logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Eagle - brak możliwości wstawienia przelotki na warstwę 16-bottom, co zrobić?

Andrzej N. 17 Lip 2005 18:18 8111 8
REKLAMA
  • #1 1660541
    Andrzej N.
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Wtam.
    Robiłem sobię płyteczkę jednostronną na warstwie 1-top, ale okazała sie niewykonalna, no więc pomyslałem nic to zrobię dwustronną. I tu zaczą się problem, program przy próbie wstawienia przelotki uparcie twierdzi że nie może wstawić przelotki na warstwę 16-bottom.
    Co mogłem namieszać ?
    Co z tym fantem zrobić ?

Z góry dzieki za odpowiedź.

Andrzej N.
  • REKLAMA
  • #2 1660818
    Bonkot
    Poziom 39  
    Ocena: 93
    Witam
    Sprawdź najpierw, czy masz tą warstwę dostępną w menu „Display”, gdyż nieraz coś mu się pomiesza i nie udostępnia wszystkich warstw. Jeżeli tej warstwy brak, to nie wstawi ci nic na tą warstwę. Jedynym ratunkiem będzie wykasowanie pliku „board” i stworzenie go na nowo w schemacie klikając ikonę „board”.
    Pozdrawim
  • #3 1663050
    Andrzej N.
    Poziom 11  
    Witam.

Warstwa jest widoczna. Program robi połączenia na dolnej warstwie ale tylko dla elementów przewlekanych. Skasowanie płytki i start od początku nie jest dobrym rozwiązaniem. Nad płytką pracuję jakiś czas.

Andrzej N.
  • REKLAMA
  • #4 1663505
    Bonkot
    Poziom 39  
    Witam
    Jeżeli obie warstwy są aktywne to rysujesz część ścieżki na warstwie „top”, na końcu tego odcinka klikasz 1 raz lewym klawiszem myszy i przechodzisz na warstwę „bottom” (okienko u góry ekranu), program powinien automatycznie wstawić ci przelotkę. Masz do wyboru 3 rodzaje przelotek, a ich wielkość określasz w okienku „diameter”, średnicę otworu – w okienku „drill”.
    Pozdrawiam.
  • #5 1665832
    Andrzej N.
    Poziom 11  
    Witam.
    No i wtedy pojawia się ten problem.

Andrzej N.
  • #6 1666573
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    ej ludziska, nie idzie ściągnąć samouczka z elki albo ruszyć głową??
    W każdym programie jest coś takiego jak design rules, jak już zechce nam się kliknać na tę pozycję z menu (jest ich aż kilkanaście) to już tylko wysilić się na znalezienie zakładki layers. Teraz najtrudniejsza część. Trzeba się zmusić do przeczytania dwóch zdań pomocy. Jak już przebrniemy przez ten gąszcz dwóch zdań możemy wpisać 1*16 czyli dwie warstwy. A jak wpiszemy (1*16) to program już będzie wiedział , że są możliwe przelotki między 1 , a 16.

PS Nabijacie sobie liczbę postów??
  • REKLAMA
  • #7 1668557
    Andrzej N.
    Poziom 11  
    Witam.

Nie nabijam punktów tylko szukam pomocy.
    Dziękuje za odpowiedź.

Andrzej N.
  • REKLAMA
  • #8 4098844
    treker
    Poziom 25  
    Ocena: 250
    Witam
    Nie chciałem robić nowego tematu więc pytam tu.
    Jak ręcznie robic te przelotki bo te opisy wyżej mi nie działają nie ma zadnych errorów ani nic poprostu zero przelotek :/
    Pozdr
  • #9 4099506
    Bonkot
    Poziom 39  
    Witam
    Jeżeli robisz to tak, jak opisane jest powyżej, to albo masz program „zwalony” (pomoże tylko reinstalacja), lub nie masz płytki dwustronnej. Sprawdź najpierw poleceniem „Display”, czy w otwartym okienku obie warstwy „Top” i Bottom” masz zaznaczone. Ja tym sposobem robiłem przelotki już w wersji 3 –ileś tam (nie pamiętam dokładnie) i wszystko wychodziło.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy niemożności wstawienia przelotki na warstwę 16-bottom w programie Eagle podczas projektowania dwustronnej płytki PCB. Użytkownik potwierdził, że warstwa 16-bottom jest widoczna i aktywna, a program poprawnie łączy elementy przewlekane na dolnej warstwie, jednak nie pozwala na ręczne wstawienie przelotki. Sugerowano sprawdzenie ustawień warstw w menu "Display" oraz konfiguracji reguł projektowych (design rules), w szczególności parametrów dotyczących warstw, które muszą umożliwiać przelotki między warstwą 1-top a 16-bottom (np. wpisanie "1*16"). Zalecano także metodę rysowania ścieżki na warstwie top, kliknięcie na jej końcu i przejście na warstwę bottom, co powinno automatycznie wygenerować przelotkę. W przypadku braku efektu wskazywano na możliwość uszkodzenia programu i konieczność reinstalacji. Podkreślano, że płytka musi być dwustronna, a obie warstwy aktywne w widoku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA