logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czym jest synteza PLL i jakie ma zastosowanie w technologii FM?

delta85 18 Lip 2005 22:49 12390 30
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 1663646
    wzagra
    Poziom 33  
    Ocena: 278
    tak bardzo ogólnie - phase locked loop - jest rodzajem generatora(!) sygnału o bardzo wysokiej stabilności częstotliwości (stabilność kwarcu) z możliwością zmiany tej częstotliwości z określonym krokiem...
    zasada działania polega na wykorzystaniu generatora wzorcowego o bardzo stabilnej częstotliwości i porównaniu fazy tej częstotliwości lub częstotliwości podzielonej przez liczbę całkowitą z częstotliwością generatora o zmiennej częstotliwości (VCO) lub tej częstotliwości podzielonej przez liczbę całkowitą...
    istotny jest pomiar różnicy fazy sygnałów przez detektor fazy i wytworzenie sygnału błędu podawanego do VCO
    a najważniejsze to SZUKAJ w googlu albo na elektrodzie, gdzie znajdziesz schematy blokowe, wzory i dokładny opis działania..
  • #3 1663670
    czarutek
    Poziom 34  
    Ocena: 86
    PLL = Phase Locked Loop, czyli pętla ustalająca przesunięcie między fazą przebiegu regulowanego, a fazą przebiegu wzorca. Jeśli przesunięcie fazowe między tymi przebiegami będzie stałe, to częstotliwości tych przebiegów będą sobie równe. Wzorcem jest przebieg stabilizowany kwarcem.
    A synteza to układ zawierający dzielniki częstotliwości (liczniki) przebiegu regulowanego i przebiegu wzorca. Dzięki temu, że licznikom tym możemy zmieniać ich podział, mamy możliwość uzyskania wielu wartości stabilnej częstotliwości przebiegu regulowanego.
    Uff... ;)
  • #4 1663938
    shg
    Poziom 35  
    Ocena: 135
    A tak naprawdę, to synteza to jest zupełnie co innego, niż to, co zwykło się nazywać tym terminem.
    Otóż syntezer częstotliwości to układ, który z kilku częstotliwości generuje inną częsttliwość za pomocą zestawu mieszaczy i filtrów. Kiedyś takie rozwiązanie było wykorzystywane w sprzęcie radiowym, bo kwarce były strasznie drogie.
  • #6 1664418
    czarutek
    Poziom 34  
    Tak, zgadza się.
  • REKLAMA
  • #8 1664654
    czarutek
    Poziom 34  
    Jeśli ma chodzić z zasilacza, to np. TSA6057+mikrokontroler, TSA6060+mikrokontroler, SAA1057+mikrokontroler...
    A jeśli na baterię, to z dostępnych na Allegro chyba LMX2306+generator+mikrokontroler.
    Dla ustalonej częstotliwości można też bez syntezera, robiąc generator z kwarcem, a kolejne stopnie stroić na harmoniczne, ale to mordęga.
  • #10 1666985
    delta85
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Witam ponownie.
    Znalazlem cos takiego : http://www.pira.cz/enpll.htm. Wyglada dosc prosto i przejrzyscie. Pomozcie zaadoptowac to do tego nadajnika lub do innego jesli do tego sie nie da, ale rownie prostego . Przypomne, ze jestem raczkujacy w tym temacie. (ale szybko sie ucze ;-). )
    Załączniki:
    • Czym jest synteza PLL i jakie ma zastosowanie w technologii FM? nad.jpg (19.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #11 1667029
    czarutek
    Poziom 34  
    Ja bym spróbował jak na obrazku.
    D - BB105, C - jakieś 1n, L - podobna do L1 (jakieś 4 zwoje, jak najbliżej L1 i w osi z nią). C3 - można trochę zmniejszyć, np. zielony 22p.
    Warunek 1 - ten nadajniczek działa bez przeróbek.
    Warunek 2 - VCC3 podawane syntezę SAA1057 musi być znacznie wyższe, niż napięcie zasilania tego nadajniczka. Maksymalne VCC3 wynosi 32V.
    Załączniki:
    • Czym jest synteza PLL i jakie ma zastosowanie w technologii FM? Nad_188_1.jpg (21.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 1667056
    r_dziurek
    Poziom 12  
    Jeśli już mowa o prostych syntezach to wspomnę ( może jako ciekawostkę) o układzie TD6358P Toshiby. Zobaczyłem kiedyś ten układ w głowicy w.cz w VCR. Okazało się ze jest w moim mieście w sklepie i kosztuje kilka zł. Jest prosty w sterowaniu , bo nie posiada żadnych ustawień oprócz wpisywanego szeregowo stopnia podziału.
    W ramach eksperymentu testowałem go w różnych układach heterodyny i za każdym razem synchronizacja następowała bezproblemowo zarówno przy sprzęgnięciu pojemnościowym jak i indukcyjnym.
    Wadą układu ( w aplikacji w/g karty katalogowej ) jest niepopularny ( przynajmniej tak mi się wydaje ) kwarc 3.2 MHz i krok przestrajania przy tym kwarcu 50kHz. Ale w moim przypadku ( odbiornik na jedną ustaloną częstotliwość ) układ się sprawdził.

