logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Scudo 1.9TD - Twardy pedał hamulca - brak wspomagania hamowania

probooszcz 24 Sie 2016 22:51 5688 5
REKLAMA
  • #1 15889775
    probooszcz
    Poziom 10  
    Witam,
    mam dość poważny problem. Pewnego razu podczas mocniejszego hamowania straciłem wspomaganie hamulca. Pierwsza moja diagnoza - padło serwo. Ale po zdjęciu węża podciśnienia z vacu zauważyłem, że podciśnienie jest dość liche. Wymieniłem więc pompę podciśnienia. Niestety nic to nie dało, więc zamówiłem serwo. Przyszło wraz z pompą hamulcową i wężem podciśnienia. Po demontażu okazało się, że w serwie jest troszkę płynu hamulcowego, więc od razu wymieniłem i serwo i pompę hamulcową. Mój wąż podciśnienia miał lekko przepuszczający zaworek więc wymieniłem na ten który przyszedł - sprawny. Po montażu jednak nadal nie mam wspomagania. Poprawiło się tylko tyle, że przy pierwszym hamowaniu dosłownie przez moment auto hamuje dobrze, ale praktycznie natychmiast pedał staje się twardy i dalej nie ma wspomagania.

Układ hamulcowy jest cholernie prosty. Pompa podciśnienia ma tylko jedno wyjście i idzie ono bezpośrednio wężem do serwa. Przewód zakończony zaworkiem zwrotnym i tyle. Serwo i pompa hamulcowa ze zbiorniczkiem na płyn. Hamulce odpowietrzone ciśnieniowo, dokładnie od najdalszego koła do najbliższego pompy, przetoczone około litra płynu.

Nie mam już kompletnie pomysłu co może być przyczyną, może ktoś z Was ma jakiś pomysł.
  • REKLAMA
  • #2 15890135
    Doktorr
    Poziom 35  
    Ocena: 1092
    Z układu podciśnienia korzysta sterowanie turbiną i ewentualnie egr i klapa gasząca i tam szukaj uszkodzenia.
    Zamiast wymieniać bez potrzeby części ,wystarczy wpiąć wakuometr i sprawdzić gdzie ucieka podciśnienie.
  • REKLAMA
  • #3 15890219
    probooszcz
    Poziom 10  
    Już pisałem. Z vacu wychodzi tylko podciśnienie na serwo. To stary diesel, bez EGR i bez zmiennej geometrii.
  • REKLAMA
  • #4 15912480
    probooszcz
    Poziom 10  
    Nikt nie ma żadnego pomysłu?
  • REKLAMA
  • #5 15912485
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6616
    Wakuometr prawdę ci powie
  • #6 15912867
    Doktorr
    Poziom 35  
    Ocena: 1092
    Może zawór zwrotny na wężu do serwa jest zablokowany. Wyciąg króciec z serwa, podepnij do węża wakuometr i zmierz podciśnienie. Masz jeszcze duże szanse , że obie pompy są uszkodzone.
REKLAMA