Dzień dobry wszystkim.
Zmywarka została rozebrana bo wybijała różnicówkę.
Okazało się że był mały wyciek na dnie (koło lampki ciekło) ale już usunąłem.
Teraz na dnie nie ma wody, bezpiecznika już nie wybija.
Teraz zmywarka ma dziwny problem z pompą spustową.
Otóż po wystartowaniu któregokolwiek programu i zamknięciu drzwi załącza się pompa spustowa (to jest OK) ale się nie wyłącza (to jest NIE OK).
Gdzieś po 2-3 minutach wyłącza się na kilka sekund i od nowa załącza.
Skutkiem tego program nie przechodzi dalej, zmywarka nie pobiera wody.
Nie zapala się żaden błąd.
Reset nie pomaga.
Presostaty klikają po dmuchnięciu w rurkę, oba na starcie programu są rozwarte (w misie nie ma wody).
Czujnik zalaniowy działa ale nie jest załączony - po ręcznym podniesieniu pływaka od razu pluje błędem.
Zauważyłem że jeśli podczas pracy pompy spustowej odłączę wtyczkę zasilającą od grzałki to pompa spustowa się wyłącza i zmywarka zaczyna pobierać wodę. Potem po ponownym podłączeniu myje normalnie aż do następnego spuszczania wody - wtedy pompa znowu pracuje bez końca.
Grzałka ma 27 Ohm między stykami i brak przebicia na obudowę.
Po otwarciu drzwi pompa nie pracuje po zamknięciu pracuje dalej.
W czym jest problem?
Zmywarka została rozebrana bo wybijała różnicówkę.
Okazało się że był mały wyciek na dnie (koło lampki ciekło) ale już usunąłem.
Teraz na dnie nie ma wody, bezpiecznika już nie wybija.
Teraz zmywarka ma dziwny problem z pompą spustową.
Otóż po wystartowaniu któregokolwiek programu i zamknięciu drzwi załącza się pompa spustowa (to jest OK) ale się nie wyłącza (to jest NIE OK).
Gdzieś po 2-3 minutach wyłącza się na kilka sekund i od nowa załącza.
Skutkiem tego program nie przechodzi dalej, zmywarka nie pobiera wody.
Nie zapala się żaden błąd.
Reset nie pomaga.
Presostaty klikają po dmuchnięciu w rurkę, oba na starcie programu są rozwarte (w misie nie ma wody).
Czujnik zalaniowy działa ale nie jest załączony - po ręcznym podniesieniu pływaka od razu pluje błędem.
Zauważyłem że jeśli podczas pracy pompy spustowej odłączę wtyczkę zasilającą od grzałki to pompa spustowa się wyłącza i zmywarka zaczyna pobierać wodę. Potem po ponownym podłączeniu myje normalnie aż do następnego spuszczania wody - wtedy pompa znowu pracuje bez końca.
Grzałka ma 27 Ohm między stykami i brak przebicia na obudowę.
Po otwarciu drzwi pompa nie pracuje po zamknięciu pracuje dalej.
W czym jest problem?