logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Espace III 2.0 16V - Słabe przyspieszenie, błąd fazy wałka rozrządu, brak błędów w ECU

rathaniel 29 Sty 2017 16:46 2724 7
REKLAMA
  • #1 16237469
    rathaniel
    Poziom 12  
    Ocena: 22
    W programie diagnostycznym mam coś takiego:
    Espace III 2.0 16V - Słabe przyspieszenie, błąd fazy wałka rozrządu, brak błędów w ECUbłąd wałka...zrządu.jpg (320.32 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Co może być tego przyczyną? Błędów sterownik nie wywala żadnych. Auto powyżej 60-70 km/h słabo zbiera się do jazdy. Może to być usterka zaworu zmiennych faz rozrządu?
  • REKLAMA
  • #2 16237497
    yezz
    Poziom 13  
    Ocena: 117
    Tak lub kzfr czy przy odpaleni nie słychać stuków pochodzących z okolicy rozrządu? Zawór możesz bardzo łatwo sprawdzić odkręcasz pierwsza cewkę i wyciągasz go do góry, jak go wyciągniesz podajesz napięcie na zawór 12v i sprawdzasz czy zawór chodzi na YouTubie jest pełno filmików jak powinien chodzić zawór.
  • REKLAMA
  • #3 16237590
    rathaniel
    Poziom 12  
    Czasami po odpaleniu na zimnym słychać przez parę sekund takie terkotanie. Silnik na wolnych obrotach nie pracuje jak diesel. Przed chwilą wyjąłem zawór. Po podłączeniu pod 12 V tłoczek delikatnie przesuwa się do góry. Po odłączeniu cofa się. Niestety we wtyczce widzę, że jest olej. Rezystancja zaworu to 8,1 ohma. Jutro posprawdzam jeszcze przewody.
  • #4 16240626
    rathaniel
    Poziom 12  
    W dniu dzisiejszym posprawdzałem dokładnie zawór i przewody. Zawór po podłączeniu 12 V pracuje poprawnie. Przewody przedzwonione miernikiem i żarówką 21 W. Są w porządku. Pojeździłem też trochę z odpiętym zaworem. Różnicy w osiągach nie zauważyłem. Sterownik wywalił błąd zaworu sterowania rozrządem, ale za to wskazanie w zakładce "poprawność przewidywania fazy wałka rozrządu" zmieniło się na poprawne.
    Espace III 2.0 16V - Słabe przyspieszenie, błąd fazy wałka rozrządu, brak błędów w ECUbłąd zaw..u.JPG (235.1 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Espace III 2.0 16V - Słabe przyspieszenie, błąd fazy wałka rozrządu, brak błędów w ECUbrak błędu..łka.jpg (323.74 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Po ponownym podłączeniu zaworu błąd zaworu znikł , a wskazanie w zakładce "poprawność przewidywania fazy wałka rozrządu" zmieniło się na błędne.
    Jeżeli zawór i instalacja są sprawne to pozostaje tylko koło zmiennych faz rozrządu? Jest ono uszkodzone czy może źle zostało ustawione przy montażu lub wymianie rozrządu?
  • #5 16240658
    miniu1
    Poziom 24  
    Ocena: 68
    A może warto sprawdzić ustawienie rozrządu...
  • REKLAMA
  • #6 16240687
    rathaniel
    Poziom 12  
    Rozrząd miałem wymieniany niedawno (bez kzfr) Mechanik zarzeka się, że nic nie sknocił.
  • REKLAMA
  • #7 16245940
    yezz
    Poziom 13  
    Ocena: 117
    Kzfr montuje się obojętnie nie ma żadnych znaków. ustawiasz na blokady walki napinasz pasek rozrządu i przykręcasz kzfr.
  • #8 16246784
    rathaniel
    Poziom 12  
    A jeżeli koła na wałkach nie były odkręcane da się wtedy poprawnie napiąć pasek? Po wyjęciu blokad koła nie zmienią swojej pozycji?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z przyspieszeniem w Renault Espace III 2.0 16V, zauważając brak błędów w ECU, ale słabe osiągi powyżej 60-70 km/h. Podejrzewa usterkę zaworu zmiennych faz rozrządu (VVT). Po sprawdzeniu zaworu, który działa poprawnie, oraz przewodów, użytkownik nie zauważył różnicy w osiągach z odpiętym zaworem. Wskazania dotyczące "poprawności przewidywania fazy wałka rozrządu" zmieniają się w zależności od podłączenia zaworu. Użytkownik rozważa możliwość uszkodzenia koła zmiennych faz rozrządu lub błędnego ustawienia rozrządu, który był niedawno wymieniany. Pojawia się również pytanie o poprawność napięcia paska rozrządu, jeśli koła na wałkach nie były odkręcane.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA