logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Termet Termaq - nie włącza się ciepła woda w drugim pomieszczeniu

slukasz91 15 Sty 2017 23:45 7665 6
REKLAMA
  • #1 16202864
    slukasz91
    Poziom 2  
    Witam wszystkich użytkowników forum. Mam pewien problem z piecykiem gazowym do podgrzewania wody i mam nadzieję, że ktoś da jakąś wskazówkę w czym problem.
    Chodzi o piecyk gazowy Termet z serii Termaq (jeśli będzie konieczne, to ściągnę obudowę i odczytam konkretny model), problem polega na tym, że przestał reagować na kran w kuchni. Piecyk obsługuje 3 krany, 2 w łazience i jeden w kuchni, od tygodnia podgrzewa wodę tylko w kranach w łazience, a w kuchni leje się zimna woda. Jest to o tyle nietypowe, że w łazience działa wręcz idealnie i zapala od razu, a na przekręcenie na ciepłą wodę w kuchni nie reaguje. Jeśli włączę jednocześnie ciepłą wodę w kuchni i w łazience to w obu kranach leci ciepła woda, jak zakręcę w łazience ciepłą, to po chwili w kuchni też przestaje lecieć ciepła woda. Tydzień temu też ten problem wystąpił, ale po dniu sam się naprawił, pochodził kilka dni i znów się popsuło, póki co na dobre już.
    Ma ktoś z was pomysł jaka może być przyczyna?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16203554
    slukasz91
    Poziom 2  
    Tylko dlaczego nawet jak odkręcę nawet na maksa wodę w kuchni to nie odpala się duży płomień, a w łazience nawet na malutkim przepływie odpala? Próbowałem regulować piecyk pokrętłami, ale nie znalazłem takiego ustawienia żeby działał jak należy.
  • Pomocny post
    #4 16203629
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1542
    A jak daleko jest kuchnia od piecyka? Może trzeba chwilę odczekać. Może też - mimo odkręcenia w kuchni zaworu na max. - przepływ jest zdławiony przez perlatory tak, że piecyk ma problemy z zapłonem. przyczyna tkwi napewno w instalacji wodnej a nie w piecyku.
  • REKLAMA
  • #5 16203688
    slukasz91
    Poziom 2  
    Kuchnia jest w sąsiednim pomieszczeniu, od kranu w kuchni do piecyka jest jakieś 2,5m w linii prostej. Odczekanie nie pomaga, wcześniej nie było z tym problemu.

Winowajcą faktycznie okazał się perlator. Po wyjęciu go całkiem piecyk odpala się normalnie, nawet po oczyszczeniu zamontowanego teraz piecyk się nie odpalał, także trzeba będzie kupić nowy i mam nadzieję, że będzie po problemie. Chociaż dziwne, bo na oko strumień wody w kuchni był i tak większy niż minimalny w łazience przy jakim się odpalał tam piecyk.
    W każdym razie dziękuję za dobrą diagnozę, pozdrawiam.
  • #6 16204276
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1542
    slukasz91 napisał:
    Kuchnia jest w sąsiednim pomieszczeniu, od kranu w kuchni do piecyka jest jakieś 2,5m w linii prostej. Odczekanie nie pomaga, wcześniej nie było z tym problemu.

Winowajcą faktycznie okazał się perlator. Po wyjęciu go całkiem piecyk odpala się normalnie, nawet po oczyszczeniu zamontowanego teraz piecyk się nie odpalał, także trzeba będzie kupić nowy i mam nadzieję, że będzie po problemie. Chociaż dziwne, bo na oko strumień wody w kuchni był i tak większy niż minimalny w łazience przy jakim się odpalał tam piecyk.
    W każdym razie dziękuję za dobrą diagnozę, pozdrawiam.

Z perlatorami to jest tak, że one potrafią "oszukać". Napowietrzając wodę powiększa się optycznie średnicę strumienia (a perlator napowietrza), więc jest złudzenie dużego strumienia, podczas gdy przepływ wody jest - wbrew pozorom - niewielki. Trzeba albo zlikwidować perlator (i zastąpić normalną końcówką) albo kupić inny - o większym przepływie wody.
  • REKLAMA
  • #7 16393562
    slukasz91
    Poziom 2  
    Winnym faktycznie okazał się perlator. Po wymianie na nowy wszystko wróciło do normy. Dzięki za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik forum zgłosił problem z piecykiem gazowym Termet z serii Termaq, który przestał podgrzewać wodę w kuchni, mimo że działał poprawnie w łazience. Po analizie problemu, zidentyfikowano, że przyczyną był zbyt mały przepływ wody spowodowany zanieczyszczonym perlatorem. Po jego wymianie, piecyk zaczął działać prawidłowo. Użytkownicy podkreślili, że perlator może wprowadzać w błąd, tworząc iluzję dużego strumienia wody, podczas gdy rzeczywisty przepływ jest niewielki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA