logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ideapad 700-15ISK - klawiatura działa po mocniejszym uderzeniu, możliwe przyczyny?

OPservator 17 Lip 2024 10:59 210 2
  • #1 21157738
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1243
    Ideapad 700-15ISK - magiczna klawiatura.

Klient przyniósł kompa - przechodził losowo w hibernację i nie działała klawiatura.

W toku diagnozy wyszło że ASFKL nie działają, czyli drugi rząd, jakby od pina.
    Myślę sobie... zalanie.

Zacząłem uderzać mocniej w klawiaturę i teraz wszystko działa.

Możliwe że tam były jakieś okruszki które blokowały skok klawisza? Chyba że topielce tak mają? Nie otwierałem go jeszcze.

Rozbiorę jeszcze i potestuję, bo jeśli ma działać, to bez sensu kasować klienta na wymianę klawiatury (zwłaszcza że widzę same palmresty, osobnych klawiatur na polskim rynku brak).

Dodano po 2 [godziny] 7 [minuty]:

Działa, nie wygląda na utopca, oddam klientowi do "jeździć-obserwować" i policzę tylko za ogarnięcie hibernacji.

Wątek zostawiam otwarty, gdyby ktoś miał jakieś dywagacje do dodania :)
  • #2 21158087
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1620
    Jak masz swoda to sprawdź klawiaturę na tasiemce. Przycisk zasilania się nie blokował i go nie usypiał?
  • #3 21158092
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1243
    kindlar napisał:
    Przycisk zasilania się nie blokował i go nie usypiał?

Nie, czujnik źle zczytuje poziom baterii i nawet w trakcie ładowania ściągał ją do 0% na ułamek sekundy i do 100% znowu.
    To nie pierwszy 700-15ISK w którym to przerabiam.
    Opcje zasilania --> Akcja przy krytycznie niskim poziomie baterii --> nic nie rób.
    Szkoda wymieniać sprawnej baterii. Teraz od 4 godzin sobie pyrga wesoło i nie wyłącza się.
REKLAMA