Pozdrawiam !
  • REKLAMA
  • #13 1667074
    czarutek
    Poziom 34  
    Kwarców 3.2MHz trochę mam, możemy pohandlować... ;)
  • #14 1667406
    Panda02
    Poziom 32  
    Ocena: 118
    r_dziurek napisał:
    Jeśli już mowa o prostych syntezach to wspomnę ( może jako ciekawostkę) o układzie TD6358P Toshiby....

Czy mógłbyś podrzucić tę kartę katalogową żeby można było się zapoznać z tą syntezą?
  • #15 1667753
    shg
    Poziom 35  
    nota TD6358P:
    http://elenota.iele.polsl.gliwice.pl/search.php?szuk=TD6358P&man=--wszyscy--&ile=50&start=0

Coś podobnego do SDA3202, z kwarcem 3.2MHz też będzie miała krok 50kHz, sterowanie też podobne.
    Też miąlem problem z kwarcem 3.2 MHz do SDA3202 (chciałem mieć kkrok strojenia 50kHz zamiast 62.5kHz), ale można przecież podłączyć zewnętrzny generator. Na przykład można podzielić 16MHz (kwarc można bez problemu dostać) przez 5 za pomocą 7490.
  • #17 1668733
    Panda02
    Poziom 32  
    Dzięki za link. Mogę odwdzięczyć się informacją gdzie można dostać kwarce 3,2MHz tylko nie wiem czy można kupić pojedyncze sztuki
    http://www.tvsat.com.pl/
  • #18 1668785
    czarutek
    Poziom 34  
    Chyba raczej na wagę, właśnie stamtąd je mam...
  • #19 1668885
    Panda02
    Poziom 32  
    No tak, tam jest właśnie ten problem, że zdarzają się ciekawe elementy i czasem dość tanio, ale trzeba kupić od razu dużą ilość.
  • #20 1669250
    r_dziurek
    Poziom 12  
    shg napisał:
    nota TD6358P:

Też miąlem problem z kwarcem 3.2 MHz do SDA3202 (chciałem mieć kkrok strojenia 50kHz zamiast 62.5kHz), ale można przecież podłączyć zewnętrzny generator. Na przykład można podzielić 16MHz (kwarc można bez problemu dostać) przez 5 za pomocą 7490.

Takiego eksperymentu jeszcze nie przeprowadzałem więc zapytuje czy taki zewnętrzny generator z wyjściem w standarcie TTL można bezpośrednio podpiąć zamiast kwarcu ? A co zrobić z drugą końcówką w przypadku gdy kwarc jest włanczany między dwie końcówki syntezy ?

Pozdrawiam !
  • #21 1669313
    czarutek
    Poziom 34  
    5 nie jest potęgą 2-jki, więc 16 trzeba by było podzielić nie /5, tylko /2.5/2, a tego się raczej nie da... ;)
    Można natomiast podzielić 32/5/2.

Dodano po 1 [godziny] 15 [minuty]:

r_dziurek napisał:
    ... więc zapytuje czy taki zewnętrzny generator z wyjściem w standarcie TTL można bezpośrednio podpiąć zamiast kwarcu ? A co zrobić z drugą końcówką w przypadku gdy kwarc jest włanczany między dwie końcówki syntezy?

Gdy patrzę na "Measurement circuit 1" to mi się wydaje, że pójdzie z generatora, ale zakończonego negatorem połączonym "równolegle" z Q1 i Q2, a dla pewności przez kondensatory około 10p. Nie wiem czy to jasne.
  • #22 1669689
    shg
    Poziom 35  
    czarutek napisał:
    5 nie jest potęgą 2-jki, więc 16 trzeba by było podzielić nie /5, tylko /2.5/2, a tego się raczej nie da... ;)

7490 ma dwa liczniki - jeden liczy do 2, drugi do 5.
    Podzielić przez 5 się da, tylko na wyjściu przebieg nie jest symetryczny (nie ma wypełnienia 50%, ma 20% gwoli ścisłości), ale syntezie to nie przeszkadza, bo chyba w każdej zaraz za generatorem kwarcowym jest dzielnik, który dzieli częstotliwość kwarcu w dół aż do częstotliwości referencyjnej dla detektora fazowego. Zresztą w większości (we wszystkich?) syntez siedzi detektor fazowy drugiego rodzaju - czyli nieczuły na współczynnik wypełnienia :)

A generator dokłądnie tak - przez negator trzeba "wpiąć" (znaczy do jednej końcówki bezpośrednio, a do drugiej to samo, ale zanegowane), przynajmniej w SDA3202 się tak dało.
  • #23 1669745
    czarutek
    Poziom 34  
    shg napisał:
    ... ale syntezie to nie przeszkadza, bo chyba w każdej zaraz za generatorem kwarcowym jest dzielnik, który dzieli częstotliwość kwarcu w dół aż do częstotliwości referencyjnej dla detektora fazowego. Zresztą w większości (we wszystkich?) syntez siedzi detektor fazowy drugiego rodzaju - czyli nieczuły na współczynnik wypełnienia :)

Całkowicie się zgadzam. Zupełnie zapomniałem, że rozmowa jest o syntezie scalonej.
  • #24 1670132
    Panda02
    Poziom 32  
    Jeśli chodzi o dołączenie generatora to wystarczy doprowadzić sygnał z generatora porze kondensator 470pF do końcówki 7, a końcówkę 6 nie podłączać. Tak stosuję w syntezach LMX, a sądzę, że układy wewnętrzne są podobnie rozwiązane.
  • #25 1670568
    shg
    Poziom 35  
    Jak próbowałem do SDA3202 podłączyć tylko do jednej końcówki, to nie działało. Generator jest symetryczny (podobny do tego na tranzystorach najprostszego, relaksacyjjnego, czy jak mu tam), ma dwa wyjścia i oba są podłączone do dzielnika. Pewnie by działał też, jeżeli między końcówki by mu coś wstawić (np. rezystor), chociaż nie jestem pewien.
  • #26 1671150
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 285
    Panda02 pisze dobrze ale pod warunkiem że w kostce jako oscylator pracuje coś a'la zlinearyzowany inwerter. W innym wypadku być może należy dostarczyc na obydwie nogi od kwarcu sygnały przesunięte w fazie o 180 stopni.
  • #27 1672047
    Panda02
    Poziom 32  
    shg napisał:
    Jak próbowałem do SDA3202 podłączyć tylko do jednej końcówki, to nie działało. Generator jest symetryczny (podobny do tego na tranzystorach najprostszego, relaksacyjjnego, czy jak mu tam), ma dwa wyjścia i oba są podłączone do dzielnika. Pewnie by działał też, jeżeli między końcówki by mu coś wstawić (np. rezystor), chociaż nie jestem pewien.

W karcie katalogowej jest schemat wewnętrzny generatora i raczej nie jest on symetryczny. Kwarc jest tam zapięty między bazę i kolektor tranzystora. Może była niewłaściwa amplituda z generatora. Z tą syntezą nie miałem do czynienia, ale w syntezach Philipsa i Nationala nie ma problemów z podaniem sygnału z generatora na jedną końcówkę syntezy.
  • REKLAMA
  • #28 1672243
    shg
    Poziom 35  
    Panda02 napisał:
    W karcie katalogowej jest schemat wewnętrzny generatora i raczej nie jest on symetryczny. Kwarc jest tam zapięty między bazę i kolektor tranzystora.

No tak, ale mi chodziło cały czas o SDA3202. W załączniku schemat generatora z noty katalogowej SIEMENSa (tej firmy syntezę miałem).
    A Tobie chodzi o TD6358P, tam faktycznie - problemu brak, wystarczy podać sygnał zegarowy na końcówkę 7 i będzie działać.
    Załączniki:
    • Czym jest synteza PLL i jakie ma zastosowanie w technologii FM? sda3202.png (2.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #29 1672456
    czarutek
    Poziom 34  
    czarutek napisał:
    ... Gdy patrzę na "Measurement circuit 1" to mi się wydaje, że pójdzie z generatora, ale zakończonego negatorem połączonym "równolegle" z Q1 i Q2, a dla pewności przez kondensatory około 10p. Nie wiem czy to jasne.

Właśnie o tym obrazku mówiłem. Fajnie by było, gdyby ktoś to praktycznie sprawdził...
    A w ogóle SDA3202 łatwo zdobyć w Polsce?
  • #30 1672733
    shg
    Poziom 35  
    czarutek napisał:
    Właśnie o tym obrazku mówiłem. Fajnie by było, gdyby ktoś to praktycznie sprawdził...
    A w ogóle SDA3202 łatwo zdobyć w Polsce?

Ja sprawdzałem, ale ten mój układ to była taka kaszanka w pająku, robiłem tak, żeby tylko zadziałało. Nie pamiętam, czy coś jeszcze oprócz generatora podłączałem. Generator był zrobiony na bramkach TTL, prawdopodobnie na wyjściach miał dzielniki rezystorowe.

Teraz nie mam jak sprawdzić, bo przez przypadek synteza dostała na wejście 12V ;)

SDA3202, czy TSA5511 dostaniesz bez problemu, przynajmniej w mojej okolicy (a konkretniej to w Gliwicach), cena (w zeszłym roku) 12PLN, tyle samo za SAA1057 (teraz).

Podsumowanie tematu

✨ Synteza PLL (Phase Locked Loop) to układ elektroniczny służący do generowania sygnału o bardzo wysokiej stabilności częstotliwości, wykorzystujący generator wzorcowy stabilizowany kwarcem oraz generator o zmiennej częstotliwości (VCO). Działanie polega na porównaniu fazy sygnału wzorcowego i sygnału regulowanego, a następnie korygowaniu częstotliwości VCO na podstawie sygnału błędu z detektora fazy. Synteza PLL umożliwia uzyskanie wielu stabilnych częstotliwości poprzez zmianę podziału liczników częstotliwości. W technologii FM synteza PLL stosowana jest do zapewnienia stabilności częstotliwości nadawania w nadajnikach. W dyskusji omówiono różne układy syntez, zarówno scalone, jak i oparte na generatorach kwarcowych, oraz sposoby ich adaptacji do prostych nadajników FM. Wspomniano o popularnych układach scalonych do syntezy PLL, takich jak TSA6057, TSA6060, SAA1057, LMX2306, TD6358P, SDA3202 oraz o problemach z doborem kwarcu i podłączeniem generatora zewnętrznego. Poruszono kwestie techniczne dotyczące podłączenia generatora kwarcowego, dzielników częstotliwości (np. 7490), oraz wpływu kształtu sygnału na działanie syntezy. Dyskusja zawierała także praktyczne wskazówki dotyczące budowy i sterowania syntezami PLL w kontekście nadajników FM.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA