logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Żyrandol z wentylatorem - żarówki LED ledwo świecą, wiatrak działa poprawnie

Gusto89 20 Gru 2016 01:25 6216 6
REKLAMA
  • #1 16138500
    Gusto89
    Poziom 6  
    Ocena: 14
    Witam
    Kupiłem żyrandol sufitowy z wentylatorem, wygląda on tak jak poniżej.
    Po jego podłączeniu do kostki wiatrak działa bez zarzutu, zaś żarówki ledwo się świecą. Nie wiem, co może być tego przyczyną. Dodam jeszcze, że ledwo świecą tylko dwie, gdy dokręcam kolejne, żyrandol całkowicie nie świeci. Co może być tego przyczyną? Wspomnę jeszcze, że gdy wychodziłem z pokoju zauważyłem, że we włączniku światła podłączone są tylko dwa przewody, trzeci (żółto zielony) jest zaślepiony, czy to w tym tkwi problem? Proszę o pomoc.

Podłączenie sufitowe wygląda w ten sposób

Czarny z Czarnym
    Niebieski z niebieskim
    Biały z żółtozielonym

Żyrandol z wentylatorem - żarówki LED ledwo świecą, wiatrak działa poprawnie
  • REKLAMA
  • #2 16138507
    D214d3k
    Poziom 39  
    Ocena: 629
    Zaproś elektryka bo jest i tu i tu źle.
  • REKLAMA
  • #3 16138529
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 868
    Jeżeli z sufitu wychodzą tylko te 3, to prawidłowo to nie będzie działać, chyba że żarówki będą się świecić razem z pracą wiatraka, bo ten zółto-zielony PE to tylko do ochrony powinien być wykorzystany.
  • REKLAMA
  • #4 16138532
    Gusto89
    Poziom 6  
    Niedawno wymieniana była elektryka 3301, działa to na zasadzie obwodu zamkniętego, gdy włączam światło (sznureczkiem) wiatrak zaczyna działać, inaczej nie idzie nawet wentylator ;/
  • REKLAMA
  • #5 16138745
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 868
    To chyba wyszło Ci niezamierzone połączenie szeregowe wiatraka i żarówek, a jakiś schemacik tego żyrandola, inaczej jakiś miernik, wskaźnik dwukabelkowy i znaleźć ten wspólny przewód, lub fotki wył. żyr. i kabelki z sufitu
  • #6 16165032
    Gusto89
    Poziom 6  
    Witam
    Skorzystałem z waszej rady i poprosiłem o pomoc elektryka, który podłączył go odpowiednio w 2 minuty.
    Później wstawię zdjęcie podłączenia, może się komuś przyda.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z żyrandolem sufitowym z wentylatorem, w którym żarówki świecą słabo, podczas gdy wentylator działa poprawnie. Po podłączeniu do kostki elektrycznej, zauważono, że tylko dwa przewody są podłączone, a trzeci (żółto-zielony) jest zaślepiony. Użytkownicy sugerowali, że może to być spowodowane nieprawidłowym podłączeniem elektrycznym, co prowadzi do niezamierzonego połączenia szeregowego między wentylatorem a żarówkami. Rekomendowano wezwanie elektryka do poprawnego podłączenia. Po skorzystaniu z tej rady, użytkownik potwierdził, że elektryk szybko rozwiązał problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA