logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić zasięg Ovislink WL1120 na 100m? Problemy z sygnałem i kartami

rokefeler 18 Lip 2005 15:41 1822 20
REKLAMA
  • #1 1662583
    rokefeler
    Poziom 15  
    Ocena: 26
    Sieć na 100 metrów ponoc to standard.A mój acces point ovislink wl1120 traci sygnał juz przy 25 metrach.Macie jakis pomysł?Karta realtek w ogóle nie widzi połączenia a intel widzi ale połaczenie nie funkcjonuje.Mam puszczone zasilanie tą samą skrętką.Czy pomoże jak je zlikwiduję.A może zmostkować skrętkę i puścić sygnał przez cztery zmostkowane pary przewodów?Czy moze to przewód jest do d..y?Próbowałem już z kable ekranowanym i nieekranowanym.A może znacie jakieś super czułe karty które zaskoczą na tej długości kabla??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1662625
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 846
    rokefeler napisał:
    Sieć na 100 metrów ponoc to standard.A mój acces point ovislink wl1120 traci sygnał juz przy 25 metrach.Macie jakis pomysł?Karta realtek w ogóle nie widzi połączenia a intel widzi ale połaczenie nie funkcjonuje.Mam puszczone zasilanie tą samą skrętką.Czy pomoże jak je zlikwiduję.A może zmostkować skrętkę i puścić sygnał przez cztery zmostkowane pary przewodów?Czy moze to przewód jest do d..y?Próbowałem już z kable ekranowanym i nieekranowanym.A może znacie jakieś super czułe karty które zaskoczą na tej długości kabla??

Na 95% masz źle zrobiony kabel (może być też dziwne łączenie przy zasilaniu).
    100m po prostu musi działać przy poprawnym wykonaniu kabla.

Mostkowania nie polecam - powstaną jeszcze większe zakłócenia..
  • #3 1663214
    rokefeler
    Poziom 15  
    kabel jest 100% ok.Nie piewszy zrobiłem.Myslisz że trzeba wyrzucic zasilasz ze skrętki?Do zasilania zmostkowałem obie wolne pary tak że zaplot leci z zasilaniem zmieszany z przewodami sygnałowymi.To też chyba nie za dobrze.Czy to możliwe ze jest to az tak zły technicznie przewód?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1663227
    piter244
    Poziom 23  
    Ocena: 73
    mozliwe ze kiepski kabel.a jak go zakonczyles?wtyczkami rj 45? a moze gniazdkami?gniazdka czasem sa do niczego i nie lacza na zaciskach.probowales zwyklym testerem sieci lan?
  • Pomocny post
    #6 1663393
    paawel
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Może sprawdz poprzez switcha pomiędzy kartą a AP.
  • Pomocny post
    #7 1663400
    galaxy_938
    Poziom 24  
    Ocena: 15
    A jak zaciskasz to zaciskasz też te kable z zasilaniem ??
    Czy tylko te 4 kabelki ?
  • Pomocny post
    #9 1664168
    paawel
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Osobiście miałem 231 m -- z tym że na 123 metrze stał switch żeby wzmocnić sygnał-----no właśnie tak mi się przypomniało w Twojej sprawie -- na tych moich switchach też tylko na jednym porcie chciało to chodzić przy 123 metrach. Po przepięciu na inny port rwało połaczenie.
    Ale tak jak piszesz to 25 metrów powinno chodzić bez switchów.
    pozdr.
  • #10 1665154
    rokefeler
    Poziom 15  
    a miałeś wpięte tylko cztery żyły od sygnału czy wszystkie?Puszczałeś jakieś dodatkowe zasilanie kablem czy tylko sam sygnał?Miałeś ekranowane kable?Jakiej firmy miałeś karty i kabel?Z góry dzieki za odpowiedz.Swoją drogą taka odległość to tylko pogratulować!
  • Pomocny post
    #11 1665165
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 619
    Najtańsze karty po 25 zł (Relateki), kabel nie ekranowany, w jednym kablu wpięte dwie osoby - jedna na dwóch prarach przewodu druga na drugich dwóch parach. Działa to na odcinku 130m. A kabel pomiędzy sieciówkami a switchem najtańszym (Surecom)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #13 1665587
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 619
    Tylko ja czegoś nie rozumiem piszes Ap a siec na skrętce ??? AP to WIFI chyba ze pisząc AP myslałes o Switchu lub Hubie
  • REKLAMA
  • #15 1668027
    rokefeler
    Poziom 15  
    kolejna próba bez zasilania w skrętce dwie pary nie używane wycięte.Przwód ten sam 25 metrów i..cisza.Nawet diody sie nie palą!Czyżby ten przewód jednak był w d..?A jeżeli zmostkuje po dwie pary to powinienem uzyskać mniejszą rezystancję przewodu.Co o tym sądzicie?Ruszy?
  • Pomocny post
    #16 1668091
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    Skrosuj przewody, powinno ruszyć :) Niektóre Apki chodż tylko na krosie. Spróbuj
  • Pomocny post
    #18 1668198
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    Albo mi sie wydaje że masz trafionego Apka bo sam mam sieć bezprzewodową i maszt 40 metrów i przewody spokojnie od serwera lecą na połaczeniu 100Mb/s
  • Pomocny post
    #19 1668220
    prez8s
    Poziom 33  
    Ocena: 335
    Proponuje dla pewności sprawdzić kolorki przewodów na rj-tach - bardzo istotne przy dłuższych połączeniach.
    http://www.info4mb.net/network.htm
  • #21 1670727
    rokefeler
    Poziom 15  
    A wić tak:skrosowałem przewody i diody sie zapaliły ale nie zagadało .Więc wypiełem zasilanie i puściłem osobnym kablem -też nic.Zmostkowałem pary w celu zmniejszenia rezystancji i .. RUSZYŁO!
    Dzięki wszystkim za podpowiedzi.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemów z zasięgiem i stabilnością sygnału sieciowego na odległości 100 metrów przy użyciu punktu dostępowego Ovislink WL1120. Standardowo kabel sieciowy kategorii skrętki powinien umożliwiać transmisję na 100 m bez utraty sygnału, jednak w tym przypadku sygnał zanika już po 25 m. Problemy obejmują brak wykrywania połączenia przez kartę Realtek oraz niestabilne połączenie z kartą Intel. Wątpliwości budzi sposób zasilania Access Pointa przez tę samą skrętkę, co sygnał, oraz jakość i ekranowanie kabla. Zalecenia obejmują sprawdzenie poprawności wykonania kabla, unikanie mostkowania par przewodów ze względu na zakłócenia, testowanie połączenia przez switch oraz poprawne zakończenie kabli wtykami RJ-45. Ostatecznie zastosowanie krosowania przewodów i zasilania Access Pointa osobnym kablem oraz zmostkowanie par w celu zmniejszenia rezystancji przewodu pozwoliło na uruchomienie połączenia. W dyskusji pojawiły się także przykłady działania sieci na odległościach do 130 m z użyciem tanich kart sieciowych Realtek i kabli nieekranowanych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA