logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Minolta EP-1052 - jak przywrócić czerń po wymianie developera?

Janusz D 08 Wrz 2005 17:28 1431 9
REKLAMA
  • #1 1801797
    Janusz D
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witam Szanownych Serwisantów
    Minolta EP-1052 po wymianie developera, procedurach inicjujących, regulacji listwy dr. blade (szczelina ustawiona na min. - w przciwnym razie na kopi występowały szare plamy - teraz już ich nie ma).
    W przypadku regulacji światłem cała kopia wychodzi ciemna.
    Na kopi brak czerni - obraz jest, bez żadnych palm, lecz zamiast czerni jest ledwo szary.
    Chyba BIAS lub coś koło tego. Proszę o podpowiedź jak to sprawdzić i naprawić.
    Dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 1802751
    machina73
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 8
    Szczelina listwy grubościującej ma wynosić 0,35mm +/-0,05 i nie wolno jej zmieniać !!!
    Szare kopie bądź plamy na kopiach to wynik zastosowania alternatywnych tonerów bądź zabrudzeń wałka magnetycznego.
  • REKLAMA
  • #3 1803375
    Janusz D
    Poziom 13  
    Alternatywne tonery wykluczam - maszyna zasypana jest tylko oryginalnym developerem. Szczelina jest poprawna 0,35 mm.
    A kopie są czyste lecz poziom czerni bardzo mały.
  • #4 1803417
    machina73
    Ocena: 8
    Sprawdź jeszcze dolna elektrodę oba sznurki i terminale jeden może być zaśniedziały. Ciekawa sprawa poza tym.Czy ustawiałeś światło ekspozycji?
  • REKLAMA
  • #5 1803617
    Janusz D
    Poziom 13  
    Podstawiłem elektrody z innej (dobrej) maszyny - bez efektu.
    Regulacja światłem nie wpłyta na czerń na kopii.
  • #6 1804225
    copyman
    Ocena: 832
    Wygląda na za małe nasycenie tonerem. Czy pierwsza kopia po inicjalizacji też była blada ? Co do alternatywnych tonerów , to w tych kopiarkach nie ma problemów z alternatywnymi - można stosować bez problemów. Osobiście sprawdziłbym raz jeszcze dr. Blade'a i delikatnie (!) zwiększył szczelinę. Spróbuj dodozować trochę tonera i zobacz efekt.

C.
  • #7 1809296
    cezar80
    Poziom 27  
    Ocena: 67
    Jak masz możliwość podstaw bęben miałem takie same problemy i pomogła wymiana (te maszyny mimo że analogowe z bębnem robią takie rzeczy jak cyfrówki) Warto spróbować
  • REKLAMA
  • #8 1812947
    ziwoj
    Poziom 14  
    a ile tysięcy kopi ma bęben
  • #9 1825251
    Janusz D
    Poziom 13  
    Dzięki wszystkim za sugestie.
    Jakoś dojechałem do końca. Trzeba było trochę zwiększyć szczelinę na wywoływaczce. Potem regulacje światłem (F3) i już było lepiej, chociaż tło wychodziło szare. W końcu podmieniłem bęben (ok.50000 kopii) i pomogło.
    Pozdrowienia.
  • #10 1825799
    copyman
    Ocena: 832
    Jako ciekawostkę mogę podać fakt że wczoraj byłem przy EP-1054 , którą serwusuję prawie od nowości (miała 20 tys) i obecnie ma 205 tys. Bęben i starter nie wymieniane! Po przeglądzie (klient miał remont w lokalu) i wyregulowaniu zrobiła :-( dobrej jakości kopie!!! A ja liczyłem na "małą" wymianę :-)

C.

Podsumowanie tematu

✨ W Minolta EP-1052 po wymianie developera i regulacji listwy dr. blade (szczelina ustawiona na 0,35 mm) pojawił się problem z niskim poziomem czerni na kopiach – obraz był szary zamiast czarny, mimo braku plam i poprawnej regulacji światłem. Wykluczono alternatywne tonery oraz uszkodzenie elektrod. Sugerowano sprawdzenie stanu elektrod, terminali oraz ewentualne zwiększenie szczeliny listwy dr. blade, co mogło poprawić nasycenie tonerem. Ostatecznie pomocna okazała się wymiana bębna (około 50 000 kopii), po której jakość czerni uległa znaczącej poprawie. Dodatkowo podkreślono, że w niektórych modelach EP-105x alternatywne tonery nie powodują problemów, a bęben może pracować bardzo długo bez wymiany, jeśli jest odpowiednio serwisowany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA