logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć i skonfigurować Willem 4.0 do programowania Intel 28F320?

dz1k 18 Lip 2005 11:10 4801 6
REKLAMA
  • #1 1662012
    dz1k
    Poziom 11  
    Witam,
    Mam problem z zaprogramowaniem flash'a firmy Intel 28F320, posiadam programator Willem 4.0 (w wersji Gotronik SMD) oraz adapter do niego:

Moje pytanie brzmi: jak powinno być to prawidłowo podłączone oraz jak skonfigurowany Willem?

Wraz z adapterem dostałem przewód połączeniowy którym z jednej strony podłączam te 3-pinowe złącze A21 A20 A19, natomiast z drugiej strony mam szerokie gniazdo a w nim tylko 3 piny używane, które podłączyłem do złączki o takiej samej ilości pinów z przodu programatora (ta obok LED'ów)

Dodam, że ten układ jest na liście obsługiwanych przez Willem Eprom Prog 0.97ja, natomiast po włożeniu adaptera do programatora kości wraz z adapterem w odczycie CHIP ID dostaję: [---] i same zera... Kość daje się odczytać (trwa to bardzo długo i są same zera po odczytaniu, ale przy próbie zapisu bądź kasowania program zatrzymuje się na postępie 0%.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1664123
    RafalB

Poziom 28  
    Ocena: 222
    Zapomnij!

Ta przejsciowka nie ruszysz Inteli.
    Konto firmowe:
    iFixThis
    Łowmiańskiego 18, Poznań, 60-685 | Tel.: 516XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.instagram.com/ifixthis.pl/
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 1665401
    EZoSat
    Poziom 12  
    16 bit flash adapters
    willem 4.0 , sivava T01/T07
    ezoflash , tsop48d2
  • REKLAMA
  • #5 1687467
    dz1k
    Poziom 11  
    Chciałbym bardzo serdecznie podziękować RafalB za wielką, bezinteresowną pomoc. To wspaniale, że zdarzają się jeszcze tacy ludzie jak on.
  • #6 2440827
    Tomu$
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Universal Flash Programmer 6.03 Epsilona + adapter 16-bit Flash Board TSOP48 programuje bez problemu...
    Ale koniecznie właśnie adapter 16-bit (nie 8/16 ) - bo te intel'e (jak i np. 39VFx00 firmy SST) posiadają wyłącznie tryb 16-bitowy
    no i soft w wer. 0.97ja
  • #7 2454310
    bonzo f
    Poziom 29  
    Ocena: 23
    Gdzie kupic gniazdo zaciskowe do tego adaptera aby nie lutowac, mozliwie z najlepszych materialow?

Moderowany przez oldboy:

Proszę zaniechać praktyki podłączania się ze swoim problemem do czyjegoś tematu.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy programowania pamięci flash Intel 28F320 za pomocą programatora Willem 4.0 (wersja Gotronik SMD) wraz z dołączonym adapterem i przewodem połączeniowym. Pomimo prawidłowego podłączenia i obecności układu na liście obsługiwanych przez Willem Eprom Prog 0.97ja, odczyt CHIP ID zwraca same zera, a próby zapisu lub kasowania zatrzymują się na 0%. Wskazano, że używany adapter nie jest kompatybilny z pamięcią Intel 28F320 i nie pozwoli na jej programowanie. Zalecane jest użycie Universal Flash Programmer 6.03 firmy Epsilon wraz z adapterem 16-bit Flash Board TSOP48, który obsługuje wyłącznie tryb 16-bitowy wymagany przez ten typ pamięci. Oprogramowanie w wersji 0.97ja jest konieczne do prawidłowej obsługi. Dyskusja zawiera także pytanie o zakup gniazda zaciskowego do adaptera, aby uniknąć lutowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA