yes2mike - masz jakiś film z tym skanowaniem? Masz jakiegoś nowego Bao 82? Bo szczerze jestem w głębokim - ale pozytywnym szoku.
Nie spotkałem do dziś bao, tyt, wouxuna skanującego szybciej niż 2,5 do 3 kanałów na sekundę czyli jak skanery z lat 80dziesiątych (mam do porównania np wintage Realistic PRO 32).
A posiadałem / posiadam chinolki:
Bao 82 (jakieś 3 lata temu - czyżby pojawiły się szybsze nowsze wersje?),
Bao UV - 5R,
super wersję Bao pod nazwą GT3 (nie mylić z UV 3R) w wersjach 1, 2 i 3 (8W na wyjściu),
Wouxun KGUV6D,
Zastone ZT2R - w sumie 3 sztuki bo ciągle znajomi ode mnie odkupywali - tak im się to podobało.
TYT TH UV3R.
cristal2242
1 - wysil się kapkę i poczytaj troszeczkę w necie nt Zastone ZT2R przed wypisywaniem opinii na jego temat. Akurat ten model jako nieliczny był robiony w firmie, która produkowała YAESU VX 2R - po wejściu VX3R - chłopaki z chin produkowali 2R pod marką Zastone. Nawet instrukcja obsługi jest od Yeasu, znajdziesz tam nawet nazwę firmy VERTEX - właściciela Yaesu - no ale łatwiej jakieś brednie wypisywać pomimo, że nigdy tego urządzenia nawet nie widziałeś.
Napiszę jeszcze raz - ZASTONE ZT2R to YAESU VX 2R - nie tylko z taką samą obudową - ale jest dokładnie tym samym radiem. I nawet pod względem czułości bije następcę czyli VX 3R.
2 - co to znaczy wg Ciebie "nie skanują z taka małą prędkością"? względem jakiego urządzenia wyciągasz takie wnioski?
Ja opieram się na urządzeniach, które posiadam lub posiadałem:
SKANERY: ICOM R20, YAESU VR500, UNIDEN 9000XLT (300 kanałów na sekundę!), ALINCO DJX3, GRE PSE 232, ALBRECHT AE66, Realistic PRO32.
TRX,
YEASU: FT857, FT8800, FT7900, VX8D
ALINCO DR635
i chmara ręczniaków wymienionych wyżej.
I żaden, kompletnie żaden z japońców nawet się nie zbliża ze ślamazarnością w skanowaniu do chinoli. Choć bardzo blisko jest ALINCO DR635 ale rekompensuje 2 niezależnymi VFO co jakby podwaja prędkość skanowania.
Żaden posiadany przeze mnie chinol poza ZASTONE ZT2R nie posiadał ekstremalnie przydatnych funkcji w skanowaniu / nasłuchiwaniu jak:
1. banków pamięci
2 skanowania od - do (jak pisze autor chce skanować zakres 172 do 174MHz).
3. możliwości nadawania nazw komórkom pamięci z poziomu radia (ma to jeszcze TYT TH UV3R - dlatego polecam go na początek. Poza tym można dodać / odjąć komórkę pamięci z procesu skanowania z poziomu radia - a nie komputera)
p.s. nie twierdzę, że chinolki to złe radia - ale w przypadku SKANOWANIA mogą doprowadzić do szybkiego zniechęcenia tą zabawą.
Dla przykładu - tak mój mały chinolek odbiera shakowaną setelitę wojskową oddaloną o ok 36 tys km, czego 8 krotnie droższe YAESU VX8 nie potrafi...
Dodano po 34 [minuty]:
jeszcze jedno - z tego co pamiętam zmiana trybu VFO na MEMORY w Bao 82 wymagała chyba wyłączenia i załączenia radia z wciśnietym guzikiem???? Już nie pamiętam, bo krótko u mne bao 82 gościł....
Dodano po 3 [minuty]:
SITO79 napisał: mając do tego w miejscu zamieszkania masę zakłóceń od przeróżnych urządzeń, nie da się skanować czerpiąc z tego przyjemność, co dwa trzy kanały jakaś nośna, brum czy inne warczenie
Krzychu - czas na ICOM R20 (lub właśnie na dniach w sklepach R30) i funkcję VoiceSQ eliminującą znakomitą większość nośnych czy emisji cyfrowych. Z tego co wiem funkja dostępna też w skanerach ICOMA z niższej półki - R5, R6 i może tych niższych numerkach też.