logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG F14U2QDN0 - pralka czasami nie nagrzewa wody do ustalonej temperatury

piotrek1o0 03 Lut 2017 12:01 4119 8
REKLAMA
  • #1 16249665
    piotrek1o0
    Poziom 7  
    Moja pralka czasami nie nagrzewa wody do ustalonej temperatury. Był pan z serwisu, sprawdził grzałkę, czujnik i powiedział, że pralka jest sprawna bo jeśli by było coś nie tak to wyświetlił by się kod błędu na pralce.

Na drugi dzień nastawiłem pranie na program bawełna 40°C i po skończonym cyklu prania (PRZED PŁUKANIEM!!!) otworzyłem pralkę i ubrania były lodowate. Kolejny raz nastawiłem ten sam program i już pralka nagrzała wodę. Co moze być przyczyną? Nie mam nawet jak udowodnić serwisantowi, że ona czasami nie grzeje wody :(
  • REKLAMA
  • #2 16249725
    MDD
    Poziom 31  
    Ocena: 542
    Niech serwisant posiedzi godzinę. Zrobić przy mim pranie. I zobaczymy.
  • #3 16249817
    piotrek1o0
    Poziom 7  
    To jest dobry pomysł z tym, że ona akurat wtedy może nagrzać wodę i wtedy znów stwierdzi, że jest wszystko dobrze.
  • REKLAMA
  • #4 16250332
    mrhari
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3233
    piotrek1o0 napisał:
    Na drugi dzień nastawiłem pranie na program bawełna 40°C i po skończonym cyklu prania otworzyłem pralkę i ubrania były lodowate

Pralka płucze ubrania w zimnej wodzie więc po zakończonym cyklu pranie musi być zimne.
    Chyba szukasz dziury w całym.
  • REKLAMA
  • #5 16250405
    piotrek1o0
    Poziom 7  
    Akurat to że pralka płucze w zimnej wodzie to wiem! Chodzi mi o to że przed płukaniem zatrzymuje pranie, otwieram drzwi, a ubrania są zimne. Mimo że temperatura jest ustawiona np. na 40°C
  • REKLAMA
  • #6 16250433
    mrhari
    To zrób kilka prań na 95C i wówczas sprawdź.
    Pranie w niskich temperaturach obarczone jest w nowoczesnych pralkach pewnym błędem.
    Przy zasilaniu zimną wodą program jest wykonywany "na czas" a nie na osiągnięcie temperatury.
    Spróbuj kilka razy wyprać pościel czy ręczniki na 95C i sprawdzaj ręką podczas prania szybę czy jest ciepła.
  • #7 16250506
    piotrek1o0
    Poziom 7  
    Na 95­°C pralka grzeje wodę bo już sprawdzałem kilka razy. Nie rozumiem tylko tego że pralka raz nagrzeje do tych 40°C , a raz nie mimo że jest ustawiona na tym samym programie. Czyli mam rozumieć, że pralka ma prać w zimnej wodzie, tak? A te ustawienia temperatury to tak dla picu są zrobione?
  • #8 16250684
    mrhari
    piotrek1o0 napisał:
    A te ustawienia temperatury to tak dla picu są zrobione?

Wymogi Unii europejskiej dotyczące zużycia wody i energii by uzyskać klasę AA+++ sprzętu piorącego.
    Podziękujmy UE.
  • #9 16253806
    mariuz2
    Poziom 19  
    Ocena: 67
    Miałem podobny przypadek to znaczy raz grzała a raz nie,a winny okazał się przekaźnik załączajacy grzałke.Przekaźnik miał w pewnym stopniu nadpalone styki i raz stykał a raz nie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pralką LG F14U2QDN0, która czasami nie nagrzewa wody do ustawionej temperatury, mimo że serwisant stwierdził, że urządzenie jest sprawne. Po zakończeniu cyklu prania w programie bawełna 40°C ubrania były zimne, co sugeruje, że pralka nie osiągnęła wymaganej temperatury. Inni użytkownicy sugerują, że problem może wynikać z błędów w nowoczesnych pralkach, które przy niskich temperaturach działają na czas, a nie na osiągnięcie temperatury. Zgłoszono również, że uszkodzony przekaźnik grzałki mógł być przyczyną sporadycznego nagrzewania wody.
REKLAMA