logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat mini odbiornika FM bez elementów indukcyjnych, do 25 części

Kubbaz 17 Lip 2005 21:33 4485 5
REKLAMA
  • #1 1661007
    Kubbaz
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    Witam - to znowu ja... (he he he )

Tym razem potrzebuję schemat małego odbiorniczka FM, który będzie składał się najwyżej z kilku - kilkunastu (góra 25 elementów). Konkretnie chodzi mi o miniodbiornik (do zestawu z mininadajnikiem). Najlepiej żeby był bez elementów indukcyjnych.

Wiem, że mógłbym kupić za 5zł radyjko, ale musi być nastrojone na jedną wybraną częstotliwość. A take domowej produkcji, to sobie nastroje raz i już :).

Za wszyelkie porady z góry serdecznie dziękuję.

Pozdrawiam Kubbaz-teslabox(_at_)o2.pl
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 1661180
    czarutek
    Poziom 34  
    Ocena: 86
    A gdzież tam widzisz jakiekolwiek sprzeczki?
    Ja natomiast zauważyłem, że wiele osób poszukuje frajerskich gotowców, samemu już na samym początku nie mając najmniejszej chęci nawet palcem w bucie ruszyć. Ale żeby to od razu tępić?
    Olać to i tyle... ;)
  • REKLAMA
  • #5 1661314
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1057
    Zgadzam się z tym, że każdy elektronik powinien dąźyć do samodzielnej budowy wszelkich układów. Jednak budowa dość czułego i stabilnego odbiornika jest naprawdę trudna i wymaga dość sporego doświadczenia w montażu urządzeń w.cz. Takie odbiorniki powinno się zaczynać od najprostszych (AM o bezpośrednim wzmocnieniu) i stopniowo poprzez superreakcyjne aż do superheterodyny. Wtedy można spróbować wziąć się za UKF. Można też spróbować wykonać prosty, superreakcyjny odbiornik UKF (był gdzieś tutaj na forum prezentowany jego schemat) ale on do takiej współpracy z mininadajnikiem nie bardzo się nadaje (słaba czułość i stabilność). Niestety! Nie unikniesz kłopotów związanych z koniecznością przestrojenia "fabrycznego" odbiornika (zresztą banalnie prostego w porównaniu z budową OR FM). Moim zdaniem, wystarczy, że na początek zbudujesz mininadajnik i przestroisz odbiornik (i będziesz zadowolony z ich współpracy) a dopiero póżniej możesz spróbować zastąpić go własnoręcznie "zmajstrowanym" sprzętem.
  • #6 1661344
    czarutek
    Poziom 34  
    Ocena: 86
    Moim zdaniem za FM do 110MHz można się zabrać z biodra. Trochę poczytać, sporo potestować i na pewno się da.
    Mówię o prostych, scalonych układach o przeciętnych parametrach, typu właśnie TDA70XX, U2510, CXA1019, CXA1191, CXA1538 i ich klonach Samsunga, KA2297 itd...
    Nie potrzeba tu wcale wielkiego doświadczenia.
REKLAMA