logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Neostrada Orange - Spadek prędkości do 3 Mb/s, wzrost tłumienia linii

Halp809 01 Lut 2017 22:48 732 4
REKLAMA
  • #1 16246441
    Halp809
    Poziom 1  
    Witam. Mój problem polega na tym że mój internet oraz tłumienie prezentuje się następująco
    Neostrada Orange - Spadek prędkości do 3 Mb/s, wzrost tłumienia linii
    Internet oczywiście neostrada(orange) z umowa na 10 Mb/s tutaj od ponad miesiąca prędkość spadła do 3Mb/s i czekałem cierpliwie aż normalna prędkość wróci... Kilka dni temu wszedłem w statystyki od livebox'a a tutaj zobaczyłem jakieś kosmiczne tłumienie tylko że kiedyś z tego co pamiętam latało ok 20 dB co w sumie idealnie pasowało do odległości do centrali (ok 1.5km).. teraz tłumienie wzrosło ponad dwukrotnie uniemożliwiając osiągniecie prędkości wyższej niz 3 Mb/s... Czy jest w ogóle możliwe że przepieli mnie do innej centrali (w tamtym czasie coś grzebali w okolicy...)? Można coś z tym zrobić bo po telefonie do obsługi klienta otrzymałem to co czego się spodziewałem czyli nic a tak naprawdę to informacje żebym zresetował modem a tak poza tym to jeśli prędkość jest wyższa niż 1 Mb/s to nic nie zrobią.
  • REKLAMA
  • #2 16246939
    LucekB
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 137
    Tłumienie wzrośnie podczas awarii lini.
    Zgłaszaj do operatora usterkę,
    PS: możesz wyłączyć LB i zgłosić brak internetu.

Livebox 1? Wymień to chociaż na LB2.0 lub na swój router.
  • REKLAMA
  • #3 16247464
    KOCUREK1970
    Ocena: 5384
    Halp809 napisał:
    a tak poza tym to jeśli prędkość jest wyższa niż 1 Mb/s to nic nie zrobią.

Jeśli nie mają zagwarantowanych minimalnych parametrów łącza (a nie mają) to 1 Mb mieści się w przedziale DO 10 Mb z umowy.

Mogła być jakaś awaria, pogorszyły się warunki pogodowe (a niechlujstwo instalacji Orange jest legendarne), pogorszył się stan techniczny linii - to DSLAM zwiększył stabilność twojej linii kosztem prędkości.
    Masz 3 Mb ale działające, będziesz walczył o 10 Mb będzie Ci zrywać synchronizację.
    Czy Orange będzie szukać przyczyny - bardzo w to wątpię, będą się powoływać na to co już wskazałem.
    Skoro już masz 3 Mb, to za jakiś czas będziesz miał tylko 1 Mb (oczywiście na łeb poleci prędkość w obydwu kierunkach).
    Halp809 napisał:
    Czy jest w ogóle możliwe że przepieli mnie do innej centrali (w tamtym czasie coś grzebali w okolicy...)?

Centralka to nie worek ziemniaków - nie da się tego przenosić w dowolne miejsce.
  • REKLAMA
  • #4 16247624
    LucekB
    Ocena: 137
    Przy takich parametrach możesz mieć nawet przerwę po 1 żyle. Jakoś ci ta Neostrada działa, ale strasznie słabo.
    Na lini masz telefon stacjonarny analogowy? Działa? Jest sygnał? Trzeszczy lub buczy?
    Zgłaszaj problem do operatora.
  • #5 16248970
    Eidems
    Poziom 29  
    Ocena: 253
    Orange ma to wszystko "gdzieś". Ja potrafię mieć nawet ponad 10Mb/s a są takie okresy że jest po prostu max 3Mb/s. Umowy na min 10Mb/s nie mogę podpisać, bo linia za słaba, a do 10Mb/s wszystko się mieści w normie i na infolinii nic nie zrobicie. Lepiej zmienić dostawcę internetu.
REKLAMA