logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat scudo 2006 - Odpowietrzenie hamulców po wymianie klocków przód.

wojciechc4 05 Lut 2017 02:07 2028 15
REKLAMA
  • #1 16253729
    wojciechc4
    Poziom 8  
    Ocena: 24
    Witam wszystkich.
    Wymiana klocków hamulcowych zazwyczaj jest prosta, ale nie tym razem. Grzeją się i blokują tak jakby tłoczek nie wracał. Wymieniłem na nowe zaciski ,pompę, wężyki elastyczne, reduktor hamowania na belce myślę jeszcze o serwie jarzma chodzą leciutko nic nie zapieczone. Przed wymianą było ok. Pomocy może ktoś miał ten sam problem????
  • REKLAMA
  • #3 16254106
    Jackall
    Poziom 27  
    Ocena: 396
    Przednie, czy tylne?
  • #4 16254160
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1061
    Skoro wymieniał korektor hamowania to pewnie chodzi o tył.
  • REKLAMA
  • #5 16254430
    wojciechc4
    Poziom 8  
    Witam
    problem dotyczy przodu zaciski kompletne nowe ,pompa nowa ,reduktor zmieniłem dla pewności ze jest ok ,przez 25 lat czegoś takiego mnie widziałem człowiek cały czas się uczy,hahahah problem z odpowietrzeniem z przodu z prawej strony ciśnienie tak jakby go nie było ledwo co lewa strona ok po pompowaniu jest cisnienie najgorsze jest ze po przejechaniu kilku kilometrów pedał jest wysoki ok, ale trzyma i koła obracają się z oporem dość mocnym,dziwne co???
  • #6 16254450
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3486
    Tak to jest jak się umie tylko wymieniać zamiast coś sprawdzić. Problem np poluzować odpowietrznik i sprawdzić czy puści?
  • #7 16254597
    wojciechc4
    Poziom 8  
    też tak robiłem po poluzowaniu odpowietrznika po chwili puszcza wiem ze jak tak się dzieje to płyn nie wraca ,ale dla czego?? jeszcze zobaczyłem ze jest regulacja w serwie na tym bolcu co popycha pompe moze go wkręce i zmiejsze skok.Tylko dziwne jak wymieniałem klocki nikt tam nie grzebał,byc może nowe klocki sa za grube.
  • #8 16254600
    yezz
    Poziom 13  
    Ocena: 117
    Wyczyściłeś dokładnie rowek pod uszczelka która uszczelnia tłoczek, czy po regeneracji zacisku sprawdzałeś na sucho czy tłok chodzi bez oporu?
  • REKLAMA
  • #10 16254621
    ociz
    wojciechc4 napisał:
    po poluzowaniu odpowietrznika po chwili puszcza

No to teraz luzujesz przewód np przy samej pompie i będzie wiadomo czy pompa trzyma czy gdzieś po drodze.
    Mój praktykant już po pół roku pracy nie miał problemów z diagnozą i naprawą takich usterek...
  • #11 16254678
    wojciechc4
    Poziom 8  
    pompa jest nowa na starej taki sam objaw problem z odpowietrzeniem jednej strony brak cisnienia to myślisz ze rurka hamulcowa zapchana czy co masz na myśli.Jak to wytłumaczyć dla czego przed wymianą klocków wszystko było ok?? ja myśle ze nie za kazdym razem servo wraca do konca ,raz wraca a raz nie ,i nie zasysa płynu dlatego nie ma cisnienia i problem z odpowietrzeniem dlatego jak serwo trzyma grzeją sie tarcze co myślisz o tym?? dziwne ze raz po przejechaniu kilku kilometrow wszystko jest ok a innym razem blokuje,zobaczyłem ze jak postoji to koła kręcą sie lużno i wszystko jest ok.
  • #12 16254801
    ociz
    Obstawiam elastyczny przewód hamulcowy. Sprawdzisz to będziesz wiedział. Dawno byś doszedł do tego jakbyś mniej gadał a więcej myślał i robił.
  • REKLAMA
  • #14 16286472
    yezz
    Poziom 13  
    Ocena: 117
    miałem taki przypadek ze czujnik stopu był niewłaściwie wyregulowany i po kilku naciśnięciach na pedał powodowało że pedał nie wracał do końca i blokowały hamulce.
  • #15 16286941
    toku74
    Poziom 31  
    Ocena: 728
    A może ma krzywe prowadniki zacisków i blokują. Jak sprawdzić? Zdejmij zacisk, wciśnij tłoczki, przykręć zacisk normalnie do jarzma i zobacz czy swobodnie da sie go ręką przesówać.
  • #16 16297021
    wojciechc4
    Poziom 8  
    witam wszystkich
    dla wszystkich zainteresowanych co było z hamulcami w scudo.Problem polegał na tym iz z serwo wychodzący popychacz ktory po nacisnieci pedału hamulca wciska pompe był o 2 mm za długi ,jakim cudem nikt nie wie ,po wyregulowaniu go wszystko chodzi super .Jakim cudem stało sie to po wymianie klocków nie potrafie sobie wytłumaczyć hahaha.Dziękuje wszystkim zainteresowanym temat zamykam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z hamulcami w Fiacie Scudo 2006 po wymianie klocków hamulcowych. Mimo wymiany zacisków, pompy, wężyków elastycznych i reduktora hamowania, występuje blokowanie kół i grzanie się tarcz. Problemy z odpowietrzeniem hamulców, szczególnie z prawej strony, prowadzą do braku ciśnienia. Użytkownik zauważył, że popychacz w serwie był za długi, co powodowało, że pedał hamulca nie wracał do końca, co skutkowało zacięciem hamulców. Po wyregulowaniu popychacza problem został rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA