Opisałem wszystko ogólnie. Zakładam, że wiele rzeczy jest dla Ciebei oczywistych, ale może ktoś inny będzie chciał skorzystać, więc to mu bliżej wyjaśni co robi i co się dzieje 0
Niestety nie dysponuję teraz obrazkami, screenami, wiec musi wystarczyć tekstowy opis...
Przedmiot operacji: Tablet KIANO Slimtab 7 3GR
Prawdopodobnie zadziała też na pozostałe edycje Slimtab XGR. Wazne aby było "3GR", bo są też wersje "3G" a to coś innego.
Na początek ostrzeżenia:
- wszystko robisz na własną odpowiedzialność. Nie gwarantuje, że wszystko będzie tak jak tu jest opisane, bo każdy sprzęt moze zachować się inaczej i mieć nawet delikatnie inną wersję oprogramowania.
- rootowanie sprzętu jest równoznaczne z utratą gwarancji,
- podczas rootowania tablet moze być, a nawet raczej będzie całkowicie wyczyszczony, więc jesli posiadasz na nim jakiekolwiek pliki, ustawienia, zrób sobie kopie
-
po zrootowaniu, tablet może się nei uruchamiać prawidłowo. Objawy: Po włączeniu pojawi się (mignie) logo KIANO i widać będzie kilka linii czerwonych, zielonych, jakby zamalowane kwadraciki z tekstem. Nie wiadomo, może coś tam się da wyłączyć, aby to się nie pojawiało, ale na tym ekranie tablet będzie stał.
Przyciśnięcie VOL- jakby odświezy ten ekran, ale ponowne kliknięcie VOL- przejdzie nam do fastboota (zielony dywanik).
Natomiast aby uruchomić tablet na tym ekranie zaraz po włączeniu, należy nacisnąć VOL+. Powinien pójść bez pomagania mu dalej.
Nie wiem, czy to jakieś zabezpieczenie, czy co, ale po rootowaniu są takie objawy (na 4 tabletach tak miałem). Jego odpowiednik Chuwi Vi7 ma to samo.
0. Podstawowe aplikacje
adb-ver-root.zip - ADB z opcją disable-verity - nie każde ADB to ma. ADB ze wszystkimi plikami do roota
kiano-st73gr-adb-drivers.zip - sterowniki USB tabletu - jakby nie zadziałało, uruchom poniższą paczkę z plusem
kiano-st73gr-adb-drivers+.zip
1. Odblokować bootloader
A. Aby odblokować bootloader, najpierw należy uzyskać dostęp do ustawień programistycznych. To robimy w:
Informacje o tablecie » Numer kompilacji.
Klikamy na tym polu kilka razy (7) aż pojawi się informacja, że jesteśmy programistą.
B. Następnie niedaleko informacji o tablecie pojawia nam się opcja "
Opcje programistyczne" i tam wchodzimy
C. Włączamy "
Debugowanie USB", wyłączamy opcje "
Zweryfikuj alikacje przez USB".
I bardzo ważne - włączamy opcję "
Zdjęcie blokady OEM". W modelach bliźniaczych tej opcji może nie być, dlatego wtedy to nalezy pominąć. W KIANO Slimtab 7 3GR jest i to trzeba włączyć.
2. Następnie podłączamy tablet do komputera.
Sprawdzamy czy mamy wszystkie sterowniki (w menedżerze urządzeń nie powinno być wykrzyknika przy urządzeniu).
Uruchamiamy ADB. Rozpakowujemy plik
adb-ver-root.zip i po rozpakowaniu wchodzimy do tego katalogu, trzymamy SHIFT i klikamy prawy przycisk myszy. Pojawi nam się menu kontekstowe z opcją i komunikatem "
Otwórz okno polecenia tutaj".
Wpisujemy w nim:
Zaloguj się, aby zobaczyć kod
Kiedy tablet się zrestartuje, odczekujemy ok 30 sekund i wpisujemy dalej:
fastboot oem unlock
lub jeśli chcemy od razu zatwierdzić:
Tu może pojawić się jakiś komunikat, chyba potwierdzenie. Ja raz miałem, raz nie. Klikałem wtedy VOL+ / VOL- i przechodził dalej.
Po wpisaniu:
powinno pojawić się:
Device: unlocked
3. Czyścimy cache - inaczej tablet może się nie uruchomić, lub włączy się z masą błędów:
UWAGA! W tym momencie czyścimy wszystkie dane jakie mieliśmy na tablecie.
4A. UWAGA - tutaj powinnismy wgrać recovery. Posiadam działające, ale jest jakiś problem lub zabezpieczenie w tym tablecie. W trybie recovery oraz fastboot ekran wyświetla pasy czerwone, zielone, jakby zamalowane kratki z tekstem, tryb fastboot też jest całkowicie zielony, jakby dywanik na ekranie, jakby ekran nie miał dostosowanej rozdzielczości. To się dzieje w każdym Kiano Slimtab, nawet wyjętym od razu z pudełka.
Ten etap jednak pomijam, ponieważ nawet jak je wgramy, nic nam to nie da, bo nie będziemy nic widzieć. Np. w TWRP moglibyśmy użyć specjalnej paczki i w prosty sposób dalej zrootować sprzęt lub zrobić kopie. Niestety nic nie zobaczymy.
4B. Uruchamiamy tablet normalnie, aż się załaduje (bez żadnego trybu, jedynie ma być włączone Debugowanie USB) i wpisujemy:
Odczekujemy ok. 30 sekund, aż się uruchomi. Jakby się nie uruchomił, bo pojawił się opisany wczesniej błąd z ekranem, to nalezy mu pomóc.
5. Następnie uruchamiamy:
następnie wpisujemy:
Po restarcie powinien zaktualizować 2-3 aplikacje i root gotowy. Możemy to sprawdzić aplikacją RootCheck zainstalowaną na tablecie lub jakąkolwiek inną.
Jakby były jakieś problemy pisz.
Nie musisz wgrywać starszego Androida, aby zrootować tablet 0

A problem z baterią, to może jakiś większy jest, bo u mnie to potrafi w trybie czuwania (mimo, że nadal pracuje) kilka dni wytrzymać. Mam takie 2 modele oraz powiedzmy bliźniaka (Teclast) którego zarzyna córka. Tylko on nie ma radia ale posiada Dual SIM.
Powodzenia!