logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Arduino UNO/MEGA + RaspberryPi - Arduino połączone z Raspberry

Sickboy 28 Gru 2016 16:06 3192 5
REKLAMA
  • #1 16155356
    Sickboy
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Krótko: Czy Arduino (jakiekolwiek, najlepiej MEGA) podłączone do RaspberryPi (oryginał bądź podróbki [BananPi, OrangePi]) będzie działać? Czy RaspberryPi będzie czytać serialport?

Po co to? Otóż jakiś czas temu poruszałem temat bramki do domoticza ( https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3259442.html https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3265114.html ). Chodziło o odczyt z sensorów podpiętych bezpośrednio pod Arduino: SENSOR -> ARDUINO -usb-> DOMOTICZ SRV. Niestety, jest to rozwiązanie zbyt proste i nawet support domoticza nie mógł mi pomóc. Zrobiłem więc po swojemu: arduino na port serial wysyła określone komendy. Następnie napisany w java program odczytuje port serial, rozszyfrowuje komendę i wysyła zapytanie do domoticza poprzez http + json. Działa. Nawet dobrze. Czasem aż za dobrze, ale mniejsza... Nie chcę stawiać wielkiego PC'ta jako serwer więc postanowiłem serwer zarówno domoticza jak i mój program przenieść na raspberry (do tego jeszcze serwer plików i monitoring, choć może to być już za dużo). Stąd moje pytanie - czy można podpiąć Arduino poprzez USB z RaspberryPi?

Za odpowiedzi z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 16155393
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 16155799
    Sickboy
    Poziom 12  
    Za dobrze, tzn że przewyższył moje oczekiwania, ale mniejsza o to.
    Co do programowania pod linucha to problemów nie ma. Raspberry ma dla mnie trochę małą ilość GPIO. Arduino ma ich trochę więcej.
    Choć jeśli da się podpiąć większą ilość czujników to może i z przełącznikami nie będzie problemów... Ale co z zewnętrznymi urządzeniami jak centralka alarmowa, sterownik kotła CO czy stacja pogodowa...
  • REKLAMA
  • #4 16155867
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1116
    Sprawdzałem nie tak dawno temu połączenie Banana Pro + Arduino UNO - działa. Jeden z systemów na BPro ma zainstalowany fabrycznie kompilator Arduino IDE (co właśnie skłoniło mnie do sprawdzenia tego w praktyce) :-)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 16157058
    ditomek
    Poziom 22  
    Ocena: 230
    Możesz śmiało podpiąć arduino do Raspberry przez USB. Ja tak połączam Stare Pi z arduino MEGA. Mostek USB w MEGA jest na atmedze. W Raspbianie są już do tego sterowniki więc od razu widzisz nowy port szeregowy w malinie. Jest tylko niewielka niedogodność. Do czasu zainicjowania portu przez Raspbiana Arduino jest w stanie resetu. Może ci te kilka sekund nie przeszkadza wiec nie będziesz miał problemu. Jeśli będziesz chciał skomunikować się z arduinem przez phytona (ja tak robię) to pamiętaj ze po otwarciu połączenia szeregowego musisz ustawić sygnał CTS (nie pamiętam teraz dokładnie ale to ten sygnał który restartuje atmegę) w stan wysoki.
  • #6 16157099
    Sickboy
    Poziom 12  
    I można udzielić konkretnej odpowiedzi bez zbędnych komentarzy, dzięki!
    Brawo elektroda! Zamykam :)
REKLAMA