logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Excel-zabezpieczenie pliku przed osobami 3-mi,i roznymi przygodami

Bet_bet 04 Lut 2017 18:01 3435 17
REKLAMA
  • #1 16252669
    Bet_bet
    Poziom 8  
    Jestem zielona w tym temacie oraz w vba. Mam pewien plik z makrem w Excelu(2013). I chciala bym aby,a chyba ze jest to nie mozliwe, aby makro zabezpieczylo ten plik przed:
    -usunięciem z określonego dysku,
    -nie pozwolili na skopiowanie tego pliku na inny dysk/folder/komputer itp
    -nie mozna by bylo tego pliku spakować i usunac/skopiowac/przeniesc/podpiąć jako zalacznik do poczty/
    -nie mozna podpijać jako zalacznik do poczty

W Excelu mogę zabezpieczyć skoroszyt hasłem. Ale to nie chroni przed w/w.czynnościami. Tak mi sie wydaje

Jak mozna zabezpieczyć ten plik(Excela), nie musi byc to makro. Najważniejsze jest dla mnie ochrona tego pliku przed w/w.czynnościami. Ktoś ma jaki pomysl?
  • REKLAMA
  • #2 16252754
    funak
    Poziom 27  
    Ocena: 461
    Da się plik zabezpieczyć tak by był otwierany tylko z aplikacji Excel. Jednakże w Excelu można użyć opcji Zapisz jako... i to już jest obejście. Zatem będzie bardzo trudno zabezpieczyć.
  • REKLAMA
  • #3 16252758
    mi14chal
    Poziom 28  
    Ocena: 23
    W 100% nie da się zabezpieczyć, najlepiej zrobić konto użytkownika z dostępem tylko do jednego folderu gdzie będzie ten plik, zablokować opcję usuwania tego pliku, wyłączyć dostęp do internetu oraz dostęp do cd czy usb. Ale jak ktoś się zna na rzeczy to i tak to ominie.
  • #5 16252769
    Bet_bet
    Poziom 8  
    mi14chal napisał:
    W 100% nie da się zabezpieczyć, najlepiej zrobić konto użytkownika z dostępem tylko do jednego folderu gdzie będzie ten plik, zablokować opcję usuwania tego pliku, wyłączyć dostęp do internetu oraz dostęp do cd czy usb. Ale jak ktoś się zna na rzeczy to i tak to ominie.

W pracy nie ma osoby,ktora by to umiala obejść. Plaga jest z usuwaniem itp. A w jaki sposób mozna to zrobić co kolega napisal? Mozna jaśniej? Tak aby laik to zrozumiał.
  • #6 16252823
    JRV
    Specjalista - VBA, Excel
    Ocena: 455
    Zapisać na dysku Flash i nikomu nie dawaj
  • #7 16252840
    Bet_bet
    Poziom 8  
    JRV napisał:
    Zapisać na dysku Flash i nikomu nie dawaj

Jaki to dysk Flash?

Myslalam Np o czymś takim, ale czy to możliwe. W makrze moze. Zmienia sie Haslo za każdym jego otwarciem. Wtedy nikt nie podejrzy hasla i będzie mial problem z otworzeniem i tymi czynnościami co napisalam.

Dodano po 3 [minuty]:

Mam Np gdzieś zapisane hasla. Ktoś chce otworzyć lub skopiować wyskakuje podaj Haslo nr 32
  • #8 16252859
    JRV
    Specjalista - VBA, Excel
    Bet_bet napisał:
    Jaki to dysk Flash?
    Pendrive
  • REKLAMA
  • #10 16252880
    JRV
    Specjalista - VBA, Excel
    Ten plik należy użyć tylko dla Ciebie osobiście?
  • #11 16252890
    Bet_bet
    Poziom 8  
    I tak i nie. Mam wiel plikuo Excel i czesto ktoś usuwa czy wysyla do konkurencji. Jedno Haslo moze ktoś podejrzeć. Chyba ze cos takiego. Plik jest na dysku wspólnym, a jak ktoś by probowal to mi na innym kompie pojawia sie komunikat, ze ktoś probowal i naprzyklad prrosi o Haslo.
  • REKLAMA
  • #13 16252910
    JRV
    Specjalista - VBA, Excel
    Niech administrator zapewniają dostęp tylko z Twojego komputera
  • #14 16252911
    Bet_bet
    Poziom 8  
    JRV napisał:
    Niech administrator zapewniają dostęp tylko z Twojego komputera

To odpada. Zgody nie dostane.

Dodano po 4 [minuty]:

Nie ktoś mnie poprawi jak zle myślę. Exel jest na wspólnym dysku(musi byc) i ktoś otwiera(chce usunąć) dostaje informacje na swój komputer. Pada komunikat podaj haslo nr Np 32. Wtedy moze usuwac czy skopiować. Brak haslo/zgody/błędne nie mozna wykonać czynności.

Dodano po 4 [minuty]:

Pewnie jak Panowie pisali jest nie możliwe. SZKODA. TYLKO zabrałam wam cenny czas.przepraszam za to.

Dodano po 4 [minuty]:

Dziekuję wszystkim za rady/pomoc. Jestem ciekawa rozwiązań i pewnie tacy laicy jak ja również.
  • #15 16252959
    JRV
    Specjalista - VBA, Excel
    Bet_bet napisał:
    Plik jest na dysku wspólnym
    Jakie masz prawa do niego? Utwórzyc folder? Ustaw atrybuty plików 'ukryty' oraz folder

Dodano po 5 [minuty]:

Nadaj plikowi nazwę bez rozszerzenia związane, np. asdfg.dat
    proste makro w skoroszycie osobistem
    Workbooks.Open "G:\demo\asdf.dat" otwiera go
  • #17 16256590
    kinggustav
    Poziom 27  
    Ocena: 93
    Tu trzeba wykonać kawałek analizy. Mamy jak dotąd do tego za mało danych. Być może wogóle nie da się spełnić wymagań.
    Przykładowe pytania:
    1. Czy użytkownicy widzą ten plik (pliki), np eksploratorem? Czy muszą go widzieć?
    2. Jaki dostęp jest niezbędny? W jaki sposób użytkownicy używają tego pliku? Czy mogą w nim coś zmienić, czy mogą coś skasować, czy jakaś aplikacja (choćby pod Excelem) jest lub mogłaby być do tego używana?
    3. Jak ty (inni uprawnieni użytkownicy?) używasz tego pliku? Zmieniasz zawartość, kasujesz? Czy można coś zmienić w tych zasadach?
    4. Co o tym sądzą szefowie? Piszesz, że nie dostaniesz na coś zgody, więc może nie widzą problemu? Bez ich zgody się nie da.
  • #18 16256996
    clubs
    Poziom 38  
    Ocena: 406
    Bet_bet napisał:
    Plik jest na dysku wspólnym,

Czyli jakimś dysku sieciowym tylko administrator sieci może zrobić wszystkie te zadanie z #1 przypisując odpowiednie uprawnienia danym osobą.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobów na zabezpieczenie pliku Excel (2013) przed nieautoryzowanym usunięciem, kopiowaniem oraz przesyłaniem jako załącznik. Zauważono, że standardowe hasło nie chroni przed tymi działaniami. Proponowane rozwiązania obejmują: utworzenie konta użytkownika z ograniczonym dostępem do folderu, zablokowanie opcji usuwania pliku, a także zastosowanie makra, które mogłoby wyłączyć opcję "Zapisz jako". Użytkownicy sugerują również użycie dysku Flash, jednak podkreślają, że zabezpieczenia mogą być łatwe do obejścia przez osoby z odpowiednią wiedzą. Wskazano na potrzebę analizy wymagań oraz możliwości administracyjnych w kontekście dostępu do pliku.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA