logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

jaki skaner nasłuchowy kupić?

konradj99 01 Lut 2017 21:40 7944 6
REKLAMA
  • #1 16246211
    konradj99
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    witam,
    zastanawiam się nad zakupem skanera nasłuchowego jednak jedyny z nimi kontakt miałem za małolata gdy się próbowało podsłuchać nasze służby. teraz jestem kompletnie poza tematem. szukam dość taniego urządzenia przenośnego (krótkofalówkę) nie potrzeba mi słyszeć pasma dla samolotów. także nie planuje oddzielnej anteny zakładać póki co.
  • REKLAMA
  • #2 16246450
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 16246604
    konradj99
    Poziom 9  
    dziękuje za super propozycje, jednak kupiłem UV-5R może zbyt pochopnie, zobaczymy jak to będzie działać chociaż chyba cudów mam nie oczekiwać
  • #4 16249975
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 16250011
    konradj99
    Poziom 9  
    dzisiaj mam nadzieje że zostanie dostarczony, to się przekonam. ktoś może miał styczność z programowaniem go przez komputer? przydaje się kabel usb do takiego urządzenia?
  • REKLAMA
  • #6 16250400
    Jap
    Poziom 29  
    Ocena: 652
    Na przyszłość z tanich chinolków polecam TYT TH UV3R jako SKANER.

W UV-5R brakuje takich przydatnych rzeczy jak:
    1. Nadawanie nazw komórkom pamięci z poziomu radia
    2. Brak możliwości dodawania i maskowania komórek pamięci z listy skanowanych (w skanerach jest to funkcja SKIP).

Z ciekawostek - TYT TH UV3R po odblokowaniu komputerem działa jako 3 bander - można posłuchać np. shakowane satelity USARMY na 255.550 MHz oraz ma duuuużo lepszą obudowę (materiał).

https://www.youtube.com/watch?v=nVvE53iX-i0
  • #7 16250470
    tomekm33
    Poziom 22  
    Ocena: 120
    Zacznijmy od tego, że UV-5R to nie skaner, raczej przenośna radiostacja. To nie jest sam odbiornik. Nie wiem ile za niego dałeś. Jeśli chodzi o same skanery nasłuchowe to generalnie UNIDEN ma fajną ofertę, np. UBC75XLT. Parę groszy kosztuje, ale jeśli będziesz chciał coś droższego to warto. No i pamiętaj, że sam odbiornik to jedno. Ważne jest Twoje położenie, a właściwie lokalizacja Twojej anteny. No i sama antena. Temat rzeka.

Z drugiej strony jeśli kupiłeś transceiver to może zainteresuj się krótkofalarstwem? Może masz w okolicy jakiś klub radioamatorski? Pierwszą radiostację już masz :) Teraz przygotować się, zdobyć licencję i można coś ponadawać :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał taniego przenośnego skanera nasłuchowego, nie planując używać zewnętrznej anteny ani słuchać pasma dla samolotów. Ostatecznie zdecydował się na zakup modelu UV-5R, który jest bardziej radiostacją niż skanerem. W dyskusji podkreślono, że UV-5R ma ograniczenia, takie jak brak możliwości programowania pamięci z poziomu radia. Zasugerowano alternatywę w postaci TYT TH UV3R, który po odblokowaniu oferuje lepsze funkcje. Wspomniano również o skanerach UNIDEN, takich jak UBC75XLT, jako solidnych opcjach dla nasłuchu. Użytkownik zadał pytanie o programowanie UV-5R przez komputer, co wskazuje na potrzebę dodatkowego sprzętu, jak kabel USB.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA