logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MINOLTA EP 2010 - Jak usunąć szare tło podczas kserowania?

_pawelek1_ 30 Paź 2006 14:11 2322 23
REKLAMA
  • #1 3168878
    _pawelek1_
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 9
    Witam wszystkich
    Otóż minolta ep 2010 xeruje ale z szatym tlem nie mam pojęcia co jej jest.
    Proszę o pomoc.
    Z góry dziękuje
  • REKLAMA
  • #2 3169029
    ritech
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    witam podaj więcej szczegółów , jaki kopiarka ma przebieg , co z developerem , bębnem , dystansami , czy to szare tło jest na całej kartct itd..
  • #3 3169339
    boofla
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Poprostu bęben jest do wymiany.
  • REKLAMA
  • #4 3169767
    cefram
    Poziom 31  
    Ocena: 92
    Witam
    A nie developer?
    Pozdrawiam
  • #5 3170050
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 833
    A może jedno i drugie :-) ? A może po prostu wyczyść dobrze kopiarkę, lustra , elektrody , odbłyśnik i lampę exp a dopiero potem cokolwiek wymieniaj ?

C.
  • #6 3170055
    boofla
    Poziom 14  
    Niektóre modele z MINOLT seria CSPro przy zużywaniu się bębna zachowują się identycznie jak MINOLTY cyfrowe tzn. zaczynają tło robić a sam nadruk jest coraz bardziej szary, nie czarny. Jednym z tych modeli jest EP-2010. Sam STARTER w minoltach (znam z praktyki) wytrzymuje nawt 400.000-800.000 kopii - zależy od modelu. U siebie na "babci"EP_470Z przejechałem ponad 500.000 a na EP-8015 przejechałem ponad milion.
    Trudno oczywiście z takiego opisu wywnioskować co jest przyczyną ale ja bym podstawił najpierw inny bęben, jest prościej i szybciej.

Dodano po 1 [minuty]:

Faktycznie może jak COPYMAN pisze najpierw przeczyść maszynę a zwłaszcza optykę.
  • #7 3170119
    copyman
    W 2010 zapomnij o takich przebiegach startera! Ma zamknięty obieg i syfi się po ok. 100 tys. i to jak klient używa dobrego tonera i papieru co nie pyli a kopiarka jest w czystym biurze. Po drugie nie porównuj tego z 470 a tymbardzie z 8015 !!! Co do zużywania bębna to nie jest to do kończ prawda. Oznaką zużytego bębna w DIALTA-ch są np. cienkie czarne linie zwłaszcza po bokach wydruku a czerń jest super ! I bez tła !

C.
  • REKLAMA
  • #8 3172600
    serwek
    Poziom 26  
    Ocena: 261
    Podzielam Kolegów, konretne zdanie !
    Rutynowy PRZEGLĄD, a potem dalej... to podstawa :!:
    "Copyman" ma rację w cyferkach zużyty bęben paskuje lub prążkuje przeważnie od tylniej strony maszyny, tam gdzie jest powrót toneru do wywoływaczki, ze "śmieciami".
    W analogach serii "EP" zużycie bębna - to ciemna kopia, brak możl.regulacji.
    ehh...
  • #9 3172681
    jerzy b.
    Poziom 12  
    Istnieje jeszcze jeden powód szarych kopii . Niewłaściwy toner .
  • REKLAMA
  • #10 3173297
    KRZYBA

Poziom 12  
    Miałem kilka takich przypadków w EP 1050/52/54 pomogła wymiana dystansów a co do developera to są naprawde wytrzymałe u mnie niektóre mają już ponad 300 tyś przebiegu i bez problemu. Oczywiście trzeba uwżac na tonery i zbytnio nie zmieniac producenta. Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    BIUROTON
    Sarbiewo 38, Zwierzyn, 66-500
  • #11 3173432
    _pawelek1_
    Użytkownik obserwowany
    Panowie
    Bylo tak: , najpierw prawie nie widoczny byl wydruk, wyjąlem caly toner i okazalo sie ze sie zjaral bezpiecznik taki zielony z boku obudowy tonera.
    Wygląda on jak rezystor, tylko ze zielony .Po jego wymiane xero wlasnie zostawia szare tlo, text jest czarny ale skąd to szare tlo?.Resetowalem ją,czyścilem optyke ,listwy,teflon w piecu i dalej to samo.
    Kończą mi sie pomysly, bęben odpada nie dawno wymieniany.
    Nie wiem już gdzie mam szukać usterki.
    AHA jak zmienić te "dystansy" i czy to w trybie serwisowym: stop0 stop1 ?
  • #12 3173586
    scorrpio1
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    witam.

ten bezpiecznik to jest rezystor który sie przepala w momecie inicjacji dewelopera / o ile mowa o tym przy pinie łączącym moduł bebna z kopiarką / jesli tak to zainicjowales stary deweloper.

najlepiej wymien deweloper na nowy i przeprowac inicjalizacje w F8 , i będzie po sprawie

dystanse to tuleje na walku magnetycznym wywolywaczki
  • #13 3173653
    serwek
    Poziom 26  
    Z góry, odrazu, Przepraszam Was za ton wypowiedzi ale...
    Pewnikiem (...za górami i lasami...:) ) było tak:
    Po wymianie bezpiecznika maszyna weszła we wsypywanie Developera do Im.Unitu (zwarcie na module). A ponieważ była tam butelka z TONERem to dowaliło ( przez parę minut ) do wyjałowionego developera pożądną porcję świeżego Tonera. Minęło w między czasie ok.6 minut i maszyna sprawdzając, na koniec ATDC, zapisała zbyt wysoki poziom Toneru w Starterze. Po przepaleniu nowego bezpiecznika ;))) (przypadkiem się udało ;)))), zatrzymała się.
    Przy próbie zrobienia kopii nadmiar TONER-u pewnie powoduje "tło", przy okazji pewnie dowlając więcej koksu, zgodnie z wpisem na PWB_A z ATDC-:))) przy inicj...
    Jeżeli tak to:
    - Wywal butelkę z tonerem (samą butelkę !)
    - Zrób ok. 50 kopii całkowicie czarnych, tzw. APLI
    - Jak pozbędziesz się tła a obraz bedzie OK to wejdź w kody (c00c01).
    - ustaw ATDC ręcznie na ok "52", lub wejdż w F8 i wymieszaj (BEZ BUTELKI)

Czy tak....przypadkiem było Panie Kolego "_pawelek1_" :?: :D
    ehh...
    Pozdrawiam
  • #14 3176650
    copyman
    Na miejscu kolegi _pawelek1_ to bym serwis Konica-Minolta zawołał, bo jeszcze kilka "ćwiczeń" i koszty naprawy kopiarki przekroczą jej wartość ! A tak na wiasem to super pomysł wymieniać dystanse pod kodami serwisowymi ! :-) :-) :-)

C.
  • #15 3176779
    serwek
    Poziom 26  
    no, jak już tak wesoło :D
    - proponuje przyczłapy w kulbatorze ale tylko te z pojemnika na kilwater i nie więcej jak 2 cm od salingów, bo zabardzo się rozszfindluje w prawo. :D:D:D

No dobra....już spoko, sorki
    A swoją drogą powinien być, w tym forum tematytcznym, pod-dział np :" do śmichu", coś na rozluźnienie...
    Ja też Panu Koledze "_pawełek1_" proponuje kontakt werbalny lub osobisty z najbliższym wolnym serwisem kopiarek Minolta.
    Napisz z jakiego miasta jesteś to coś pomożemy ;).
  • #16 3178660
    _pawelek1_
    Użytkownik obserwowany
    Dzięki wam wszystkim Panowie, poprubuje coś jeszcze .
    Jak dowiem sie co to bylo to sie odezwe.
    Pozdro
  • #17 3282624
    _pawelek1_
    Użytkownik obserwowany
    Powiedzcie mi Panowie jeszcze jak wywolać to ATDC.
  • #18 3283309
    serwek
    Poziom 26  
    ADTC się nie wywołuje...:D
    "ADTC" to jest syganał który z grubsza ;), głównie steruje zasilaniem butelki dozowania toneru.
    Ten sygnał jest zczytywany przez płytę gł.przy inicjalizacji nowego modułu "Imaging Unit" z nowym developerem, a jego poziom, na zasadzie porównania, zapisywany zostaje na kości . Na tej podstawie maszyna (jej płyta sterująca) wie jak dostarczać (kręcić butelką) Toner do środka modułu, w jakiej częstotliwości, zależnej od zmian sygnału zczytywanego podczas pracy.
    Żeby zapisać prawidłowy :!: sygnał w pamięci należy wymienić developer, w kodach swerwisowych, uruchomić "F8" - 6 minutowe "mieszanie" .Po ukończeniu procedury spisać poziom na klapę i wylączyć maszynę.

Widzę że nie Dajesz za wygraną :D ......OK :D

Pozdawiamy
  • #19 3285370
    _pawelek1_
    Użytkownik obserwowany
    Nie daje za wygraną, nie dam sie MINOLCIE:)
    Dzięki za info jeszcze czekam na walek teflonowy i olejowy bo po większej ilości kopii strasznie rozmazuje. Na walku teflonowym jest około milimetra przyklejonego PROSZKU i na walku olejowym to samo.Qrde czekam już 5 dni , bo poczta strajkuje:cry:
    Pzdr.
  • #20 3301646
    _pawelek1_
    Użytkownik obserwowany
    DO CHŁOPAKÓW Z "AB LUBLIN"
    Chłopaki pomużcie z tą MINOLTĄ bo nie mam już sił.
  • #21 3323215
    piwos
    Poziom 24  
    Ocena: 209
    A toner to kolega jaki tam miał, może katun?
  • #22 3325060
    copyman
    Nie czepiałbym się KATUN-a , bo to dobry toner i stosuję go wiele lat bez problemów. A tak na marginesie to dzwonił do mnie kolega który podobne problemy (szare tło) ma na oryginale. I co na to powiedzieć ?

C.
  • #23 3326896
    _pawelek1_
    Użytkownik obserwowany
    Toner jest orginał, i na pewno to nie wina prochu.
  • #24 3327546
    piwos
    Poziom 24  
    Ocena: 209
    a ja z katunem miałem kłopoty i to nie tylko w minoltach. Utrwalanie całe zawalone smołą w przysłowiowe 3 chwile. Kopie przeczernione , bez półtonów , bez mozliwości regulacji i inne podobne sprawy.

Podsumowanie tematu

✨ Problem szarego tła podczas kopiowania na Minolta EP 2010 może mieć kilka przyczyn. Najczęściej wskazywanymi są zużyty bęben światłoczuły lub developer, choć developer w tych modelach jest zwykle trwały. Zalecane jest dokładne czyszczenie optyki, lusterek, elektrod, odbłyśnika oraz lampy ekspozycyjnej przed wymianą części. Wymiana bębna jest często skutecznym rozwiązaniem, gdyż zużyty bęben powoduje szare tło i słabszą jakość wydruku. Warto również zwrócić uwagę na toner – niewłaściwy lub nadmiar tonera może powodować szare tło. W przypadku wymiany developera konieczne jest przeprowadzenie inicjalizacji (kod serwisowy F8) w celu prawidłowego ustawienia sygnału ATDC, który steruje dozowaniem tonera. Dystanse (tuleje na wałku magnetycznym wywoływaczki) mogą wymagać wymiany, jednak ingerencja w kody serwisowe powinna być ostrożna i najlepiej wykonana przez serwis. Wymiana bezpiecznika (rezystora) w module tonera może być konieczna, ale sama nie rozwiązuje problemu szarego tła. Wskazane jest skonsultowanie się z autoryzowanym serwisem Konica-Minolta, zwłaszcza gdy problem utrzymuje się mimo podstawowych czynności serwisowych. Dodatkowo, wałki teflonowy i olejowy mogą wymagać czyszczenia lub wymiany, gdyż nagromadzony proszek powoduje rozmazywanie obrazu.
REKLAMA