logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Generator/Nadajnik FM z PLL

mkpl 02 Cze 2009 18:24 24710 24
REKLAMA
  • Generator/Nadajnik FM z PLL

Witam
    Ogarnięty wakacyjną nudą postanowiłem zrobić coś konstruktywnego. Jako, że od pewnego czasu bawiłem się w wyciskanie ostatnich potów z BA1404 co poniekąd mi się udało. Koder wyszedł nawet znośny ale po dodaniu PLL układ stał się upierdliwy (kiepska modulacja spore szumy) postanowiłem poskładać coś porządnego.
    Po przeglądnięciu od lat zbieranych schematów pomysłów powstał owy nadajnik/generator.

Założenia:
    -Nisko szumny generator
    -Poziom dewiacji nie zależny od częstotliwości
    -Niskie napięcie zasilania (max 13V)
    -Duża stabilność
    -Sygnalizacja PLL Lock
    -Prostota budowy
    -Cena

Początkowo byłem sceptyczny co do tego układu ponieważ nie jest to nic specjalnego. Zwykły generator seilera choć muszę przyznać, iż w miarę testowania ekranowania itp generator bardzo pozytywnie mnie zaskoczył dlatego postanowiłem go przedstawić ;)

Schemat:

Reszta fotek:
    Generator/Nadajnik FM z PLL Generator/Nadajnik FM z PLL Generator/Nadajnik FM z PLL

Generator może być sterowany z komputera przez LPT lub też za pomocą dowolnego sterownika Saa1057 których na elektrodzie jest całe mnóstwo.

Program sterujący z PC tutaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic69555.html#336499
    Załączniki:
    • Generator&saa1057.pdf (43.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    mkpl
    Poziom 37  
    Specjalizuje się w: audio, win mobile
    mkpl napisał 5659 postów o ocenie 854, pomógł 306 razy. Mieszka w mieście Mysłowice. Jest z nami od 2004 roku.
  • REKLAMA
  • #2 6608429
    djbpm
    Poziom 24  
    Ocena: 160
    To jest jeden z najlepszych generatorów dostępnych w sieci. Powstał na podstawie fabrycznego nadajnika i tak dobre działanie zawdzięcza m.in. układowi modulacji zrobionemu właśnie w ten sposób, a nie jak robią w innych tego typu generatorach na diodach BB104 i BB105...
  • #3 6608618
    mkpl
    Poziom 37  
    Ocena: 854
    Robiłem trochu generatorów ale ten mnie najbardziej satysfakcjonuje ;) Choć przyznam iż wymaga trochu poświęcenia typu usztywnienie cewki bo lubi mikrofonować i dobre ekranowanie co niweluje przydźwięk i szumy.
    Dodam też, że synteza posiada nietypowy filtr wyjściowy dzięki czemu jej nie słychać
  • #4 6609645
    eltroniks
    Poziom 10  
    djbpm napisał:
    To jest jeden z najlepszych generatorów dostępnych w sieci. Powstał na podstawie fabrycznego nadajnika, i tak dobre działanie zawdzięcza m.in. układowi modulacji zrobionemu właśnie w ten sposób, a nie jak robią w innych tego typu generatorach na bb104 i bb105...

A co w tym takiego rewelacyjnego ?, mam na myśli układ modulacji, przecież i tak jest to modulacja bezpośrednia zrobiona na diodzie pojemnościowej.
  • #5 6612726
    kosmi
    Poziom 16  
    Ocena: 31
    Nie wiesz że najprostsze rzeczy sprawdzają się najlepiej?
    Skoro "...powstał na bazie fabrycznego nadajnika..." to już mówi samo za siebie.
    Przydało by się jeszcze dołożyć modulator stereo. Najlepsze są programowe(cyfrowe), ale potrzebna jest bardzo dobra karta dzwiękowa.

muszę przyznać, że projekt mnie bardzo zainteresował, szczególnie ze względu na prostotę wykonania i koszty. I do tego komplet oprogramowania - to się chwali.
  • REKLAMA
  • #6 6613722
    androot
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 635
    Całkiem nieźle wygląda ten generator, ale dlaczego z tylu lepszych, tańszych i łatwiej dostępnych syntez, użyłeś SAA1057??
  • #7 6614471
    mkpl
    Poziom 37  
    Dlaczego SAA? To proste jest program na komputer przez co mogę przetestować działanie generatora a dopiero później oprogramować, czy wiele tanszych ojj niewiem saa kosztowała mnie 10zł plus 1zł za kwarc a TSA5511 u mnie też kosztuje 10zł i kwarc 3.2MHz nie do dostania
  • REKLAMA
  • #8 6621440
    Pocieszny
    Poziom 38  
    Ocena: 261
    Jaki zasięg ma taki wynalazek?
  • #9 6621952
    cezar91
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    mkpl napisał:
    ..... Choć przyznam iż wymaga trochu poświęcenia typu usztywnienie cewki bo lubi mikrofalować i dobre ekranowanie co niweluje przydźwięk i szumy.....

Chyba 'mikrofonowac'....
  • #10 6622488
    mkpl
    Poziom 37  
    Hmm zasięg na dipolu 1/2 fali z 3 piętra to z 300m będzie ;) Zawsze możesz dodać 2n2369 2n3553 i kt907 i 10W na wyjściu ale schematu nie zamieszczałem są ogólno dostępne. Chwilowo pracuje nad dopałem na motoroli M9622 i jak skończe to może się pochwale ;)

Dodano po 10 [minuty]:

Może wielu zdziwi dlaczego prezentuje sam generator. Poświęciłem mu sporo czasu bo zawsze staram się wykonać wszystko możliwie dokładnie i z zachowaniem wszelkich zasad w.cz (ekranowanie, prowadzenie masy itp) a poprzez pokazanie go wszerszemu gronu osób jest szansa, że ktoś dopatrzy się jakiegoś błedu, niedopatrzenia może i nawet zasugeruje jakąs modyfikacje przez co będę w pszyszłości mógł budować lepsze i bardziej dopracowane konstrukcje ;)
  • REKLAMA
  • #12 6625118
    mkpl
    Poziom 37  
    Hmm generator to dowolny niskoszumny NPN malej mocy dużej częstotliwości. Separator praktycznie kazdy 2 bramkowy mosfet :) BFR natomiast idealnie nadaje się na wzmacniacz w.cz. Wogóle to można z powodzeniem przeszczepić stopnie mocy z nadajnika RDVV8WPLL (siedzi tam 2x BFR i 2SC1971) i osiągnąć moc okolo 8W. Blokade mocy podłączasz wtedy do wyjścia PLL LOCK mojego generatora.
  • #13 7733486
    crash132
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Na schemacie przy pierwszej diodzie BB809 widnieje nieopisany kondensator do masy i między diodami BB809, jakie one mają pojemności?
  • #14 7733512
    dec1234
    Poziom 14  
    Ocena: 35
    Kondensatorki rzędu kilkudziesięciu pF, najlepiej doświadczalnie dobrać ze względu na własny dobór "jakości dźwięku".

Pozdrawiam. :)
  • #15 7735061
    mkpl
    Poziom 37  
    O ile dobrze pamiętam sprzęgający daj w granicach 10 do 15p a ten od strony masy 1n
  • #16 8128403
    son132
    Poziom 1  
    Czy możecie mi podpowiedzieć jak wstawić potencjometr do tego układu zamiast układu syntezy PLL?
  • #17 8882246
    piotrek221
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam

Zainteresował mnie ten nadajnik w związku z czym postanowiłem go wykonać. Zauwazyłem jednak, że między płytką a schematem są rozbieżności:

1. Na płytce nie ma miejsca na kondensator 100nF podpięty pod 7 nogę układu SAA1057 (tzn. jest ale w niewłaściwym miejscu). Zgodnie z projektem płytki (oraz z jego pozycją na zdjęciu z wykonanym układem) jest on połączony równolegle z kondensatorem 470nF.

2. Napięcie podawane z syntezy ma na swojej drodze jeszcze rezystor 47k, którego nie ma na schemacie, natomiast kondensator 100nF, na schemacie widniejący jako podłączony do dławików 0.82uH w rzeczywistości znajduje się pomiędzy powyższym rezystorem 47k a rezystorem 100k (włączony równolegle, druga noga do masy).

3. "System CON" - opis wyprowadzeń na schemacie nie zgadza się z ich pozycją na płytce.

Z tego co widać na zdjęciu układ został wykonany na płytce, której projekt zamieszczony został w pdfie, czyli niezgodnie ze schematem.
    Generalnie mówiąc są to drobiazgi, mam jednak pytanie do autora, lub do kogoś kto wykonał powyższy nadajnik - trzymać się schematu, czy robić układ zgodnie z płytką? (pkt. 1 oraz 2, pkt. 3 można pominąć :|)

Pozdrawiam :)
  • #18 8883238
    mkpl
    Poziom 37  
    Ok sprawdzę i opiszę dokładniej :) Płytka była zaprojektowana tak aby można było dokonać kilku drobnych modyfikacji.

Ten 100n został przylutowany pod elektrolitem koło stabilizatora 78L09 (ta sama linia zasilania) pierwotnie miał być przy nodze "7" ale tam dał oczekiwany efekt (trzeba było zablokować stabilizator)

Z tym kondensatorem masz rację jest zamieniony. Dołożyłem jeszcze jeden kondensator a tamten jest przylutowany od strony ścieżek bo się już nie zmieścił a upakowanie go tam wiązało się z dużą ingerencją w projekt płytki.

Zbudujesz wg projektu płytki będzie działać (optymalizacja pod daną płytkę) zrobisz własną PCB to rób wg schematu :)

Układ z tego co wiem poskładało 5 kolegów i używają go z powodzeniem :)

Radzę zacząć od samego generatora i odpalić go na potencjometrze jak zadziała to następnie separator/wzmacniacz a wisienką na torcie synteza

W złączu zasilająco-sterującym zamienione są wyprowadzenia GND i 5V to już wina mojego nierozgarnięcia ;)
  • #19 8884158
    piotrek221
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Ok, dzięki za odpowiedź :)
    Płytkę już zdążyłem zaprojektowałem w Eaglu, jednak przed prasowaniem wolałem się upewnić co do tych szczegółów, bo nie lubię mieć później pociętych ścieżek i elementów upakowanych pod spodem. :D

Natomiast co do uruchamiania to dobra myśl, zrobię jak mówisz.

Pozdrawiam :)
  • #20 8956975
    josemoises
    Poziom 1  
    Please i need help. for RDVV PLL 8 watts, not lock,there are the hex for display 16 x 2?, i write of Lima Peru,thank you,
    moises calderon
    radiocanta(_at_)hotmail.com
  • #22 14300362
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 545
    Witam, również wykonałem generator-modulator wg powyższego schematu i potwierdzam jego dobrą jakość. Użyłem innych diod pojemnościowych niż zalecane (BB105 zamiast BB109) i tranzystora BFR91 w oscylatorze gdyż takie elementy miałem pod ręką, ale układ działa bardzo dobrze - bez zniekształceń. Syntezę SAA1057 zmontowałem na osobnej płytce uniwersalnej (dodatkowo jest tam PIC16F84A), mimo to układ PLL nie generuje żadnego przydźwięku.
    Sam generator zmontowałem na 2-stronnej płytce sposobem "powierzchniowym", dolna warstwa miedzi pełni funkcję ekranu i jest w kilku punktach połączona z górną masą.
    Zauważyłem wadę polegającą na tym, że generator ma problem ze startem gdy napięcie strojenia jest bliskie zeru, czyli tuż po włączeniu zasilania - ale można temu łatwo zaradzić drobną modyfikacją obwodzie syntezy.
    Zamieszczam zdjęcie mojego generatora oraz krótki filmik z jego testu.

youtube.com/watch?v=WgDAeqyotzc
  • #23 14300739
    mkpl
    Poziom 37  
    Fajnie Ci to wyszło. Masz gdzieś schemat tego dopału? Zawsze miałem problemy przejść z kilkunastu mW do kilku W... Wyżej z mocą to już jakoś łatwiej.
  • #24 14301092
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 545
    Ten wzmacniacz wstępny ma moc ok. 1W, użyłem w nim tranzystorów BFR91 i BFG35. Powstał "na kolanie" na podstawie zaznaczonego fragmentu poniższego schematu:
    Generator/Nadajnik FM z PLL Generator/Nadajnik FM z PLL Generator/Nadajnik FM z PLL
    Większej mocy nie potrzebowałem, ten mini-nadajnik powstał głownie w celu przetestowania programu Stereo Tool - widocznego na moim filmiku obok winampa. Z ewentualnym przejściem na kilkanaście W nie powinno być już problemu, biorąc pod uwagę łatwy dostęp do współczesnych mosfetów mocy RF.
  • #25 14599868
    modzel44
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    lechoo możesz napisać co jeszcze zmieniłeś w generatorze, bo widzę 2 kondensatorki odprzęgające 4.7 (jeśli tak to się nazywa) brak rezystora 1K przy wyjściu z ostatniego tranzystorka, dławik , jakie wstawiłeś kondensatory przy diodach pojemnościowych, i co się dzieje między regulatorem napięcia a tym dławikiem po patrze i nie mogę dojrzeć?? No i jakbyś był hojniejszy w szczegóły na temat tej małej dopałki to też bym był wdzięczny :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik przedstawił projekt generatora/nadajnika FM z pętlą synchronizacji fazowej (PLL), opartego na oscylatorze Seilera. Główne założenia projektu to niskie szumy, stabilna dewiacja, niskie napięcie zasilania, duża stabilność, sygnalizacja blokady PLL (PLL Lock), prostota budowy i niski koszt. Autor eksperymentował wcześniej z układem BA1404. Zastosowany układ modulacji wykorzystuje diody pojemnościowe (varactory) BB809. W dyskusji poruszono kwestie mikofronowania cewki i konieczności jej usztywnienia, znaczenia dobrego ekranowania dla redukcji szumów i przydźwięku, a także specyficznego filtra wyjściowego syntezy PLL, który eliminuje jej słyszalność. Wybór układu syntezy SAA1057 argumentowano dostępnością oprogramowania komputerowego ułatwiającego testowanie. Szacowany zasięg nadajnika z anteną dipolową 1/2 fali z trzeciego piętra to około 300m. Omówiono możliwość dodania stopni wzmacniaczy mocy w.cz. na tranzystorach takich jak 2n2369, 2n3553, kt907, 2SC1971 (np. wzorowane na RDVV8WPLL) lub BFR91, BFG35, a także z wykorzystaniem nowoczesnych MOSFETów RF, z możliwością wykorzystania sygnału PLL LOCK do blokady mocy. Podano orientacyjne pojemności kondensatorów przy diodach pojemnościowych (sprzęgający 10-15pF, do masy 1nF). Zauważono i wyjaśniono drobne rozbieżności między schematem a projektem płytki PCB, wskazując że płytka została zoptymalizowana i wykonanie według jej projektu zapewnia poprawne działanie. Sugerowano uruchamianie układu etapami, zaczynając od samego generatora strojonego potencjometrem, następnie dodając separator/wzmacniacz, a na końcu syntezę PLL.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA