logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować układ do regulacji mocy lampy HPS? Szukam schematów i wskazówek

gimup 07 Lut 2017 00:10 2073 3
REKLAMA
  • #1 16258727
    gimup
    Poziom 10  
    Witam,

Chciałbym regulować mocą lampy HPS. Istnieją już gotowe układy stworzone w tym celu, lecz ich cena jest wysoka. Miałem nawet okazję rozkręcić jeden zasilacz dedykowany, niestety cały był zalany i nic nie było widać. Szukałem sporo w internecie na ten temat, niestety nie znalazłem zbyt wiele.
    W związku z tym proszę o wszelkie informacje, charakterystyki, linki, schematy, czy choćby sugestie pod jakimi hasłami przeszukiwać google aby znaleźć coś, co pomoże mi skonstruować układ do regulacji HPS.
    Moje informacje na temat samego działania takiej lampy oraz zasady działania nieregulowanego zasilacza są bardzo ogólne. Również za wiedzę w tym temacie będę wdzięczny.

W załączniku przesyłam schemat nieregulowanego zasilacza, który zrobiłem do zasilania lampy obecnie (NK to statecznik, PCX - zapłonnik), być może wystarczy dodać do niego jakieś regulowane sztuczne obciążenie i to wystarczy.
    Jak zbudować układ do regulacji mocy lampy HPS? Szukam schematów i wskazówek

Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 16258810
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5167
    Wszystkie zasilacze do lamp wyładowczych ze ściemniaczem, to PWMy czyli przetwornice impulsowe zasilające lampę napięciem o podwyższonej częstotliwości, z regulowanym współczynnikiem wypełnienia. Stad ich cena. A na marginesie wysokoprężne lampy sodowe ze względu na swoja zasadę działania nie nadają się do ,,ściemniania" :cry:
  • REKLAMA
  • #3 16261190
    gimup
    Poziom 10  
    Jest to już jakiś wstęp, dziękuję :)
    Potrzeba mi jednak bardziej dokładnych danych. Wiadomo, że aby lampa HPS się "uruchomiła" potrzebuje ona pewnego impulsu wysokonapięciowego, po czym napięcie zasilania spada przykładowo do ok 100V i to na nim pracuje lampa. Czy regulacja PWM powinna odbywać się właśnie dla tego przykładowego napięcia 100V, czy może odbywa się to jakoś inaczej?
  • #4 16261247
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5167
    gimup napisał:
    przykładowego napięcia 100V, czy może odbywa się to jakoś inaczej?
    Nie całkiem tak....Zasilacze PWM dostarczają lampie napięcie powyżej napięcia zapłonu (3kV) i po ustabilizowaniu się lampy (odparowanie sodu) stabilizują przepływ prądu przez lampę na poziomie jej mocy przez skrócenie czasu wypełnienia, ale utrzymania w impulsach wysokiego napięcia.
    Tutaj jest to dokładnie opisane "
    Załączniki:
    • IEEE_TPE_2007_Lenin_04182473.pdf (1.41 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA