logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mówiący procek. Jaki plik dźwiękowy wgrać do eeproma?

takow 18 Sty 2005 13:26 6147 8
REKLAMA
  • #1 1149095
    takow
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam wszystkich.

Chcę zrobić coś takiego:
    1.Wgrać kilka krótkich dźwięków do eproma (dużego ok 4Mb)
    2.Prockiem pobierać dane z eproma i PWM-em go odtwarzać.

Dla czego tak:
    Specjalizowany układ ISD kosztuje ok 80zł i ma małą pojemność.

A na początek to zapnę prosto do linii danych eproma drabinkę rezystorową-przetwornik DA, a na linię adresową licznik binarny.
    (W którejś EP był taki "efekt świetlny na epromie")

a teraz pytanie !!!
    Jaki plik dźwiękowy wgrać do eproma.
    wav ma nagłówek
    raw jest chyba czystymi próbkami
    Który plik jest właśnie czystym zapisem próbek przetwornika AD ???

Może ktoś próbował zrobić coś takiego.
    Można to zastosować do auta, nap. po przekręceniu stacyjki mówi taki bajer "WŁĄCZ ŚWIATŁA", lub "KIERUNKOWSKAZ W LEWO", widziałem taki bajer u klienta w taksówce i bardzo mi się spodobał.
  • REKLAMA
  • #2 1149121
    szolek
    Poziom 14  
    Ciekawe zagadnienie przyznaje.
    Robilem juz generacje dzwieku wykorzystujac przetwornik C/A z ADuC834 i plik w formacie wave. Zrobilem program w Turbo C do generowania w pelni dzialajacego kody asemblerowego wymaga to jeszcze kompilacji do kodu maszynowego.
    Proponuje abys napisal w jakiej postaci wygodniej dla ciebie bedzie wygladal plik z probkami a ja postaram sie przerobic nieco swoj program. Czyli czy 8 czy 16 bitow jak ma byc zapisana pojedyncza probka itp.
  • #3 1149257
    pit_com
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    ja bym polecał po prostu przetwornik a/c ( albo pwm, szybki mikrokontroler i komparator i po prostu podłączyć do tego sygnał z wyjścia karty dźwiękowej. Tutaj ważna byłaby prędkość (częstotliwość próbkowania). Właśnie pracuję nad takim układem :-)
  • REKLAMA
  • #4 1149420
    marmur99
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    takow napisał:

Wgrać kilka krótkich dźwięków do eproma (dużego ok 4Mb)
    (...)
    Specjalizowany układ ISD kosztuje ok 80zł i ma małą pojemność.

Bardzo interesujące. ISD5116 ma właśnie 4MB pamięci i pozwala to na nagranie 8 minut przy próbkowaniu 8kHz a 16 minut przy 4kHz. Dokładnie to samo osiągniesz przy zastosowaniu eproma o pojemności 4MB. Do tego nabawisz się jeszcze konieczności zastosowania PWM, filtrów wyjściowych i wzmacniacza.
    Myślę, że warto tu dokonać kalkulacji kosztów i złożoności układu.

Marmur99
  • #5 1149447
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Popieram marmura, układ wydaje mi się zbyt skomplikowany i do tego kiedy załączysz to do zaszumionej instalacji samochodowej, zostawisz na parę przegrzań i mrozów, to razczej działać będzie średnio.

Zdecydowanie polecam kupić jednak ISD
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 1152683
    Pavlik71
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Ja jednak radziłbym zastosować ISD. Właśnie jakiś miesiąc temu bawiłem się w obsługę ISD5216 Zrobiłem nawet własną aplikację do jego sterowania. Układ graficzny programu zerżnąłem z aplikacji Winbonda.
    Układ steruję przez port LPT. Kabel połączeniowy i układ we wtyczce w nim zawarty zrobiłem taki sam jak proponują na stronie Winbonda.
    Teraz gdy już wiem jak ten układ sterować, zabieram się do sterowania nim ATmegą16. Załączm zdjęcie programu i sam program. Do działania programu potrzebna jest biblioteka inpout32.dll (szukaj w google).
    Załączniki:
    • ISD5216.exe (88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Mówiący procek. Jaki plik dźwiękowy wgrać do eeproma? Program.jpg (89.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 5024338
    Pavlik71
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Stary temat, ale go po raz ostatni wskrzesze.
    Nie mogę zmienić prowizji na plik sterowania tym ISD5216
    Dlatego umieszczam nowy post.
    Zrobłem ten program, chcąc poznać możliwości układu. Jakie było moje zdziwienie, gdy dźwięk był dla mnie byle jaki.
    A już mieliśmy z bratem zrobione "audiotele" - szafa na panele 1U, zasilacz główny, płyta procesora z 2 kościami 24c512 pamięci + zegar czasu rzeczywistego podtrzymyanego akumulatorami (pewnie do tego czasu podtrzymują zegar), RS323 lączący atmege z kompem, dwa zestawy JUKO przedłużające RS232 na odległość paru km i 15 płyt wielkości 1U, a na każdej z nich ISD5216 (dobrze, że nie kupiliśmy wszystkich), odbiorniki DTMF i prowizoryczne układy telefonu stacjonarnego.
    Do tego wszystkiego był program na atmegę, który robił to co trzeba i na kompie był drugi, który monitorował i zarządzał urządzeniem.

I wszystko padło, bo dźwięk z ISD był do d... i do tego tylko 16 min w najgorszym wydaniu - w najlepszym 4 min i też kicha.
    Teraz to MP3 jest tańsze niz en układ!

Piszę post, aby wkleić po raz drugi plik, ale tym razem bez prowizji.
    Ale system elektrody mi nie pozwala.
    Jak mam zrobić aby ten plik był bez prowizji?
  • #9 5024680
    crazy_phisic
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 131
    Zmieniłem prowizję ;)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy implementacji odtwarzania dźwięku z pamięci EPROM o pojemności około 4MB za pomocą mikrokontrolera i modulacji PWM, jako alternatywy dla specjalizowanych układów ISD, które są droższe i mają ograniczoną pojemność. Poruszono kwestie formatu plików dźwiękowych do zapisu w EPROM, wskazując, że pliki RAW zawierają surowe próbki analogowe bez nagłówków, w przeciwieństwie do plików WAV, które zawierają nagłówek. Jeden z uczestników dyskusji opracował program generujący kod asemblerowy do odtwarzania dźwięku z plików WAV, z możliwością dostosowania rozdzielczości próbek (8 lub 16 bitów). Zwrócono uwagę na konieczność uwzględnienia częstotliwości próbkowania oraz na wyzwania związane z filtracją sygnału PWM i wzmacniaczem wyjściowym. Wskazano również na ryzyko zakłóceń w instalacji samochodowej i trudności z niezawodnością takiego rozwiązania w warunkach motoryzacyjnych. Alternatywnie polecano użycie układów ISD, takich jak ISD5116 i ISD5216, które oferują wbudowaną pamięć i prostą obsługę, choć z ograniczeniami długości nagrania i jakością dźwięku. Podano link do not aplikacyjnych Atmela dotyczących AVR i odtwarzania dźwięku z pamięci. Wspomniano o własnych doświadczeniach z ISD5216, w tym o sterowaniu przez port LPT i planach integracji z mikrokontrolerem ATmega16. Ostatecznie zauważono, że jakość dźwięku z ISD jest przeciętna, a nowoczesne rozwiązania oparte na MP3 oferują lepsze efekty.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA