logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes Vito 639 - Czujnik ABS Vito 639 115CDI 2005rok

TomekVito115 03 Sty 2017 19:23 19146 37
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jakim czujnikiem zastąpić czujnik ABS A6395400417 w Mercedesie Vito W639, skoro zamienniki pokazują inne wartości i ABS nadal nie działa?

Do tego W639 najlepiej stosować oryginalny czujnik dobrany po VIN, bo zamienniki często podwajają odczyt prędkości koła albo wywołują błąd obwodu [#16693670][#20870559][#21598127] To nie jest zwykły czujnik indukcyjny, tylko 2‑przewodowy czujnik Halla, a producent podaje pomiar megaomomierzem: ok. 5,3/3,6 MΩ na zimnym i 4,75/3,2 MΩ na ciepłym [#16172232] Jeśli komputer pokazuje, że jedno koło kręci się 2x szybciej, problem może leżeć nie w samym czujniku, ale w łożysku z zakrytą koronką/pierścieniem pomiarowym — w jednym przypadku dopiero wymiana wadliwego łożyska usunęła usterkę [#19247303] Z relacji warsztatowych wynika też, że przy oryginalnym czujniku trzeba czasem zamienić piny miejscami, a czujnik Triscan zadziałał po takiej zamianie, mimo że wiele innych zamienników nie [#21598127][#21757033]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 16170494
    TomekVito115
    Poziom 9  
    Ocena: 25
    Witam.
    Mam problem z ABS-em.
    Jeden z czujników ma rezystancję 600 mOhm. Jest to nowy czujnik (podróba). Kupiłem później całą zwrotnicę z piastą i czujnikiem i ABS też nie działa (też ma 600mOhm). [te koło kręci się wg komputera 2x szybciej od pozostałych].
    Katalogi nie widzą różnicy w czujnikach i niby wszystkie od 2003 do 2013 są takie same.
    Podobno z tego co gdzieś TUTAJ wyczytałem czujnik powinien mieć ok 1-1,2kOhm.
    Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jakim czujnikiem można zastąpić A639 540 017?
    (nowy kosztuje ponad 550zł , a podróby od 70 do 150zł).
  • #2 16171322
    Mateusz1560
    Poziom 15  
    Ocena: 187
    Z tego co kojarzę w tym modelu co podałeś jest halotronowy czujnik obrotowy koła, jeśli tak to przy pomiarze rezystancji możesz uszkodzić czujnik.

Jaki rodzaj czujnika masz ?
  • #3 16171675
    TomekVito115
    Poziom 9  
    Podobno jest to jakiś zwykły czujnik tzn 2 przewodowy z cewką.

Jak można uszkodzić czujnik podłączając tylko omomierz? :) (dodam , że czujniki były wyciągnięte i odłączone podczas pomiaru)
  • #5 16172232
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3631
    Bunny82 napisał:
    to 16 mohm ma znaczyć mili czy mega

Tez mi sie nasuwa taka watpliwosc ;)
    Przechodzac do rzeczy:
    Nie jest to zwykly czujnik indukcyjny. Wedlug zapewnien producenta jest to rzeczywiscie czujnik Halla - pomimo, ze ma tylko dwa kable. Pomiaru dokonuje sie megaomomierzem w dwoch temperaturach: ok. 20 stopni i ok 60-80 stopni celsjusza. W jednym kierunku ma byc 5,3 megaoma (dla zimnego) i 4,75 megaoma dla cieplego czujnika. W drugim kierunku 3,6 mega dla zimnego i 3,2 dla cieplego. Tyle dane producenta.
    TomekVito115 napisał:
    Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jakim czujnikiem można zastąpić A639 540 017?

Numer nie jest kompletny.
  • #6 16693670
    TomekVito115
    Poziom 9  
    Fakt , podałem niekompletny numer czujnika :/ Chodziło mi o czujnik A6395400417.

Ja tego nie mierzyłem. Mierzył mechanik i powiedział mi tylko , że powinno być 1200 , a jest 600 (nie wiem w czym mierzył :/).
    Powiedział tylko,że sprawny czujnik ma 1200 , a ten nowy w podróbie ma 600.

Nie wiem,chyba jednak kupię używany czujnik w oryginale , bo z tymi podróbami to albo mają źle opisane albo są nic nie warte.

Może ktoś wie czy w tych czujnikach:
    2003-2008
    2008- ...

są właśnie różnice w rezystancji tych czujników?
  • #7 16782498
    blazejazz
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Cześć. Czy problem został rozwiązany? Obecnie walczę z takim samym problemem w takim samym samochodzie. Jedno koło kręci się dokładnie dwa razy szybciej niż reszta. Zamieniłem miejscami czujniki ( tylny lewy z prawym, nie zamieniając kostek ) wykluczając tym winę łożyska ( ponieważ teraz drugie koło kręci się dwa razy szybciej ). Niestety kostkami nie da się zamienić czujników bo są różne wtyczki. Zastanawiam się czy czujnik może się uszkodzić w ten sposób. Albo czy wejście sterownika ???
  • #8 17728361
    luc111
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    blazejazz napisał:
    Cześć. Czy problem został rozwiązany? Obecnie walczę z takim samym problemem w takim samym samochodzie. Jedno koło kręci się dokładnie dwa razy szybciej niż reszta. Zamieniłem miejscami czujniki ( tylny lewy z prawym, nie zamieniając kostek ) wykluczając tym winę łożyska ( ponieważ teraz drugie koło kręci się dwa razy szybciej ). Niestety kostkami nie da się zamienić czujników bo są różne wtyczki. Zastanawiam się czy czujnik może się uszkodzić w ten sposób. Albo czy wejście sterownika ???

Odpowie mi ktoś ci było przyczyną? Mam identyczny problem. Wymieniony czujnik ABS i Piasta a kontrolki zapalają się po kilkuset metrach i trakcja przestaje działać!
  • #9 17729487
    milionczesci.pl
    Poziom 9  
    Czujnik wymieniłeś na oryginał czy zamiennik?
  • #10 17797782
    cubalibre777
    Poziom 9  
    Ocena: 33
    Witam serdecznie, spróbuję podpiąć się pod temat bo zależy mi na czasie.
    Dzisiaj mechanik wprasował mi nowe łożyska w przednie pisty Vito W639 120 CDI z 2007r.
    Po wymianie natychmiast zapaliły się: kontrola trakcji (kółko ze strzałkami) i ABS
    Co jest nie tak?
    Przed wymianą łożysk wszystko działało tip top, czujniki nie były odpięte tylko wyjęte z piast na czas wymiany łożysk na prasie.
    Bardzo proszę o podpowiedź, czy potrzebna jest jakaś adaptacja, czy np. zbyt płytko wprasował łożyska i czujnik nie czyta właściwego toru obrotowego łożyska, czy może coś uszkodził?
    Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam.
  • #11 17797824
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Podłączamy komputer i podglądamy czy z kół jest odczyt prędkości.
    Jeżeli czujniki są OK, to albo są wadliwe łożyska, albo są wadliwie zamontowane.
  • #12 17797870
    cubalibre777
    Poziom 9  
    Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź.
    Kolega ma Star Diagnosis i jestem z nim ustawiony na jutro, ale nasuwa mi się pytanie:
    Skoro łożyska są dobrane po VIN-ie (producent BTA Bearings - na opakowaniu opis: Viano 2.2-3.7 09.2003->) dodam, że jedyne dostępne zamienniki bez piasty ale za to z flanszą za 355zł/szt i przed wymianą nie było żadnych problemów, to w jaki sposób można je źle wprasować?
  • #13 18338153
    konradzd
    Poziom 14  
    Witam. Czy ktoś zwalczyl ten problem? Mecze się z tym samym objawem. Prawy tył dokładnie 2 razy szybciej się kręci. Łożysko nowe. Czujniki wymienione, przewody sprawdzone i dalej nic.
  • #14 18338632
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Była seria felernych czujników. Przy uszkodzeniu producent zaleca wymianę obu czujników na osi. Numery części należy dobrać wg VIN w programie sklepowym EPC
  • #15 18349123
    jacko1
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    konradzd napisał:
    Witam. Czy ktoś zwalczyl ten problem? Mecze się z tym samym objawem. Prawy tył dokładnie 2 razy szybciej się kręci. Łożysko nowe. Czujniki wymienione, przewody sprawdzone i dalej nic.
    witam rozwiązał ktoś ten problem bo walczę z tym samym
  • #16 18410670
    profil120
    Poziom 14  
    Ocena: 37
    Rozwiązał ktoś problem?
  • #17 18410696
    jacko1
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    profil120 napisał:
    Rozwiązał ktoś problem?
    byłem w serwisie i chcą wymieniać zwrotnice ale nie są pewni czy problem ustanie jeśli nie to zwrotnice wyciągną ale jeszcze czekam na odpowiedz od gościa z Wrocławia który wspułpracuje z Politechniką wrocławską i ma pojęcie w temacie dam znać jak coś się dowiem
  • #18 18410714
    profil120
    Poziom 14  
    Dzięki. Czekam na rozwiązanie
  • #19 18464378
    dwinsko9
    Poziom 2  
    Witam,i jak problem rozwiązany?
  • #20 18464384
    profil120
    Poziom 14  
    Problem rozwiązał nowy oryginalny czujnik abs dobrany po nr vin
  • #21 18464408
    dwinsko9
    Poziom 2  
    U mnie po wymianie na oryginał nadal to samo
  • #22 18583455
    kamilw124
    Poziom 2  
    Witam. I ja mam ten problem czujniki 2x jeden ori łożyska 2 wachacz z lozyskiem i polosia tez podmieniłem pompa ABS też przewody przrdzwonione. Dalej pokazuje 2x prędkość większą. Czujnik ori kupiłem na olx i od dziś nie jestem go prwny😊😊
  • #24 18583538
    kamilw124
    Poziom 2  
    U mnie to nieprawidłowa prędkość (boksowanie) kół ale na wartościach rzeczywistuch widać ewidentnie że prawy tył pokazuje więcej o połowę
  • #25 18666274
    audic5
    Poziom 12  
    Ocena: 54
    witam ja mam ten sam problem wymienione czujniki lozyska i to samo pomocy
  • #26 18695203
    Darek_Milicz
    Poziom 1  
    Witam, mam problem też z Vito i ABS . Otóż wymieniłem pompę na "sprawną" i dalej święcą mi się kontrolki ABS i chyba ETS . Błąd jaki wyświetla się podczas podłączenia pod komputer do P567D - nieprawidłowe zakodowanie wersji - stały . Jak to ogarnąć ???
  • #27 18695884
    audic5
    Poziom 12  
    Ocena: 54
    witam zakodowac sterownik abs kts lub star diagnoze
  • #28 19247303
    cubalibre777
    Poziom 9  
    Witam ponownie.
    Odzyskałem hasło do maila i później do elektrody i chociaż minęło trochę czasu, to się podzielę moim rozwiązaniem.
    Nagrałem filmik jak StarDiagnozą pomiary prędkości kół z nowym łożyskiem się różnią i sprzedawca wymienił wadliwe łożysko.
    Po wprasowaniu nowego problem ustąpił bez żadnej wymiany czujników, pomp czy zwrotnic, o których pisaliście powyżej.
    Nowe łożysko musiało mieć walniętą koronkę pomiarową, a w tym łożysku jest ona zakryta i pozostaje wyłącznie diagnostyka komputerowa.

Pozdrawiam.
  • #29 19737352
    cabonka
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Witam, mam ten sam problem, tylny lewy czujnik Viano 2004r.
    Dodam że wymienione 3 łożyska, Beta, FAG, teraz zamontowany nowy oryginał, wiązka na wahacz z czujnikiem dobrana w ASO po numerze VIN. Po pokręceniu koła wyskakuje błąd : "przerwa w obwodzie, zwarcie dwumasy". Po zamontowaniu zamiennika wiązki na wahacz błędu nie ma, ale jest podwójna prędkość koła w stosunku do strony prawej, równo raz więcej.
    Poradził sobie ktoś z tym problemem?
  • #30 19772319
    sulekmarekms
    Poziom 1  
    Witam czy ktoś znalazł rozwiązanie problemu?
    Viano 2004 wymienione 3 łożyska za pomocą ściągacza tesam. Nowa oryginalna wiązka MB plus dwa zamienniki boscha. Sprawdzone na SD Zwarcie lub przerwa lewe tylne koło po każdej zmianie łożyska lub czujnika. Instalacja sprawdzona do pompy i jest ok.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemu ABS w Mercedesie Vito/Viano W639, gdzie jedno koło w diagnostyce pokazuje około 2x wyższą prędkość od pozostałych, co powoduje zapalanie ABS/ETS/ESP i ingerencję trakcji. Początkowo podejrzewano czujnik prędkości koła, łożysko z pierścieniem impulsowym lub sterownik, a także różnice między czujnikami przed liftingiem i po liftingu. W toku rozmowy ustalono, że w tym układzie stosowany jest czujnik Halla 2-przewodowy, a pomiary rezystancji mogą być mylące; podawano też wartości megaomowe zależne od temperatury i kierunku pomiaru. Wielokrotnie potwierdzano, że zamienniki czujników często powodują podwajanie wskazania prędkości, natomiast rozwiązaniem okazywał się oryginalny czujnik Mercedes dobrany po VIN, czasem z koniecznością zamiany pinów we wtyczce. W części przypadków przyczyną okazywało się również wadliwe łożysko z błędnym pierścieniem pomiarowym, mimo że mechanicznie pasowało i było dobrane po VIN. Ostatecznie najczęściej wskazywano na konieczność diagnostyki komputerowej Star Diagnosis, weryfikacji sygnału z kół oraz stosowania oryginalnych elementów układu ABS.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA