logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes Vito 639 - Czujnik ABS Vito 639 115CDI 2005rok

TomekVito115 03 Sty 2017 19:23 19122 37
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jakim czujnikiem zastąpić czujnik ABS A6395400417 w Mercedesie Vito W639, skoro zamienniki pokazują inne wartości i ABS nadal nie działa?

Do tego W639 najlepiej stosować oryginalny czujnik dobrany po VIN, bo zamienniki często podwajają odczyt prędkości koła albo wywołują błąd obwodu [#16693670][#20870559][#21598127] To nie jest zwykły czujnik indukcyjny, tylko 2‑przewodowy czujnik Halla, a producent podaje pomiar megaomomierzem: ok. 5,3/3,6 MΩ na zimnym i 4,75/3,2 MΩ na ciepłym [#16172232] Jeśli komputer pokazuje, że jedno koło kręci się 2x szybciej, problem może leżeć nie w samym czujniku, ale w łożysku z zakrytą koronką/pierścieniem pomiarowym — w jednym przypadku dopiero wymiana wadliwego łożyska usunęła usterkę [#19247303] Z relacji warsztatowych wynika też, że przy oryginalnym czujniku trzeba czasem zamienić piny miejscami, a czujnik Triscan zadziałał po takiej zamianie, mimo że wiele innych zamienników nie [#21598127][#21757033]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #31 20006904
    kubiszynkatarzyna24
    Poziom 1  
    U nas problemem było lozysko pierścień liczący obroty miał 2 razy więcej magnesów. Prosty sposób sprawdzenia starego i nowego lozyska przyłożyć do dziecięcego tabletu magnetycznego i zobaczyć jaki robi ślad i porównać z nowym łożyskiem. Nowe fizycznie pasują ale niektóre (tansze) liczą podwójnie prędkość
  • #32 20870559
    STAMAR MIELEC
    Poziom 8  
    Ocena: 3

Witam. Jako serwis mieliśmy też przyjemność zapoznać się z tym problemem przy Mercedesie Viano 2004 r., gdzie przy ewidentnym uszkodzeniu czujnika lewy tył zaczęła się jazda z problemem. Pomiar uszkodzonego czujnika (rezystancji, nieskończoność) rzeczywiście wskazywał na uszkodzenie czujnika, gdzie na marginesie powinna być w jedną stronę około 5,51 MOhma, a w drugą około 9,01 MOhma. Oczywiście na pierwszy strzał poszedł zamiennik szybko dostępny firmy Meyle, który podwajał prędkość, potem matzger to samo, NTY to samo podwojona prędkość danego koła. Zadecydowano, zamawiany oryginał z Mercedesa, który został zamontowany, czego efektem był brak prędkości na tym kole i błąd obwodu czujnika. Padła myśl, że oryginał też może być uszkodzony, gdzie jeszcze finalnie zamontowaliśmy jeszcze dwa oryginały nowe, efekt ten sam brak prędkości i błąd obwodu. Powstał pomysł, aby prawy czujnik tylny, który ma kolor kostki biały, a nie jak lewy czarny, przełożyć stosując wsuwki z pinami na stronę lewą czujnik TL i tu się okazało, że widzi prędkość ok i brak błędu obwodu. Finalnie znaleźliśmy odpowiedź i rozwiązanie na ten problem, gdzie kosztowało nas to sporo czasu i gdzie serwis Mercedesa też nie pomógł. Nie jest to żadna wiązka, okablowanie i nie żadne łożysko, i tym bardziej sterownik ABS. Jeżeli napotkacie problem, zapraszam na wymianę spostrzeżeń, WhatsApp 600 380 893. Każdy przypadek może być inny.
  • #33 21105869
    badboykosiara
    Poziom 1  

Pewien mechanik, który naprawia tylko Mercedesy, powiedział, że numer, który jest nadrukowany na czujniku, nie ma znaczenia, że wszystkie czujniki pasują. Bardzo mnie to zdziwiło, bo większość osób twierdzi, że dokładny typ czujnika ma znaczenie. Mam problem, gdyż zakupiłem na przód zamiennik o identycznym symbolu jak oryginalny (z tym że tani za 60zł), natomiast na tył założyłem cały używany wahacz wraz z oryginalnym czujnikiem. Obydwa koła, w których były wymieniane czujniki, pokazują 2x większą prędkość niż pozostałe 2. Dodatkowo na dzień dzisiejszy jest problem z zakupem oryginalnych czujników w ASO. Co radzicie w tej sytuacji? Czy komuś udało się może wyciągnąć stary czujnik ABS (przód lub tył) przy wymianie piasty? Jeśli tak, to podpowiedzcie w jaki sposób. Z góry dziękuję.
  • #34 21556134
    ziomex231
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie, sporo odpowiedzi w temacie, ale tak naprawdę dalej nic nie wiadomo. U mnie ten sam problem: palił się ABS i komputer pokazywał uszkodzenie czujnika lewego tylnego koła. Zamówiony zamiennik, gdyż oryginał, nawet używany, nie jest nigdzie dostępny. Błędy gasną, ale po ruszeniu i dodaniu gazu zapala się kontrola trakcji i przyhamowuje koło. Pomiary na komputerze: dwa razy szybciej kręci się koło lewe tylne. Wymieniłem łożysko zgodne z VIN, jeszcze jeden nowy zamiennik, problem cały czas ten sam. Błędy gasną, ale koło blokuje i ma dwa razy większą prędkość. Dwadzieścia razy ściągnięte koło, poprawiane wszystko, co się da, 5 godzin na warsztacie, a problem wciąż taki sam. Ratujcie, bo sił brak.
  • #35 21598127
    STAMAR MIELEC
    Poziom 8  
    Dla wszystkich dam odpowiedź na problem, ponieważ mam bardzo dużo telefonów związanych z tą usterką. Niestety zamienniki nie działają, ponieważ podwajają prędkość. Musimy zamontować czujnik oryginał Mercedes, niestety który już ciężko gdziekolwiek kupić, ale Mercedes w nowych czujnikach wypuścił bubla, ponieważ w produkcji zamienił piny w kostce na odwrót, o czym sam Mercedes nie ma bladego pojęcia. Cała naprawa polega na <> montaż nowego czujnika oryginał, jak już zdobędziecie, zamiana pinów, ja zmieniałem przy sterowniku pompy między sobą przewody i wszystko śmiga. Cała zabawa zaczyna się przeważnie przy zmianie łożyska, gdy czujnik nie chce wyjść, mechanik go uszkadza, bo czas, zakłada zamiennik, który nie działa niezależnie od firmy (raz komuś podobno TRISCAN zadziałał, nie mi, ktoś mi przez telefon to mówił). Nie jest to wina łożyska czy też sterownika itp. Oryginał czujnik, zamiana pinów i finał. (Został mi jeden oryginał lewy tył, gdyby ktoś potrzebował, mam na tę chwilę) WhatsApp: 600 380 893. Pozdrawiam.
  • #36 21602368
    ziomex231
    Poziom 2  
    Wielkie dzięki, wyczerpująca odpowiedź, od razu przystępuję do działania. W dodatku potrzebuję lewy tył, więc jutro piszę na WhatsApp. Zastanawia mnie tylko, czy jeżeli Mercedes popełnił taki błąd, to może Chińczyki go tak samo, czyli źle skopiowali i w zamienniku też powinno się zamienić piny? Potwierdzę, jak naprawię usterkę w moim Viano! Pozdrawiam serdecznie.
  • #37 21602631
    STAMAR MIELEC
    Poziom 8  
    Zamiennik piny ma wykonane odpowiednio, tylko źle przelicza prędkość. Musi być tylko org.
  • #38 21757033
    lapciukm
    Poziom 1  
    Miałem na warsztacie podobny problem. Czujnik z Triscan działa, jednak — tak jak w przypadku oryginału — trzeba było zamienić piny miejscami.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemu ABS w Mercedesie Vito/Viano W639, gdzie jedno koło w diagnostyce pokazuje około 2x wyższą prędkość od pozostałych, co powoduje zapalanie ABS/ETS/ESP i ingerencję trakcji. Początkowo podejrzewano czujnik prędkości koła, łożysko z pierścieniem impulsowym lub sterownik, a także różnice między czujnikami przed liftingiem i po liftingu. W toku rozmowy ustalono, że w tym układzie stosowany jest czujnik Halla 2-przewodowy, a pomiary rezystancji mogą być mylące; podawano też wartości megaomowe zależne od temperatury i kierunku pomiaru. Wielokrotnie potwierdzano, że zamienniki czujników często powodują podwajanie wskazania prędkości, natomiast rozwiązaniem okazywał się oryginalny czujnik Mercedes dobrany po VIN, czasem z koniecznością zamiany pinów we wtyczce. W części przypadków przyczyną okazywało się również wadliwe łożysko z błędnym pierścieniem pomiarowym, mimo że mechanicznie pasowało i było dobrane po VIN. Ostatecznie najczęściej wskazywano na konieczność diagnostyki komputerowej Star Diagnosis, weryfikacji sygnału z kół oraz stosowania oryginalnych elementów układu ABS.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA