logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Indesit WISL85 - migające diody, wymiana kondensatorów C17 i C20 w Krakowie

Luks777 28 Sty 2017 22:30 711 7
REKLAMA
  • #1 16235936
    Luks777
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Cześć!
    Od pewnego czasu był problem z pralką po załączeniu. Diody migały tak jak na zdjęciu.
    W innym temacie znalazłem, że problemem może być kondensator C17. Po rozkręceniu pralki wyszło, że może tak być.
    W dodatku do wymiany jest jeszcze drugi - C20.
    Niestety nie znam się za wiele na lutowaniu, a sprzęt też taki sobie. Czy orientujecie się może ile będą za to chcieli w serwisie?
    Mieszkam w Krakowie ;)
    Załączniki:
    • Indesit WISL85 - migające diody, wymiana kondensatorów C17 i C20 w Krakowie hqdefault.jpg (24.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 16236179
    machefi
    Specjalista AGD
    Ocena: 1478
    Kto wie tam jak biorą w Krakowie, cena zależna jest też od tego czy wsad eprom ocalał czy trzeba programować.
  • REKLAMA
  • #3 16236564
    Luks777
    Poziom 11  
    To kolega mnie nie pocieszył... :(
    A czy ja jako laik mogę w jakiś sposób sprawdzić eprom?
    Dziś niestety niedziela, więc do serwisu wybieram się jutro.
  • REKLAMA
  • #4 16236729
    mirofalcon
    Poziom 25  
    Ocena: 359
    Kiedyś było takie stoisko na giełdzie elektronicznej, gość sprawdzał sprzęty i robił drobne naprawy.
  • #5 16236741
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    Dojdź do modułu zrób dobre zdjęcia podłączeń dobrze oznacz gdzie który przewód przychodzi aby później nic nie pomylić następnie wymontuj moduł i poszukaj serwisu i każ sobie wymienić tylko te kondensatory co trzeba po wymianie zamontuj moduł i sprawdź pralkę. Nic innego nie zrobisz sam w domu.
  • #6 16237151
    Luks777
    Poziom 11  
    OK, dzięki Panowie!
    Podjadę jutro do serwisu - zobaczę ile sobie krzykną za taką wymianę, albo kupię sobie jakąś lutownicę.
    Choć przyznam się, że już próbowałem odlutować, ale ta lutownica, którą mam (transformatorowa LUTOLA 100W) nie może nawet cyny stopić.
  • REKLAMA
  • #8 16241520
    Luks777
    Poziom 11  
    Naprawione - pralka działa! :)Jednak to tylko kondensatory były do wymiany.
    Nie było łatwo znaleźć jakiś serwis. Kilka już zamkniętych, albo jak na złość choroba. Potem ruszyłem szukać samych kondensatorów, ale też nie było to takie proste - wiele sklepów rezygnuje ze sprzedaży ich.
    Muszę tu pochwalić Pana ze sklepu elektronicznego na os. Sportowym 25(tak, Nowa Huta). Przylutował mi to na miejscu za przysłowiowe piwo.
    Wniosek na przyszłość - odkopać z domu starą lutownicę i nauczyć się lutować, bo to nic strasznego.
    Dzięki wszystkim za udzielanie się w tym wątku!

PS A pożyczona lutownica rzeczywiście miała grot do d***

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pralką Indesit WISL85, której diody migały po włączeniu. Zidentyfikowano, że przyczyną mogą być kondensatory C17 i C20. Użytkownik nie miał doświadczenia w lutowaniu i pytał o koszty naprawy w serwisie w Krakowie. W odpowiedziach zasugerowano, aby zrobić zdjęcia podłączeń modułu przed demontażem oraz poszukać serwisu, który wymieni tylko uszkodzone kondensatory. Po kilku próbach użytkownik znalazł serwis, który naprawił pralkę, wymieniając kondensatory, co potwierdziło, że problem był prosty do rozwiązania. Użytkownik podkreślił, że warto nauczyć się lutować, aby samodzielnie radzić sobie z takimi naprawami w przyszłości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA