logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie kupić wąskie paski LED 2-2,5mm na 5V do podświetlenia małych płytek?

DecoDominik 31 Sty 2017 20:38 897 2
REKLAMA
  • #1 16243483
    DecoDominik
    Poziom 14  
    Ocena: 96
    Witam.

Szukam wąskich pasków led albo cienkiego panelu led do podświetlenia płytki 5x5cm i 4x6cm

Znalazłem takie najmniejsze ale zasilanie 12V.
    Do dyspozycji mam bateryjki 2xAA. A w urządzeniu jest przetwornica na 5V i nie ma praktycznie na nic więcej miejsca.
    Gdzie kupić wąskie paski LED 2-2,5mm na 5V do podświetlenia małych płytek?
    Gdzie kupić wąskie paski LED 2-2,5mm na 5V do podświetlenia małych płytek? ]Link[/url]
  • REKLAMA
  • #2 16246164
    Marian B
    Poziom 38  
    Ocena: 1161
    DecoDominik napisał:
    Szukam wąskich pasków led albo cienkiego panelu led do podświetlenia płytki 5x5cm i 4x6cm

Taka tasiemka/listewka LED to nic innego jak kilka diod i rezystor w połączeniu szeregowym. Przy odrobinie cierpliwości można taki "łańcuszek" zlutować "na miękko" za pomocą cienkich drucików i przykleić w odpowiednie miejsce. Drucik może być nawet nie izolowany emalią aby łatwiej się lutowało, np wyciągnięta jedna żyłka z jakiegoś grubszego przewodu. Taki łańcuszek można też włożyć w przeżroczystą rurkę izolacyjną.
    Diody SMD i rezystory SMD są bardzo tanie i dostępne.

Przy napięciu zasilania 3V będzie jedna dioda i rezystor w gałęzi. Przy napięciu 5V dwie diody i rezystor. Jeżeli się chce więcej diod trzeba połączyć kilka takich gałęzi równolegle.
  • #3 16251578
    DecoDominik
    Poziom 14  
    Ocena: 96
    Na pcb jest regulator 5V
    Jak one są spolaryzowane jest na nich jakieś oznaczenie?

Jeśli chciałbym pobawić się RGB
    To wystarczą mi 3 potencjometry do regulowania kolorów i 4 na katodzie do regulacji jasności?
REKLAMA