logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Harman Kardon HK 3490 - uszkodzony moduł tunera FM/AM, zamiennik

-pawlus- 21 Gru 2016 21:41 4998 4
REKLAMA
  • #1 16142062
    -pawlus-
    Poziom 2  
    Witam.

Otrzymałem amplituner marki Harman Kardon model HK3490 z mechanicznym uszkodzeniem (połamana płytka) modułu tunera FM/AM.
    Próbowałem to jakoś wskrzesić, ale bez skutku. Uszkodzenie spowodowało zerwanie kilku ścieżek, pomimo próby ich odbudowania zwykłymi lutami tunera nie działa - słychać jedynie szum. Po wymuszeniu szukania stacji nic nie znajduje i jest wszechobecny szum.

Miałbym do Was dwa pytania:
    1) Czy ktoś mógłby udostępnić schemat tego tunera. W service manual HK3490 schematu niestety nie ma.
    2) czy można by tam wsadzić jakiś inny zamiennik modułu tunera, który współpracowałby z procesorem ?

Szukam już od 3 tygodni jakiegoś uszkodzonego egzemplarza amplitunera HK3490 bez skutku, :( więc postanowiłem coś ruszyć z tą sprawą.
    Jest rozwiązanie kupna tunera osobnego i podpięcie go do ampli, ale wolałbym wskrzesić docelowy. :)

Może ktoś z Was miał podobny problem i zna lepsze podejście do problemu, wówczas bardzo bym się ucieszył gdyby się z nim podzielił. :)

Zamieszczam zdjęcia tego modułu tunera, widać moje nieudolne próby naprawy tych ścieżek...
    Harman Kardon HK 3490 - uszkodzony moduł tunera FM/AM, zamiennik Harman Kardon HK 3490 - uszkodzony moduł tunera FM/AM, zamiennik Harman Kardon HK 3490 - uszkodzony moduł tunera FM/AM, zamiennik

Pozdrawiam
    Paweł.
  • REKLAMA
  • #2 16142769
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6800
    Nie widzę jaki IC masz na tym drugim foto., ale jest LA1837 to popatrz na opisy i schematy z Sherwood-rx-4109 FM/AM receiver
    Link

Cytat:
    LA1837 – LC72131 – CXP82532 – BU1924F – LC75343

Może podobne rozwiązania z Thomson A180

Popatrz także na Link_ temat
  • REKLAMA
  • #3 16144260
    -pawlus-
    Poziom 2  
    Na drugim foto to IC to KS1231A.
    Dzięki za reakcje w temacie już przejrzałem schematy i na pewno pomogą.
    Na razie pojawiła się nieco inna drogą, mianowicie moduł tunera w Harman Kardon AVR 255 jest identyczny więc spróbuje go zaadaptować do HK3490.

Jeszcze raz dzięki za info w temacie tunerów.
  • REKLAMA
  • #4 16146443
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6800
    Poczytaj z tego forum Link

SM Link
  • #5 16154793
    -pawlus-
    Poziom 2  
    Dziękuję za wszelką pomoc, przeczytałem wszystkie linki które zostały wskazane w wątku i jestem bogatszy o dodatkową wiedzę :)
    Muszę napisać że pomógł mi kolega sharp, który poradził że bardzo podobny tuner jest w modelu Harman Kardon AVR 255.
    Po analizie porównawczej sygnałów niezbędnych do działania tunera, stwierdziliśmy że powinny działać.

Była obawa że tuner może być inaczej zaprogramowany, ale dzisiaj po otrzymaniu płytki tunera z AVR 255 włożyłem ją do HK 3490, podłączyłem taśmę, uruchomiłem sprzęt no i tuner zaczął się stroić, procesor wyszukał wszystkie dostępne stacje, nawet te których nie łapie mój AVR 370 :(

Będę jeszcze testował ale gra już 1,5 godziny więc podejrzewam że wszystko jest OK.

W podsumowaniu można powiedzieć że:
    1) tuner z AVR 154, AVR 254 (niestety rynek amerykański, mało dostępny w Europie) pasuje do HK3490 - stwierdzone na podstawie analizy oznaczeń w SERVICE MANUAL dla HK3490 oraz AVR154 i 254;
    2) tuner z AVR255 również pasuje do HK3490 - stwierdzono na podstawie analizy funkcjonalności tunerów, sygnałów wejściowych tunera.

Podziękowania dla kolegi sharp za pomoc :)

Myślę że temat do zamknięcia.
    Pozdrawiam
REKLAMA