logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo Ideapad Y700-15ISK - zalanie laptopa oranżadą

painstream 21 Gru 2016 02:55 2472 1
REKLAMA
  • #1 16140438
    painstream
    Poziom 8  
    Witam - przejdźmy od razu do rzeczy, jakieś dwa miesiące temu kupiłem laptopa za 4300 - cena wydawała mi się rozsądna, jak dla dziecka które gra w gry, przeznaczyłem trochę na ten sprzęt mając nadzieję że będę miał spokój.. nic z tego. Do tej pory laptop został trzy razy zalany. Za pierwszym razem nic się nie stało, za drugim też - odwróciliśmy go po prostu od razu po zalaniu i odczekaliśmy dzień, po czym każdy z klawiszy odpowiednio wyczyściłem spirytusem. Jednak ostatnim razem, gdy zalał je oranżadą, nie było tak kolorowo - klawisze przestały działać, nie chciały reagować. Zrobiłem to samo, odwróciłem. Po dniu wszystko na szczęście działało, od tamtego momentu minął jakoś.. miesiąc? Wszystko działa, jednak dzieciak skarżył mi się ciągle na shift i ctrl po lewej stronie, które strasznie uciążliwie działały - po wciśnięciu zostawały w miejscu jakoś 5 sekund, wiadomo - cukry. Wyjąłem klawisz, wyczyściłem spirytusem, wszystko działa jak powinno. Drugi dzień - to samo. Skarży się na shift, dziwna sprawa myślę, ale wyczyszczę - wyczyściłem strasznie dokładnie, każdą część z osobna. Działał jak na początku, więc myślę "pewnie coś przeoczyłem" - nic z tego. Następny dzień to samo. Znowu wyczyściłem, i teraz sprawdziłem - jest pierwsza w nocy - jak klawisz działał cały dzień, to po 4 godzinach po wyłączeniu laptopa - znowu to samo. Z czego to może wynikać? I jeszcze kilka pytań:

-Czy jest szansa na jakąś usterkę, oprócz tego "dziwnego" działania klawisza? Od zalania minął miesiąc, więc nie wydaje mi się.
    -Jeśli jednak, to gdyby coś się zepsuło, przykładowo - płyta główna, jaki byłby koszt jej naprawy? Strasznie obawiam się, ponieważ ten model trochę mnie kosztował, i nie wiem co mam zrobić.

Poza tym dzieje się to samo z przyciskiem ctrl i klawiszem funkcyjnym, obok shifta - te trzy klawisze jedynie. Wyczyszczę, jest okej 6 godzin i znowu powtórka.. Co może być przyczyną? Co zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 16140592
    grubas
    Poziom 40  
    Ocena: 553
    Z opisu usterki wynika, że wystarczy tylko wymiana klawiatury. Można przy okazji zerknąć na płytę czy nie jest zalana, ale myślę że sama wymiana klawiatury usunie usterkę.
REKLAMA