logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] LG65G6V i Onkyo TX-RZ800 - Problemy z połączeniem HDMI i wykrywaniem urządzeń

abart68 28 Sty 2017 07:26 1251 6
REKLAMA
  • #1 16233835
    abart68
    Poziom 9  
    Ocena: 24
    Witam
    Od roku posiadam amplituner TX-RZ800 a wtym roku kupiłem nowy telewizor LG65G6 i mam problem który opisuję z uwzględnieniem działań jakie podjąłem do tej pory .
    Do ampli miałem podłączone dwa odtwarzacze Bluray , ampli podłączony do TV .
    Kable HDMI nowe i odpowiednie nawet dla 4K i 3D .
    Po włączeniu ampli jest on poprawnie wykryty przez TV .
    W momencie uruchomienia pierwszego odtwarzacza zostaje on wyświetlony na ampli ale TV wykrywa go dopiero po 3-4 minutach i albo wszystko działa albo nagle w trakcie filmu zostaje zerwane połączenie a TV zgłasza brak sygnału . Wyłączając pierwszy bluray a włączając drugi to ten drugi pojawia się tylko na wyświetlaczu ampli a TV pomimo odczekania 15 minut w ogóle go nie widzi.
    Zdarza się też tak że nawet menu Onkyo nie jest widoczne i pokazuje się dopiero po wykryciu Bluray.

Teraz zmieniłem połączenie i oba odtwarzacze są podłączone przez HDMI bezpośrednio do TV i działają bez problemu a wykrywane są w 2s .
    Audio z jednego jest poprowadzone do ampli przez kabel optyczny a drugiego przez coaxial ale w ten sposób ampli nie odtwarza np. audio HD – Masters tylko zwykły DTS .

Producent LG65G6V całkowicie wyklucza wadę TV i wskazuje na Onkyo .
    Serwis Onkyo wskazuje na wadę TV bo podobno na innych TV jest OK.

Czy ktoś ma jakiś pomysł .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16235224
    intenso
    Poziom 39  
    Ocena: 617
    Jedyne co mi przychodzi do głowy to sprawdź czy nie masz włączonego skalera w ampli.
  • REKLAMA
  • #3 16236635
    abart68
    Poziom 9  
    Dzieki za odpowiedź , czytam instrukcję i nie wiem co to ten skaler domyslam się że ochodzi o coś w video.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16236740
    intenso
    Poziom 39  
    Ocena: 617
    Tak, sprawdź w ustawieniach wyjścia Hdmi czy nie masz włączonego skalera obrazu
  • Pomocny post
    #5 16238791
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1280
    Osobiście miałbym dwie sugestie, jak rozwiązać ten problem.

Pierwsza - to wykorzystanie funkcji ARC. Zdaję sobie sprawę, że celem kolegi jest uzyskanie Audio-Master z odtwarzaczy BR.
    I szczerze mówiąc, nie jestem przekonany, że poprzez ARC ten standard dźwięku można uzyskać.

Ale z drugiej strony, było wiele tematów o ARC ale nie przypominam sobie, aby ktoś wspominał o przenoszeniu dźwięku Audio - Master tą drogą, także sądzę, że warto spróbować.
    Tym bardziej, że to tylko kwestia ustawień w obu urządzeniach przy obecnych połączeniach tj. obydwa odtwarzacze są podłączone do telewizora.

Także, niech kolega poczyta w instrukcjach o funkcji ARC - obydwa urządzenia wspierają tę funkcję.
    Na potrzeby tego testu sugerowałbym tymczasowo odłączyć połączenia audio odtwarzaczy BR z wzmacniaczem - optyczne i koaksjalne.
    Aby uniknąć niejasności, skąd przenoszony jest dźwięk.

O drugiej sugestii wspomnę później, aby nie mieszać wszystkiego naraz.
  • REKLAMA
  • #6 16299560
    abart68
    Poziom 9  
    Polon_us napisał:
    Osobiście miałbym dwie sugestie, jak rozwiązać ten problem.

Pierwsza - to wykorzystanie funkcji ARC. Zdaję sobie sprawę, że celem kolegi jest uzyskanie Audio-Master z odtwarzaczy BR.
    I szczerze mówiąc, nie jestem przekonany, że poprzez ARC ten standard dźwięku można uzyskać.

Ale z drugiej strony, było wiele tematów o ARC ale nie przypominam sobie, aby ktoś wspominał o przenoszeniu dźwięku Audio - Master tą drogą, także sądzę, że warto spróbować.
    Tym bardziej, że to tylko kwestia ustawień w obu urządzeniach przy obecnych połączeniach tj. obydwa odtwarzacze są podłączone do telewizora.

Także, niech kolega poczyta w instrukcjach o funkcji ARC - obydwa urządzenia wspierają tę funkcję.
    Na potrzeby tego testu sugerowałbym tymczasowo odłączyć połączenia audio odtwarzaczy BR z wzmacniaczem - optyczne i koaksjalne.
    Aby uniknąć niejasności, skąd przenoszony jest dźwięk.

Witam i dzieki , przez ARC mam audio master na ampli więc to działa
    O drugiej sugestii wspomnę później, aby nie mieszać wszystkiego naraz.
  • #7 17827514
    abart68
    Poziom 9  
    Na LG nie udało sie rozwiązać problemu ale w miedzy czasie zmieniłem telewizor i problem nie wystąpił na tym urządzeniu .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z połączeniem HDMI między amplitunerem Onkyo TX-RZ800 a telewizorem LG65G6. Po podłączeniu odtwarzaczy Blu-ray do amplitunera, telewizor wykrywa je z opóźnieniem, a czasami sygnał jest przerywany. Po zmianie połączenia, gdzie odtwarzacze są podłączone bezpośrednio do telewizora, problemy z wykrywaniem zniknęły. Użytkownicy sugerują sprawdzenie ustawień skalera w amplitunerze oraz wykorzystanie funkcji ARC, co ostatecznie pomogło w uzyskaniu dźwięku Audio-Master. Po wymianie telewizora problem zniknął.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA