logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

głośniki 5.1 - nie działa audio 5.1 mimo ustawień w realteku

sarzz 30 Gru 2016 18:40 1074 6
REKLAMA
  • #1 16161205
    sarzz
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam. W tym tygodniu kupiłem głośniki Creative Inspire T6300 5.1 i po podłączeniu (zielona końcówka - zielone wejście jako wyjście na głośnik przedni, czarna - różowy jako głośnik tylny, różowa - niebieski jako centralny/subwoofer) w menadżerze realteka mimo ustawienia 5.1 oraz działających wszystkich 5 głośników oraz subwoofera podczas odtwarzania filmu na jakimkolwiek playerze czy też po prostu yt działają wyłącznie dwa przednie głośniki oraz subwoofer.
    Korzystam ze zintegrowanej karty dźwiękowej, posiadam aktualne sterowniki a opcję 5.1 mam ustawioną zarówno w menadżerze realteka jak i w panel > dźwięki.
    Korzystałem z google, czytałem o przeróżnych sposobach "na" ale mimo wszystko nic nie działa. M.in. próbowałem ustawić z K lite > codec tweak tool > audio output > 5.1 surround i mimo apply&close wciąż zaznaczona jest opcja keep existing settings.

Proszę o jakiekolwiek rady..

Sprzęt:
    Zasilacz XFX TS 550W 120mm 80+ Bronze
    Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5\'\', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB cache
    Pamięć Kingston HyperX FURY 8GB (2x4GB) DDR4 2133MHz CL14
    Procesor Intel Core i5-6500, 3.2GHz, 6MB
    Dysk SSD Crucial BX200 240GB
    Karta graficzna Sapphire R9 390 NITRO
    Płyta główna MSI B150M PRO-VDH
    Obudowa SilentiumPC Gladius M45W Pure Black
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16161217
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3528
    Sprawdź na jakimś filmie z AC-3.

Co do muzyki to na przykład: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2560371.html
  • #4 16161234
    sarzz
    Poziom 12  
    Media Player Classic. A gdzie to mogę sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #6 16161254
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3528
    Jeżeli film nie jest w AC3 to po co? Ma być tylko głośniej?
  • REKLAMA
  • #7 16161281
    sarzz
    Poziom 12  
    Panowie, zauważyłem jeszcze jedno. To nie tak,że działa tylko para przednich.. Ogólnie zauważyłem to dzięki Kasek21 tj wyłączając film (niezależnie czy na allplayer czy MPC "ten zywkły") np AC3 mam full power ustawiony na centralny głośnik (tj tak jakby tylko ten działał), reszta głośników jest praktycznie max wyciszona. Z kolei, gdy włączam film z np AAC to mam full power na dwa przednie, reszta praktycznie max wyciszona.
    Kasek spróbuję opcję z linku.

Sorry, bo może też się nie zrozumieliśmy. Nie chodzi mi o aktywne surround 5.1 i efekty dźwiękowe towarzyszące tej opcji w filmach. Chodzi mi po prostu o to, aby wszystkie głośniki grały jednocześnie o równej mocy. Rozumiem,że jeśli film nie jest w 3d to mimo założenia okularków dvix nie zaszaleje etc.. Czy jest wgl możliwe otworzenie muzyki na yt czy filmu w jakimkolwiek playerze tak, aby po prostu wszystkie głośniki grały?

PS. Kiedyś kiedyś miałem kartę dźwiękową sb live i pamiętam,że wtedy właśnie wszystkie głośniki po prostu grały ale to na xp. Obecnie na win 7 mam z tym definitywny problem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z głośnikami Creative Inspire T6300 5.1, które po podłączeniu działają tylko w trybie stereo, mimo ustawień 5.1 w menedżerze Realteka. Pomimo aktualnych sterowników i prób konfiguracji w różnych odtwarzaczach (Media Player Classic, AllPlayer), dźwięk z pozostałych głośników jest minimalny lub wyciszony. Użytkownicy sugerują sprawdzenie ustawień kodeków w odtwarzaczach oraz testowanie filmów z dźwiękiem AC-3, aby ocenić, czy problem dotyczy formatu audio. Użytkownik zauważa, że dźwięk z głośników nie jest równomierny, co sugeruje problemy z konfiguracją surround.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA