42
    Ciekawa usterka: przy odtwarzaniu płyty raz lub 2 razy zatrzymuje się w różnych punktach płyty tylko na 1 sek, po czym odtwarza dalej. Oczywiście przeczyściłem oczko lasera, ale to nic nie dało.
    Może ktoś z kolegów miał do czynienia z taka usterką i wie co zrobić, bo nie mam pomysłu, a nie chcę uszkodzić poprzez niepotrzebne manipulacje?
  • REKLAMA
  • #2 16137392
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9372
    Do sprawdzenia :
    Kondensatory na płytce BD Board (PCB bezpośrednio pod mechaniką lasera), sanki (ślizgacze sanek), oraz trybiki w napędzie karetki.
    Załączniki:
    • sony_hcd-fx200_fx205_ver-1.1_sm.pdf (2.09 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 16137454
    SERVICE-AV
    Poziom 39  
    Ocena: 899
    398216 Usunięty napisał:
    Do sprawdzenia :
    Kondensatory na płytce BD Board (PCB bezpośrednio pod mechaniką lasera), sanki (ślizgacze sanek), oraz trybiki w napędzie karetki.

To dość nowy model więc owe kondensatory wadliwe nie będą.

A tak podstawowo co należy zrobić to pomiary silnika SLEED.
  • REKLAMA
  • #4 16137499
    georgjurek
    Poziom 19  
    Dziękuję za podpowiedzi.Usterka jest wyjątkowo kłopotliwa, bo co innego jak w ogóle nic nie działa. Zastanawia mnie zatrzymywanie się tylko na 1 sek głosu, po czym odtwarzanie jest prawidłowe. Nie ma żadnej okresowości w powtarzaniu się usterki. Jedną z możliwości jest zastopowanie przesuwu na sankach, ale powinno to trwać raczej dłużej. Zastanawiam się czy laser pracuje na granicy emisji (odtwarzacz był często używany). W tym modelu nie ma możliwości regulacji czegokolwiek-określa to nawet ściągnięta przeze mnie instrukcja serwisowa (kiedyś w jednym z odtwarzaczy ,który miał potencjometr regulacyjny emisji lasera uratowałem odtwarzacz na spory czas).Ostatnie pytanie: jeśli zabrudzone są sanki to czym je przeczyścić.
    PSZ uwagi na 1 sekundowy zanik głosu zastanawiam się ,czy procesor modułu CD nie generuje przypadkowych impulsów zakłócających. Czuję ,że szykuje się "praca doktorska " na temat tego uszkodzenia.
  • REKLAMA
  • #5 16139003
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9372
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1620437.html

Dodano po 5 [minuty]:

SERVICE-AV napisał:
    To dość nowy model więc ów kondensatory wadliwe nie będą.
    Kilka podobnych przypadków już naprawiałem kilka lat temu...
    georgjurek napisał:
    Zastanawiam się czy laser pracuje na granicy emisji
    Objawy byłyby raczej inne.
    georgjurek napisał:
    W tym modelu nie ma możliwości regulacji czegokolwiek
    Jest. Ale tego nie polecam w domowych warunkach. Zwiększenie mocy emisji nieubłaganie zmniejsza drastycznie żywotność lasera - nawet jeśli jest jeszcze ok, to kilkanaście minut pracy ze zbyt dużą mocą powoduje znacznie szybsze "starzenie się" lasera.
    georgjurek napisał:
    Ostatnie pytanie: jeśli zabrudzone są sanki to czym je przeczyścić.

Patrz link jaki podrzuciłem wyżej.
    georgjurek napisał:
    zastanawiam się ,czy procesor modułu CD nie generuje przypadkowych impulsów zakłócających
    Dlatego proponowałem sprawdzenie kondensatorów na płytce BD Board.
  • #6 16697672
    georgjurek
    Poziom 19  
    Zrezygnowalem z naprawy.
REKLAMA