logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP2840 - bardzo delikatny, ledwo widoczny wydruk po czyszczeniu drukarki

bizoon13 04 Lut 2017 08:35 1119 5
REKLAMA
  • #1 16251570
    bizoon13
    Poziom 2  
    Problem tkwił w ustawieniu karuzeli i elektromagnesie. Drukowała tylko lekko naniesiony żółty. Drukarka została rozebrana, wyczyszczona, elektromagnes wyczyszczony i naklejona taśma.Ustawiona karuzela. Teraz jednak drukarka nie drukuje wcale, tzn drukuje bardzo delikatny, ledwo dostrzegalny obraz (przy wydruku demo). Tonery i bęben są ok. Nie wyskakuje żaden błąd. Dodaję skan wydruku na dobrej i na uszkodzonej.
    Załączniki:
    • HP2840 - bardzo delikatny, ledwo widoczny wydruk po czyszczeniu drukarki uszkodzona.jpg (96.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • HP2840 - bardzo delikatny, ledwo widoczny wydruk po czyszczeniu drukarki Dobra.jpg (497.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 16254560
    piwos
    Poziom 24  
    Ocena: 209
    Z tego co widzę na skanie synchronizacja jest ok, w tym samym miejscu (chyba że źle widzę?)
    Sprawdził bym:
    - masę bębna (styki itd)
    - HV ładowania (styki itd)
    - bias na tonerach (wałkach magnetycznych)
    Na bębnie św. sam obraz się tworzy? (zatnij wydruk w połowie, wyjmij - sprawdź)
    Narka :D
  • REKLAMA
  • #3 16254657
    bizoon13
    Poziom 2  
    Tworzy się ale taki delikatny że prawie go nie widać. Drukarkę rozkręciłem i złożyłem na nowo. Dalej to samo. Mam dwie, więc podmieniłem i płytę główną i formater i laser. Dalej nic. Tak myślę że chodzi o napięcie i problem z elektrodą ładującą. Nie mam pomysłu co dalej sprawdzać.
  • REKLAMA
  • #4 16254686
    piwos
    Poziom 24  
    Ocena: 209
    Ponawiam, bo chyba tego nie sprawdzałeś, sprawdzić
    - masę bębna (styki, przejście itd)
    - HV - ładowanie czyli potencjał elektrody! (styki, przejścia na kablach itd)
    - choć pewnie nie to ale bias na tonerach, bias - to napięcie na elektromagnesie wałków tonerowych Możesz podmienić tonery z innej - szybciej będzie i same tonery będą wyeliminowane (wałkach magnetycznych - j.w.)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 16255600
    anty35
    Poziom 26  
    Ocena: 80
    Sprawdź czy prawidłowo złożyłeś karuzelę z tego co pamiętam są tam dwa plastyki które można złożyć pod lub nad to robi dystans i nie dochodzą wywoływaczki do bębna i dlatego możesz mieć białe lub lekko pokryte kartki tonerem.
  • #6 16257209
    bizoon13
    Poziom 2  
    Źle zamontowałem karuzelę, pomimo tego wszystko chodziło jak należy :-), tylko wydruk był "subtelny". Rozebrałem, poprawiłem i drukuje bardzo ładnie. Jeszcze raz dziękuję za sugestię i pomoc.
REKLAMA