logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer PC - brak obrazu - brak obrazu oraz zero oznak życia klawiatury.

santorynxd 22 Gru 2016 16:32 1890 22
REKLAMA
  • #1 16143189
    santorynxd
    Poziom 7  
    Ocena: 11
    Drodzy rodacy, eksperci, koledzy. Mam problem, podpiąłem zasilacz do SYS_FAN1 4 pinową złączkę myślałem ze to od obrotów wiatraka zasilacza, wtedy komputer nie reagował na włącznik, w ogóle się nie odpalał a złączenie zworek śrubokrętem odpalało komputer na sekundę, wypiąłem i działa jak należy. Jednak teraz mam inny problem, mianowicie komputer nie zaświeca klawiatury i nie mam obrazu po HDMI, tak to wszystkie wentylatory chodzą, wypiąłem tez RAM (piszczalu), wpiąłem ram, teraz jestem na etapie wyciągnięcia baterii, wcześniej wyciągnąłem na 5 min i reset biosu albo się nie zrobił albo nie pomogło. Kondensatory nie napuchnięte, wszystko śmiga jak należy, tzn. wiatraczki itp.

Zauważyłem tez przy rozmontowywaniu procesora ze mam jeden pin w sockecie procesora skrzywiony ( nie mam pojęcia jak to się mogło stać, wkładałem procesor bardzo ostrożnie ), wziąłem ten pin wyprostowałem igła, włożyłem procesor.

Teraz pytanie, mogę mieć uszkodzona płytę czy procesor? Nie znam nikogo z taka konfiguracja i ciężko będzie to sprawdzić. Teraz głównym problemem jest te nie działanie choćby na chwile klawiatury i brak obrazu monitora.

Zasilacz Thermaltake-tr2-500w
    Płyta MSI-h110m-pro-vh
    Obudowa Zalman Z1
    Procesor i3 BOX
    Karta Graf MSI 1050Ti 4gb
    RAM GoodRam 8gb
  • REKLAMA
  • #3 16143218
    santorynxd
    Poziom 7  
    Podłączyłem pod 4 pinowe gniazdo JFP2 głośniczek taki malutki i cicho jest, od początku go miałem w tym gnieździe bo gdzieś przeczytałem, że to gniazdo odpowiada za głośniki. Złe gniazdo?

Restart biosu nie pomógł, z 3 h baterii nie wkładałem, wciskałem power na wyłączonym żeby się rozładowały ładunki do końca i nic. Komputer się włącza elegancko ale nie daje sygnału na urządzenia peryferyjne.

Do tego jak chce otworzyć napęd to otwiera się i zamyka szybko (staram się podać wszystko co zauważam)
  • REKLAMA
  • #4 16143367
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 671
    santorynxd napisał:
    SYS_FAN1 4 pinową złączkę myślałem ze to od obrotów wiatraka zasilacza

Co to za złączka? Jak przywaliłeś 12V na gniazdo sterowania wentylatora to wysmażyć mogłeś pół płyty głównej. A później jak rozumiem na wypadek jakby zabezpieczenia w płycie i zasilaczu działały za dobrze to jeszcze go włączyłeś spinając na krótko. A to wszystko bo nie chciało ci się poświęcić 2 minut na przeczytanie instrukcji obsługi...

Gniazdo speakera dobrze znalazłeś "gdzieś" choć łatwiej by było w manualu.
    EZ Debug LED: Debug LED indicators co świecą?

Obrazu nie masz tylko na HDMI czy nie masz go wcale?
    Głośnik kiedyś dawał dźwięki?
  • REKLAMA
  • #5 16143401
    santorynxd
    Poziom 7  
    Niestety manual od płyty głównej nie pokazywał spikera ani tego złącza , faktycznie chyba podłączyłem te 12v do SYS_FAN1, wlazło elegancko jakby było stamtąd. Przed uruchomieniem wstawiłem zdjęcia na inne forum napisano ze ok to uruchamiałem do tego wyczytałem w jakich problemach ludzi ze właśnie tam to wpiąć trzeba. Spinając na krotko próbowałem ze 3 razy zapala się dioda płycie głównej na chwile.

EZ Debug LED chwile zapala się DRAM i CPU naprzemiennie chwile dłużej DRAM

Głośniczek cicho jest, jeśli JFP2 to jego gniazdo.

Jedyne co mnie pociesza to, to ze płyta jest budżetowa.
  • Pomocny post
    #6 16143421
    310artur
    Poziom 43  
    I najprawdopodobniej martwa.
    W manualu który czytałem jest opisane tak gniazdo speakera jak i funkcja gniazd sys_fan
    Zostaw na płycie CPU jego chłodzenie speaker i zasilanie (4pin koło cpu i 24pin). Tak uruchom jak speaker będzie milczał to albo spaliłeś płytę albo CPU albo ewentualnie zasilacz.

Coś ty podpiął w końcu? Zasilanie FDD? Czyli napięcie 5 albo 12V trafiło na masę i PWM...
  • #7 16143473
    santorynxd
    Poziom 7  
    Tez teraz znalazłem manual w internecie który opisuje ładnie kolorowo wszystko na płycie, tą karteczkę co dostałem z płyta to pokazywała wszystko oprócz podłączania kabelków.

Zrobiłem jak nakazałeś, ciągle te dwie diody migają DRAM świeci się, potem na sekundę na CPU i potem znowu DRAM i tak w kolko. Speaker cisza.

Komputer PC - brak obrazu - brak obrazu oraz zero oznak życia klawiatury.
  • #8 16143512
    310artur
    Poziom 43  
    Dobra - może znów byłem złośliwy więc wybacz. Manual jest do pobrania na stronie MSI
    https://pl.msi.com/Motherboard/support/H110M-PRO-VH.html#down-manual
    Są opisy są obrazki. Do płyty oryginalnie to chyba dają to wydrukowane choć nie wiem czy to standard (w życiu miałem 1 nową płytę tylko ;) )

Jak jest tak samo to niestety. Pozostaje ci przed zakupem nowej płyty mimo wszystko sprawdzić pozostałe podzespoły na innej płycie. Nie wiem gdzie trafiło napięcie - mogłeś zniszczyć coś poza płytą główną. CPU raczej ocalał bo sekcja jego zasilania jest dość odseparowana od reszty. Sprawdziłbym kartę graficzną i dyski oraz peryferia (USB i co tam jeszcze masz podpięte).
    Nadal nie podałeś jak to było wpięte - choć mi ciężko przewidzieć i tak co dokładnie spaliłeś podając 5V czy 12V na masę.
    PS poważnie nie zastanowiło cię dlaczego te 4pin wisi na jednym kablu z MOLEXami? Bo zastanawiam się czy to aby dobry pomysł żebyś sam tam coś robił.
  • #9 16143550
    santorynxd
    Poziom 7  
    No 4 pin z zasilacza do SYS_FAN i molex do wiatraczka z przodu obudowy, wiatraczek działa... Złośliwość mi nie przeszkadza, za głupotę się płaci. Oby procesor się nie spalił, karta no wydaje się ok pracuje normalnie, chyba jakby ją szlag trafił to całą (czy tak to nie działa), zasilacz tez działa bo wszędzie daje napięcie.

Nie mam jak tego sprawdzić, jedynie serwis u mnie w mieście co da kolejne wydatki, zamówić teraz płytę podpiąć wszystko i jak będzie działać to ok a jak nie to wtedy serwis. Płytę zawsze można odesłać. Co byś proponował?

W sumie mam komputer u boku o takiej specyfikacji.

PROCESOR: INTEL PENTIUM E2180 @ 2.00 Ghz
    GRAFIKA: GeForce 8600 GT (512mb)
    RAM: 2x1GB pewnie DDR2
    PŁYTA: MSI G41M-P33 COMBO
    ZASILACZ: 4Life/400w

Mogę podpiąć do niego nowa grafikę, dysk i napęd? Nie wysadzi?
  • #10 16143579
    310artur
    Poziom 43  
    Wielce prawdopodobne że tylko płyta padła. Powiem szczerze że ciężko powiedzieć co na niej jest uszkodzone i czy da się naprawić. Raczej nie ma zabezpieczeń na wypadek takiego wydarzenia. Nie wiem gdzie mogło się dostać napięcie. Jak pisałem najbezpieczniejszy jest CPU w tej sytuacji.

Idea zakupu na ryzyko płyty i najwyżej oddasz zła nie jest. Biorąc pod uwagę świąteczny czas to też jedyne szybkie rozwiązanie. Jeśli pytasz jaką konkretnie płytę to pytaj w dziale komputery co kupić.

EDIT
    Możesz ale zasilacz też przełóż na wszelki wypadek.
    Najlepiej najpierw przełóż zasilacz - sprawdzisz czy sam zasilacz na 100% sprawny. Jak tamten PC wstanie to wtedy podepniesz tam resztę. Chodzi tylko o to że ja bałbym się podpiąć kartę za te kasę do zasilacza 4life - tylko tyle ;)
  • REKLAMA
  • #11 16143596
    santorynxd
    Poziom 7  
    Post wyżej dałem Ci konfiguracje starego komputera z którego przełożyłem sobie napęd do tego.

Mogę podpiąć tego 1050Ti do tego zasilacza 400w? Ramu nie przełożę bo się nie da, mogę jeszcze dysk i napęd sprawdzić.
  • #13 16144034
    santorynxd
    Poziom 7  
    Wygląda na to, ze komputer stary nie reaguje w ogóle na ten nowy zasilacz. Podpiąłem kable pod wszystko, już bez głupich numerów CPU, 24 PIN, kable pod napęd i dysk i nic zero odzewu z tego zasilacza. Wziąłem stary zasilacz, podpiąłem do starego komputera i jest ok. Więc to chyba nie kwestia podłączenia bo robię te same czynności.

Co teraz? :P
  • #14 16144088
    310artur
    Poziom 43  
    No się ciekawie robi. Weź stary zasilacz tego 4life podepnij to tej nowej płyty ale na płycie sam CPU chłodzenie speaker - może się odezwie speaker.
    Jak mówiłem podejrzane są najbardziej 3 rzeczy płyta CPU zasilacz. Najmniej CPU, przyznam że zasilacza bym nie typował no ale widzisz sam. Teraz pytanie sam zasilacz czy zasilacz i płyta.
  • #15 16144100
    santorynxd
    Poziom 7  
    Jak to możliwe ze na jednej konfiguracji się odpala a na drugiej nic? :P ok, idę podpiąć ten stary zasilacz do płyty z cpu, ramem i głośniczkiem.
  • #16 16144106
    310artur
    Poziom 43  
    Bez RAM - bo jeśli w tym CPU masz zintegrowaną grafikę to płyta z RAM normalnie wstanie (o ile działa). A nie wiem czy twoja płyta robi jedno "Beep" jak jest wszystko dobrze. Niektóre MSI jak jest wszystko OK milczą ;) No z drugiej strony masz diody jeszcze.
  • #17 16144129
    santorynxd
    Poziom 7  
    Bez ram, 3 piknięcia i DRAM się świeci ciągle.
  • #19 16144169
    santorynxd
    Poziom 7  
    Mam tylko jedną kość 8GB, włożyłem, zero dźwięków, miga DRAM 3 sekundy, pol sekundy CPU.
  • #21 16144195
    santorynxd
    Poziom 7  
    intel-core-i3-6100-3-7ghz-box-3m-lga1151 - taki mam, czytam że jak naprzemiennie się tak świeci jak u mnie DRAM I CPU to może być socket płyty walnięty. Może więcej pinów jest wykrzywionych tylko nie widać? Widziałem jeden krzywy mocno to poprawiłem a reszta wygląda spoko.

po podłączeniu monitora do płyty, czarny obraz, nie ma napisane brak sygnału czy kabel nie podłączony po prostu czarny obraz.
  • #22 16144300
    310artur
    Poziom 43  
    Może a może jednak popsułeś wszystko ;)
    To wróżenie trochę. Ja więcej nie pomogę bo nie znam dokładnie tej płyty. Manual nic nie mówi o takim sygnale. CPU ma grafikę zintegrowaną. Skoro bez RAM beepczy to może tylko płyta i zasilacz jest uszkodzona a może wszystko a może RAM oberwał też. Jak pisałem przykładanie napięcia do masy to nie jest dobry pomysł ;) Skutki trudno przewidzieć. Generalnie taki manewr to wręcz przepis na skuteczne ubicie sprzętu.
  • #23 16144342
    santorynxd
    Poziom 7  
    ok dzieki wielkie, coz przejade sie jutro do serwisu, niech dadza diagnoze.
    Dodano po 2 [godziny] 7 [minuty]:
    Kolego 310artur, sprawa mnie męczyła do teraz, wziąłem ten stary komputer jeszcze raz podpiąłem nowy zasilacz i zaskoczył. Podpiąłem dysk twardy i grafikę, także zaskoczyły. Nie wiem czemu przedtem nie chciało to ruszyć, pewnie czegoś nie docisnąłem. Potem wziąłem nowy komputer zacząłem go składać i ciągle to samo, chwile temu przyszedłem do łózka i wpisałem sobie EZ DEBUG CODES i koleś na anglojęzycznym forum miał identyczny problem jak ja, ktoś mi doradził. że bliżej procesora wpina się RAM, tak tez zrobiłem (a jak go pierwszy raz złożyłem to wpiąłem w drugi slot, dalej od radiatora). Gościu napisał, ze trzeba zmienić slot, pobiegłem wręcz do tego komputera, zmieniłem slot i bios się odpala, jest obraz, dysk czyta... zaraz podepnę grafikę i jak wszystko pójdzie po myśli to instalacja Windy.

http://www.tomshardware.co.uk/answers/id-3000803/msi-z170a-mate-debug-led.html < --- tu jest opisany problem i jego rozwiązanie.

edytuje zapewne post i poinformuje o swoim powodzeniu bądź porażce, jeszcze raz dzięki za pomoc.

Wszystko działa. Komputer już ma Windowsa oraz aplikacje, wszystkie sterowniki doinstalowane bez problemu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z komputerem, który nie uruchamia się i nie wyświetla obrazu po podłączeniu do HDMI. Po podłączeniu zasilacza do niewłaściwego gniazda SYS_FAN1, komputer przestał reagować. Po próbie resetowania BIOS-u i sprawdzeniu komponentów, użytkownik zauważył, że jeden pin w sockecie procesora był skrzywiony. Po wymianie zasilacza i podłączeniu różnych komponentów, problem zniknął po zmianie slotu RAM-u, co pozwoliło na uruchomienie BIOS-u i uzyskanie obrazu. Użytkownik planuje zainstalować system operacyjny po potwierdzeniu działania wszystkich podzespołów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA