Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Samochód akumulator - czy wszystko ok ?

darekmicek 05 Lut 2017 10:58 729 3
  • #1 05 Lut 2017 10:58
    darekmicek
    Poziom 3  

    Cześć... Kupiłem parę dni temu sobie samochód taki do roboty. A mianowicie Vw Polo 1,0 1997 benzyna. Mam pod maską taki oto akumulator jak na zdjęciu:

    Samochód akumulator - czy wszystko ok ?

    jest to malutki akumulator. Mam parę pytań odnośnie niego. Auto pali z rana bez problemu. Nawet przy tych mrozach co były w nocy -8 z rana bez problemu odpalałem auto. Chciałbym zaznaczyć, że auto jest codziennie użytkowane. Zrobiłem sobie pomiary prze 3 dni akumulatora i chciałbym się was poradzić/dowiedzieć czy wszystko z nim w porządku jest

    1. Auto z rana na nieodpalonym silniku po nocce sprawdzam wartość takim urządzenie pokazuje mi, że mam 12,18V - 12,22V
    2. Podczas gdy odpalę samochód i samochód sobie chodzi to w urządzeniu mi pokazuje średnio 14,4v-14,5v czyli ładowanie alternatora rozumiem, że jest z tym wszystko w porządku
    3. Podczas wieczoru gdy przyjeżdzam do domu wychodzę z auta również sprawdzam co mi urządzenie pokaże po całym dniu użytkowania samochodu i pokazuje mi średnio z tych 3 dni 12,8v-13,0v

    4.W skrócie 3 dni testów robiłem. I każdego dnia z rana na nieodpalonym silnik na urządzeniu wskazywało mi 12,18v i 12,20v i 12,22v przy pomiarach
    5. Ładowanie zawsze się wachało między 14,4v a 14,5v
    6. Gdy auto gasiłem po przyjeżdzie do domu to miałem takie wartości z 3 dni 12,80v i 12,88v i 13,0v

    Czy wszystko jest z akumulatorem w porządku ?

    Auti pali bez problemu, ale zastanawiam się na tym spadkiem pojemności przez te 12 godzin. Bo gdy zgaszę auto wieczorem jak wróce do domu to jest ta duża wartość między 12,80v-13,0v a z rana po 12 godzinnym postoju po nocce jest 12,20v.

    Chciałbym jeszcze dodać,że jak wychodzę z samochodu to zawsze sprawdzam czy wszystko jest wyłączone światła, radio itp, Ale na radiu po zgaszeniu jego zawsze mi miga taka mała czerwona dioda ( zapala się na sekunde i znika na 5 sekund zapala się i zniga takie miganie ) i tylko to.

    Ktoś coś się wypowie ? Martwić się stanem akumulatora czy jak?

    0 3
  • #2 05 Lut 2017 11:25
    excray
    Poziom 39  

    Bardziej powinieneś się martwić banem od moderatora za pisanie tematów w zupełnie nieadekwatnym dziale.

    0
  • #3 05 Lut 2017 11:27
    m2c
    Poziom 18  

    Wszystko jest w porządku, nie martwo się na zapas ;) Akumulator w pełni naładowany ma napięcie 12,6V. To normalne że po jeździe (czyli po ładowaniu) utrzymuje się wyższe napięcie, a po pewnym czasie spada do normalnego poziomu. 12,2V to znaczy tylko tyle że nie jest naładowany w 100%.
    No i fakt, dział to chyba wybrałeś losowo :P

    0
  • #4 05 Lut 2017 15:10
    Bizon_nizinny
    Poziom 15  

    Jeśli poza (normalnymi w sumie) wynikami pomiarów nie masz żadnych objawów, nie ma co się martwić. Zresztą na najbliższy tydzień zapowiadają się znowu solidne mrozy, które zweryfikują wiele akumulatorów ;)

    0