logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problemy z odbiorem sygnału sieci bezprzewodowych...

Dj Rayan 24 Sty 2007 21:43 1089 7
REKLAMA
  • #1 3483803
    Dj Rayan
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Witam.

Mam antenę paraboliczną o średnicy 60cm, od niej kabel 13metrów do acces pointa ovislink wl-1120ap. Mój problem jest taki, że gdy wyszukuję dostępne sieci bezprzewodowe sieć "A" raz ma zasięg u mnie 90-100%, drugi raz nie jest wcale wykrywana. Gdy połączę się z nadajnikiem pingi mam ok 2-10ms. Niestety często zdarza się, że antena gubi zasięg i wtedy wiadomo - nie ma internetu Wink
    Czym może być to spowodowane? Nadajnik znajduje się ok 6km ode mnie. Między moją anteną a nadajnikiem ok 2km to szczere pole, następnie domu :/ Podejrzewam, że sygnał z nadajnika odbija się gdzieś od dachów. Dodam także, że moja antena znajduje się również pod dachem obłożonym blachą cynkową.
    Czy jest jakaś możliwość, żeby uniknąć takich spadków zasięgu? Czy możliwe jest, że takie spadki powoduje uszkodzenie accespointa?
    Jest możliwość, żeby chociaż trochę zredukować te spadki zasięgu? Czy zmieniłoby to coś gdybym zmienił antenę na 5 GHz?

Dziękuję za pomoc,
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3483951
    hackermen
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    a kabel jest dolutowany do promiennika czy złączka i czy sprawdzales połączenie do ap (czy sie coś nie rozłączyło - u mnie np padł konektor zlutowalem i dobrze)
    A i oczywiście "kontakt wzrokowy" anten jest i anteny dobrze umocowane że wiatr nie może ich wyginać?
  • REKLAMA
  • #3 3483977
    gothye
    Poziom 33  
    Ocena: 60
    ja sie dokładnie dzis przekonałem ze zacisniecie RSMA jest bardzo wazne,
    gg działa ,smtp, programy p2p a www wogóle sie nieotwiera a wszystko przez pośpiech w taką pogode i zle zaciśniętą RSMA :D
  • #4 3484028
    Dj Rayan
    Poziom 14  
    @heckerman - jest złączka. Połączenia z ap jest dobre. Mimo kontaktu wzrokowego, też są skoki sygnału. Wszystko na pewno jest dobrze przykręcone.
  • REKLAMA
  • #5 3484073
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    przy parabolach b wazne jest wlasciwe ustawienie anteny, sprobuj malych ruchow prawo lewo gora dol
  • #6 3484140
    Dj Rayan
    Poziom 14  
    Próbowałem już wszystkiego. Wykrywam 8 nadajników, ze wszystkimi ten sam problem :/
  • REKLAMA
  • #7 3484225
    hackermen
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Ja bym jeszcze spróbował podmienić na innego AP jeśli nie pomoże przelutowałbym do promiennika kabel (obecnie jest śnieg i to troche trudne może być)
  • #8 3484231
    Dj Rayan
    Poziom 14  
    Jutro zamierzam sprawdzić innego AP.. Zobaczę czy to coś pomoże..

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy niestabilnego odbioru sygnału sieci bezprzewodowej z nadajnika oddalonego o około 6 km, przy użyciu anteny parabolicznej o średnicy 60 cm oraz kabla o długości 13 metrów podłączonego do access pointa Ovislink WL-1120AP. Sygnał sieci "A" wykazuje duże wahania siły, od 90-100% do całkowitego zaniku, mimo zapewnionego kontaktu wzrokowego i stabilnego połączenia kablowego. Możliwe przyczyny to niewłaściwe zaciskanie złącza RSMA, uszkodzenie kabla lub konektora, odbicia sygnału od przeszkód takich jak dachy budynków oraz umieszczenie anteny pod dachem pokrytym blachą cynkową. Zalecane działania to dokładne sprawdzenie i ewentualne przelutowanie połączeń kabla do promiennika, drobne korekty ustawienia anteny w osi poziomej i pionowej, test z innym access pointem oraz eliminacja potencjalnych przeszkód na linii widzenia. Zmiana częstotliwości na 5 GHz może wpłynąć na zasięg, ale niekoniecznie rozwiąże problem spadków sygnału wynikających z odbić i przeszkód terenowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA