logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wieża SONY HCD-RX90: problem z silnikiem i odczytem płyt po czyszczeniu lasera

DamianRTV 25 Lip 2003 22:46 3430 7
REKLAMA
  • #1 300013
    DamianRTV
    Poziom 27  
    Ocena: 182
    Mam problem - po czyszczeniu lasera i regulacj wszystko czytal bardzo pieknie nawet te przegrywane.Potem gdy zalozylem obudowe to sie dopiero zaczelo: plytki w srodku zostaly i gdy otwarlem szuflade no z problemem je wyciaglem 3 cd sie tam moga pomiescic.I problem jest taki ze silnik , ktory kreci plyta sie caly czas kreci i nie chce mi przeczytac plyty tylko kreci i wyzuca plyty tak ze sie jeszcze kreca.Podejzenie pada na modul pod laserem tam znajduja sie 3 scalaki BA5941EF-TEN CHYBA STERUJE SILNIKAMI, potem sa jeszcze CXD2519Q,CXA1992AR, LASER :KSS213 D, co mam zrobic zeby mi nie krecil i nie wyzucal krecocych plyt.zeby zaczą czytac jak dawniej.
  • REKLAMA
  • #2 300055
    maniekxx
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    Miałem już kieeedyś podobny problem w wieży Sony otóz wyłał elektrolit z jakiegoś kondziołka , ale tak skutecznie że wciekł pod scalak SMD (40pin) i tam dopero narobił spustoszenia
    głównie ma przepustach. B.dokładnie obejzyj sciezki i "przedzwoń"
    przepusty - wszystkie w tej okolicy, nawet lekko poczerniałe scieżki pod lakierem na 100% trzeba oczyścić i poprawić połaczenie. Nie pamietam juz pod jakim scalakiem najbardziej było napaskudzone.
    Uszkodzenie to dawało najpierw podobne objawy do zabrudzonego lasera
    po podmianie lasera krótko było dobrze a późnie zupełnie przypadkowe objawy. Laser okazał się dobry.
    Pobieżne oględziny płytki nie wykazazywały tak istotnych uszkodzeń jakie opisałem wyzej

powodzenia
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 302233
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    sprawdź czy dobrze zlożyłeś...mogłeś coś zablokować (jakiś czujnik) lub źle podłączyć.......
    albo przesadziłeś z regulacją lasera........
  • REKLAMA
  • #5 1180116
    funnaki
    Poziom 10  
    witam. mialem identyczny problem. nie czytal plyt cd, a jak juz zalapal to tylko 2-3 utworki. wyrzucal krecace sie plytki i silnik caly czas chodzil. okazalo sie ze to ta tasiemka co idzie od lasera. mnie tasiemka kosztowala 40 zl. wymiana samodzielna. pozdrawiam
  • #6 1181273
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2281
    Możesz to opisać dokładniej jak uruchomisz wieżę to już się kręci czy co?Czy jak wysuniesz szufladę i zamkniesz.
  • #7 1182762
    Jaceek
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam
    zobacz taśme która idzie do szuflady zmieniacza (wąska koło 4,5 pinów-pękają)-moze byc tez czujnik obrotów talerza--albo tam jest switch albo dioda i fototranz.pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wieży Sony HCD-RX90, w której po czyszczeniu lasera i regulacji początkowo odczyt płyt działał poprawnie, lecz po ponownym złożeniu obudowy silnik napędu CD ciągle się kręci, nie odczytuje płyt i wyrzuca je z szuflady. Podejrzenia padają na moduł pod laserem zawierający scalaki BA5941EF-TEN (sterujące silnikami), CXD2519Q, CXA1992AR oraz laser KSS213D. W dyskusji sugerowano sprawdzenie i oczyszczenie ścieżek oraz przepustów na płytce, zwłaszcza w okolicy scalaków, gdyż uszkodzenia mechaniczne lub zwarcia mogą powodować takie objawy. Możliwe jest również zablokowanie czujników lub błędne podłączenie taśm, zwłaszcza taśmy łączącej laser z płytką, która może być uszkodzona lub pęknięta. Wskazano także na czujnik obrotów talerza (switch lub fototranzystor) jako potencjalne źródło problemu. Ostatecznie w jednym przypadku problem rozwiązała wymiana lasera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA