logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung S22A300N - przestał wyświetlać cokolwiek na matrycy

tom_su 04 Lut 2017 09:34 858 1
REKLAMA
  • #1 16251657
    tom_su
    Poziom 1  
    Witam

Kupiłem niedawno monitor używany w ciemno bez zasilacza, dokupiłem do niego zasilacz 14V 2.5A 30W.
    Po pierwszym podłączeniu monitor pracował przez 20 minut, wszystko było cacy.

Wieczorem po podłączeniu czarny ekran:
    - komputer widzi monitor
    -monitor dostaje zasilanie, dioda się świeci
    -zero obrazu, cały czas czarna matryca

Po otworzeniu zacząłem się przyglądać płytce i po natrafieniu na temat https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3176839.html
    przyjrzałem się elementowi: ZD600 5,6V, na którym coś jakby jest na wierzchu takie małe wypukłe, to może faktycznie się to sfajczyło.

W tych tematach jestem zielony dlatego proszę o pomoc, czy takie małe elementy są wymienialne? Cała płytka na alibabie to jakies 20$, ale średnio mi sie chce ryzykować, bo wydam pieniądze na coś, co może być nic nie warte.

Czy jest ktoś w Krakowie, kto się na tym zna i mógłby przelutować tę płytkę?

Może ma ktoś na sprzedaż taki element, albo potrzebuje matrycy do swojego monitora.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 16252737
    MDD
    Poziom 31  
    Ocena: 542
    Jak jesteś zielony to się za to nie zabieraj. To jest dioda zenera 5.6 volta.
REKLAMA