logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Atmega bootloader - Błąd podczas wgrywania bootloadera na Atmega8A PU

Khaton 12 Sty 2017 22:27 3453 15
REKLAMA
  • #1 16195484
    Khaton
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam wszystkich :)
    Od dwóch dni walczę żeby wgrać bootloader na Atmege8A PU albo znaleźć przyczynę dlaczego nie chce się to wykonać i straciłem już pomysły dlatego proszę o pomoc i wskazówki co może być nie tak albo co ja robię ewentualnie źle.
    Posiadam środowisko programistyczne Arduino IDE 1.8.1, programator AVR USBasp oraz wspomniany wcześniej układ. Sprawdziłem całość znalezionym na forum programem eXtreme Bruner-AVR i oto wynik:

Sterowniki USBasp są wgrane poprawnie a mimo to podczas próby wgrania bootloadera wyświetla się komunikat :

Arduino:1.8.1 (Windows 7), Płytka:"ATmega8, Disabled, Enabled, 8 MHz external"

avrdude: Version 6.3, compiled on Dec 16 2016 at 13:33:19
    Copyright (c) 2000-2005 Brian Dean, http:/ /www bdmicro com/
    Copyright (c) 2007-2014 Joerg Wunsch

System wide configuration file is "C:\Users\pc\AppData\Local\Arduino15\packages\MiniCore\hardware\avr\1.0.3/avrdude.conf"

Using Port : usb
    Using Programmer : usbasp
    avrdude: Warning: cannot open USB device: Input/output error
    avrdude: error: could not find USB device with vid=0x16c0 pid=0x5dc vendor='ww w.fischl.de' product='USBasp'

avrdude done. Thank you.

Błąd przy wgrywaniu bootloadera.

Z góry dziękuje za pomoc,pozdrawiam K.
  • REKLAMA
  • #2 16195495
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 16196078
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 16196105
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 753
    :arrow: Khaton "zwolnij" programator, to znaczy ustaw go w tryb wolnego programowania.
  • REKLAMA
  • #5 16196134
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 16196138
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 16197041
    Khaton
    Poziom 9  
    Witam:)
    Odpowiadając kolejno na pytania to odinstalowałem i zainstalowałem sterowniki tym razem innym porcie wg instrukcji ze strony:
    http:/ /diy-elektronika.pl/682-instalacja-sterownikow-programatora-usbasp-w-windows-7-x64x86
    i wszystko zainstalowało się pomyślnie ale niestety skutek jest taki sam czyli pojawia się komunikat z pierwszego postu a sprawdzając z ciekawości
    eXtreme Burner - AVR znwusz wynik testu jest pozytywny.

Tak to jest dopiero mój początek przygody z programowaniem czyli pierwsza próba i nie rozumiem dlaczego miało by się nie udać bo wzorowałem się na odcinku ElektroPrzewodnika- Jak przenieść projekt, czyli Arduino na płytce stykowej i sądzę że jest to możliwe to też wykonałem wszystko tak jak jest wyjaśnione w odcinku no ale jak wiać napotkałem się na niezrozumiały dla mnie problem jak na razie.

Nie nie posiadam programatora Arduino Uno ze względu na koszty chociaż może to był błąd hmm... mam takowy:
    Programator AVR zgodny USBasp ISP + taśma IDC
    Resztę czyli układ z kondkami rezystorem i kwarcem wykonałem na płytce stykowej
    Jak to w czymś pomoże to posiadam system operacyjny Win 7 HP 64
    W każdym bądź razie dziękuje za dotychczasową pomoc i wskazówki kto wie może uda się jakiejś mądrej głowie wpaść jeszcze na coś ^^
  • #8 16197150
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 16199253
    Khaton
    Poziom 9  
    Spokojnie Panowie nie ma się co spinać.
    To może podzielę się dzisiejszymi poczynaniami otóż idąc za wskazówkami Pana Piotrus_999 wgrałem sterowniki zapodanym programikiem wedle wskazówek i z ciekawości zrobiłem test eXtreme Burner-ARV i oto wynik:
    Widok z menadżera urządzeń po wgrywaniu poprzednich sterowników:
    I po wgraniu wyżej wspomnianego programiku:
    Negatywny ale pomyślałem co mi szkodzi spróbować wgrać bootloader z poziomu Arduino IDE i nie wywaliło błędu podczas wgrywania bootloadera tylko po kilkku chwilach bach:
    Dorzucam cały kod w załączniku.
    Komunik...txt (8.97 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    I teraz mam dwa pytania:
    1)Czy bootloader wgrał się poprawienie ?
    2)Zakładając że jest Ok czy będę mógł jak już wgram jeden program na układ wgrać na niego następny itd ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 16199264
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #11 16199269
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 16200297
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 16201611
    Khaton
    Poziom 9  
    Idąc tropem rozumowania Pana emarcus to co bym musiał nadpisać w pliku boards.txt ?
    A co się stanie jeśli wgram program bez bootloadera(jeśli o ile uda się to zrobić) nie będę mógł wgrywać następnych czy dany program nie będzie działał poprawnie ?
    Nie wiem czy dobrze rozumuje to jakbym pozmieniał pliki preferences.txt i boards. txt to mogę swobodnie wgrywać bez bootloadera ?

Sprawdziała się przepowiednia Emarcusa(chyba)
    Taki oto komunikat wyskoczył podczas próby wgrania Blinka chyba wybrałem pechowy pin...
  • #15 16202450
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 16202720
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zmagał się z problemem wgrania bootloadera na mikrokontroler ATmega8A PU przy użyciu programatora AVR USBasp oraz Arduino IDE 1.8.1. Po kilku próbach i instalacji sterowników, użytkownik otrzymywał komunikaty o błędach. Uczestnicy dyskusji sugerowali różne rozwiązania, takie jak ponowna instalacja sterowników, użycie innego portu USB oraz sprawdzenie komunikacji między systemem a programatorem. Po zastosowaniu wskazówek, użytkownik zdołał wgrać bootloader, co otworzyło możliwość dalszego programowania. Wskazano również na znaczenie fusebitów oraz na to, że wgrywanie programów bez bootloadera może prowadzić do problemów z ich uruchomieniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA