Witam wszystkich
Od dwóch dni walczę żeby wgrać bootloader na Atmege8A PU albo znaleźć przyczynę dlaczego nie chce się to wykonać i straciłem już pomysły dlatego proszę o pomoc i wskazówki co może być nie tak albo co ja robię ewentualnie źle.
Posiadam środowisko programistyczne Arduino IDE 1.8.1, programator AVR USBasp oraz wspomniany wcześniej układ. Sprawdziłem całość znalezionym na forum programem eXtreme Bruner-AVR i oto wynik:
Sterowniki USBasp są wgrane poprawnie a mimo to podczas próby wgrania bootloadera wyświetla się komunikat :
Arduino:1.8.1 (Windows 7), Płytka:"ATmega8, Disabled, Enabled, 8 MHz external"
avrdude: Version 6.3, compiled on Dec 16 2016 at 13:33:19
Copyright (c) 2000-2005 Brian Dean, http:/ /www bdmicro com/
Copyright (c) 2007-2014 Joerg Wunsch
System wide configuration file is "C:\Users\pc\AppData\Local\Arduino15\packages\MiniCore\hardware\avr\1.0.3/avrdude.conf"
Using Port : usb
Using Programmer : usbasp
avrdude: Warning: cannot open USB device: Input/output error
avrdude: error: could not find USB device with vid=0x16c0 pid=0x5dc vendor='ww w.fischl.de' product='USBasp'
avrdude done. Thank you.
Błąd przy wgrywaniu bootloadera.
Z góry dziękuje za pomoc,pozdrawiam K.
Od dwóch dni walczę żeby wgrać bootloader na Atmege8A PU albo znaleźć przyczynę dlaczego nie chce się to wykonać i straciłem już pomysły dlatego proszę o pomoc i wskazówki co może być nie tak albo co ja robię ewentualnie źle.
Posiadam środowisko programistyczne Arduino IDE 1.8.1, programator AVR USBasp oraz wspomniany wcześniej układ. Sprawdziłem całość znalezionym na forum programem eXtreme Bruner-AVR i oto wynik:
Sterowniki USBasp są wgrane poprawnie a mimo to podczas próby wgrania bootloadera wyświetla się komunikat :
Arduino:1.8.1 (Windows 7), Płytka:"ATmega8, Disabled, Enabled, 8 MHz external"
avrdude: Version 6.3, compiled on Dec 16 2016 at 13:33:19
Copyright (c) 2000-2005 Brian Dean, http:/ /www bdmicro com/
Copyright (c) 2007-2014 Joerg Wunsch
System wide configuration file is "C:\Users\pc\AppData\Local\Arduino15\packages\MiniCore\hardware\avr\1.0.3/avrdude.conf"
Using Port : usb
Using Programmer : usbasp
avrdude: Warning: cannot open USB device: Input/output error
avrdude: error: could not find USB device with vid=0x16c0 pid=0x5dc vendor='ww w.fischl.de' product='USBasp'
avrdude done. Thank you.
Błąd przy wgrywaniu bootloadera.
Z góry dziękuje za pomoc,pozdrawiam K.