logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Żyrandol - żarówka 60W świeci, mniejsza tylko miga. Co może być przyczyną?

michalface 10 Lut 2015 10:08 2070 18
REKLAMA
  • #1 14423756
    michalface
    Poziom 9  
    Witam, mam mały problem z moim żyrandolem. Wczoraj go zamontowałem i w środkowej oprawce ( powinna świecić jako jedna na jeden przycisk) jak wkrece żarówkę 60 W to jest ok, a jak wkrece mniejsza to tak tylko mignie, nie pali sie, ale nie swieci. W czym moze byc problem ?
  • REKLAMA
  • #2 14423773
    kozi966
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    Mówimy o tradycyjnej żarówce czy o innym źródle światła (świetlówka, LED)?
    Sprawdzał kolega czy żarówka nie ma opalonego styku na stopce?
    ewentualnie czy styki w oprawce nie są zabrudzone/opalone?
  • #3 14423799
    mipix
    Poziom 38  
    Ocena: 1469
    Problem może być w wyłączniku elektronicznym sterowanym przyciskiem chwilowym.
    Czy tam przypadkiem nie ma zamontowanego ściemniacza?
  • REKLAMA
  • #5 14423823
    michalface
    Poziom 9  
    Wiec tak, po kolei. Tak zwykła żarówka. Żarówki są dobre bo w innych oprawkach działają bez problemu tylko w środkowym nie. Ściemniacza nie ma.
    A jeśli chodzi o przewód neutralny to szczerze nie mam pewności. Na kostce miałem przewód N i L1 i L2, a przewody z puszki miałem czerwony i 2 ciemne. czerwony podłączyłem do N (środka) a ciemne po bokach.
  • REKLAMA
  • #6 14423935
    heniek07
    Poziom 21  
    Ocena: 221
    Użyj kolego wkrętaka z neonówką do znalezienia przewodu fazowego i zerowego-neutralnego. Jeszcze nigdy nie spotkałem się z sytuacją, że na czerwonym było zero, chyba, że instalacje wykonał pseudo elektryk. W starych instalacjach zerowy był zazwyczaj niebieski, ale to tylko teoria. Tzw faza przy żyrandolu powinna pojawić się dopiero po włączeniu pstryczkiem i powinna znaleźć się na stopce żarówki. Do gwintu powinny dochodzić zera. Zdemontuj żyrandol i popatrz jak zbudowane są jego oprawki, czasami trzeba coś odgiąć.
  • #7 14423997
    kozi966
    heniek07 napisał:
    Użyj kolego wkrętaka z neonówką do znalezienia przewodu fazowego i zerowego-neutralnego.

Fajnie, a jak wszędzie będzie świecił?

Nie otrzymałem odpowiedzi na pytanie o czystość styków w oprawce
  • #8 14424082
    heniek07
    Poziom 21  
    Jak wszędzie będzie świecić neonówka, to szykuje się generalny przegląd instalacji. Można wtedy podejrzewać, że "skopane" jest w wielu miejscach, nie tylko w tym jednym żyrandolu.
  • #9 14424129
    kozi966
    heniek07 napisał:
    Jak wszędzie będzie świecić neonówka, to szykuje się generalny przegląd instalacji. Można wtedy podejrzewać, że "skopane" jest w wielu miejscach, nie tylko w tym jednym żyrandolu.

Nie jest to prawdą. Proszę poczytać o indukcji elektromagnetycznej.
  • #10 14424178
    michalface
    Poziom 9  
    oprawki są czyste. Żyrandol jest nowy wiec chyba powinien działać. Ale wkręciłem żarówki 25 W i świecą wszystkie i jest ok. Nie wiem czemu ale działa.
  • #11 14424258
    heniek07
    Poziom 21  
    Na moich kabelkach neonówka świeci normalnie, czyli tylko na fazowym. A po tym czy świeci z pełna jasnością czy nie, potrafię powiedzieć np. czy bezpiecznik jest spalony. Dalej nie rozumiem co ma wspólnego indukcja elektromagnetyczna z przewodem zerowym, czyli z takim, który w pewnym miejscu powinien być podłączony z ziemią i niby na nim ma świecić neonówka? To jaka jest jakość tego zerowania - uziemienia?
  • #12 14424280
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2027
    @michalface Podegnij styki (blaszki) w oprawce sprawiającej problemy. Żarówki nie zawsze mają identyczne wymiary.
  • REKLAMA
  • #13 14424424
    kozi966
    Nie chodziło mi o oprawkę, tylko o styki w tej oprawce (takie blaszki).

heniek07 napisał:
    Na moich kabelkach neonówka świeci normalnie, czyli tylko na fazowym. A po tym czy świeci z pełna jasnością czy nie, potrafię powiedzieć np. czy bezpiecznik jest spalony. Dalej nie rozumiem co ma wspólnego indukcja elektromagnetyczna z przewodem zerowym, czyli z takim, który w pewnym miejscu powinien być podłączony z ziemią i niby na nim ma świecić neonówka? To jaka jest jakość tego zerowania - uziemienia?

Kolego, to że u ciebie wskaźnik neonowy nie świeci na innych przewodach nie znaczy, że jest to prawidłowy i wiarygodny sposób weryfikacji instalacji.
    Wytłumaczone na tym forum wiele razy.
    Choćby tutaj:
    Link

Wiesz w ogóle co ma zerowanie z uziemieniem wspólnego?
    Między owym uziemieniem a przewodem zerowym też może być napięcie.

Poza tym, skąd kolega założył, że instalacja to układ z zerowaniem?
  • #14 14424567
    heniek07
    Poziom 21  
    Wiem co ma zerowanie wspólnego z uziemieniem i wiele innych rzeczy np. do czego jeszcze można zastosować neonówkę oprócz wspomnianego wskaźnika. We wspomnianym linku nie wyczytałem niczego odkrywczego. Przepychanki proponuję zakończyć, ponieważ autor postu rozwiązał swój problem.
    Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
    15:02
    Przepraszam pomyliłem się, autor tematu nie odezwał się. A dyskusję jak stosować wskaźnik neonowy uważam za zakończoną.
    Jeszcze raz pozdrawiam.
  • #15 14424572
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4286
    heniek07 napisał:
    Przepychanki proponuję zakończyć, ponieważ autor postu rozwiązał swój problem.
    Pozdrawiam wszystkich serdecznie.

Jakoś tego nie widzę.
  • Pomocny post
    #16 14426541
    kgs245
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    heniek07 napisał:
    Cytat:
    W starych instalacjach zerowy był zazwyczaj niebieski, ale to tylko teoria

Tak teoria , ale fachowiec nie gra w kolory on to sprawdza , szczególnie w starych instalacjach. Kolor niebieski jako neutralny zaczął się rozpowszechniać po otwarciu okna na świat z nastaniem epoki Gierka , wcześniej jako przewód zerowy powszechnie stosowano przewód biały ( lata sześćdziesiąte ) może ze względu na neutralną barwę?
    Jeszcze wcześniej , w okresie powojennym przewód neutralny miał barwę czerwoną ponieważ wyraźnie odróżniał się w kablach od innych przewodów o szaro-burych i bliżej nie określonych kolorach . I do dziś w wielu starych instalacjach wszystkie te barwy nadal się spotyka i nadal pełnia przypisaną im dawno temu rolę . Szczególnie jest to widoczne w starych fabrykach , budynkach przemysłowych . Oczywiście przewód niebieski pełnił wtedy swoją rolę przewodu fazowego.
    Pominąłem tu instalacje wyjątkowe, wykonane przez daltonistów bo i takie miałem okazję poznać , ale to raczej do działu z humorem się nadaje .

Wiem że nic to nie ma do rzeczonego żyrandola ale chodzi mi o zwrócenie uwagi tym którzy bezmyślnie wieżą w kolory .
  • #17 14426871
    heniek07
    Poziom 21  
    Dziękuję kol. kgs245, czegoś się nauczyłem. Zawodowym elektrykiem nie jestem, a aż z tak starymi instalacjami nigdy nie miałem do czynienia, być może jeszcze wszystko przede mną. Najstarsze w których "grzebałem" były po elektryfikacji z przełomu lat 50-60 ubiegłego wieku. Tam trafia się wszystko np. tylko jeden kolor chyba właśnie biały. Dziękuję raz jeszcze i pozdrawiam.

Moderowany przez kkas12:

Skoro nie jest kolega elekrykiem to proponuję pozostać przy "grzebaniu" we własnej instalacji a nie prześcigać się w "doradzaniu" (czyt. wprowadzaniu w bład) laikom.

3.1.11. Zabronione jest publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.

• #18 14427508
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7766
    Tak może offtopic, ale spotkałem się kilka lat temu z czymś takim, jak puszczenie fazy przewodem żółto-zielonym. Elektryk ze spółdzielni wymieniał ( po godzinach, jako fucha ) u sąsiadki instalację ze względu na kapitalny remont mieszkania. Przywieźli meble, wyposażenie AGD ( pralka, zmywarka, mikrofala, kuchenka , lodówka itp. ). Poskładali, podłączyli. I cuda się dziać zaczęły. W szoku byłem, gdy odkręciłem jedno gniazdo.
    Przewód fazowy ż/ż ! , w jednym gnieździe jako roboczy, w drugim ochronny! I w tablicy wszystkie jako fazowe w esy wpięte. Zgroza!

Na Twoim miejscu Kolego Autorze, albo bym wezwał elektryka, albo odłączył żyrandol i dokładnie sprawdził co na którym przewodzie jest.

Jeśli posiadasz odpowiednią wiedzę, bo z prądem żartów nie ma!
  • #19 14429624
    Quazzami
    Poziom 17  
    Ocena: 24
    Miałem podobny przypadek przy zakupie nowych żarówek do domu. Żarówki jednej marki pracowały poprawnie, innej z kolei w ogóle nie świeciły. Powód był prosty - w tych nieświecących stopka (styk na końcu żarówki) był płaski i nie stykał się z blaszką w oprawie po wkręceniu jej do końca. Podgięcie blaszek rozwiązało problem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z żyrandolem, w którym żarówka 60W działa poprawnie, natomiast mniejsze żarówki tylko migają. W odpowiedziach zasugerowano kilka potencjalnych przyczyn, takich jak: zanieczyszczone lub uszkodzone styki w oprawce, nieprawidłowe podłączenie przewodów (neutralny i fazowy), oraz możliwość występowania ściemniacza w instalacji. Użytkownik potwierdził, że żarówki 25W działają, co sugeruje, że problem może leżeć w specyfice mniejszych żarówek lub ich styku. Wskazano również na konieczność sprawdzenia instalacji elektrycznej, zwłaszcza w kontekście starych przewodów, które mogą mieć różne kolory i funkcje.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA