logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Romet Chart 210 - nagłe zgaśnięcie, brak iskry, co sprawdzić?

mariuszpietrzyk 07 Lut 2017 19:08 2529 11
REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #8 16260372
    raptowny13

Poziom 18  
    Ocena: 50
    Może być ciężko. Spytaj znajomych może ktoś ma jakieś pędzidło i pożyczy Ci na chwile moduł.

Dodano po 1 [minuty]:

Przeczytaj ten temat https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2256205.html
    Konto firmowe:
    ASPOL
    Świątniki 61, Pabianice, 95-200
  • Pomocny post
    #9 16261400
    Stermotorzysta
    Poziom 13  
    Ocena: 125
    Sprawdź sobie najpierw cewką wyzwalającą statora (czarna, jedyna w obudowie) czy nie jest uszkodzona (czy ma przebicie), a później moduł i instalacja. Kilka lat temu miałem podobne uszkodzenia w Charcie - dodatkowo w 2 nowych statorach ww. cewki były uszkodzone. Były to jeszcze części oryginalne, polskie. W końcu do sklepu poszedłem z miernikiem i wybrałem sobie sprawny stator. Jeżeli okaże się, że to ta cewka to chyba da się ją jeszcze kupić osobno.
  • #10 16262836
    mariuszpietrzyk
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    Stermotorzysta napisał:
    Sprawdź sobie najpierw cewką wyzwalającą statora (czarna, jedyna w obudowie) czy nie jest uszkodzona (czy ma przebicie), a później moduł i instalacja. Kilka lat temu miałem podobne uszkodzenia w Charcie - dodatkowo w 2 nowych statorach ww. cewki były uszkodzone. Były to jeszcze części oryginalne, polskie. W końcu do sklepu poszedłem z miernikiem i wybrałem sobie sprawny stator. Jeżeli okaże się, że to ta cewka to chyba da się ją jeszcze kupić osobno.

na impulsatorze miernik pokazuje 27.5 a na cewce zasilającej jest 1
  • #11 16265851
    Stermotorzysta
    Poziom 13  
    Ocena: 125
    Nie pamiętam jaki opór mają cewki natomiast ta 1 sugeruje brak "przejścia" czyli uszkodzoną cewkę (z zastrzeżeniem, że nie wiem jaki masz miernik, gdzie i jak dokładnie mierzysz).
    Ściągnij sobie książkę "Motorowery ROMET - obsługa i naprawa" tam jest schemat połączeń układu zapłonowego to będziesz widział jak to wszystko jest połączone. Chart jest również wrażliwy na porządne połączenie masy silnik-rama, warto dorobić bo w oryginale tego nie ma.
    Dodatkowo do poczytania:
    http://motokirc.pl/problemy-tech-f29/brak-iskry-czego-przyczyna-t26984.html

Podsumowanie tematu

✨ Romet Chart 210 zgasł podczas jazdy, co spowodowało brak iskry. Użytkownik sprawdził świece, bezpieczniki oraz moduł zapłonowy, jednak problem nadal występował. Wskazano na możliwość uszkodzenia cewki wyzwalającej statora oraz konieczność sprawdzenia połączeń masy. Użytkownik zauważył, że na impulsatorze miernik pokazuje 27.5, a na cewce zasilającej tylko 1, co sugeruje uszkodzenie cewki. Ostatecznie stwierdzono, że przyczyną problemu był spalony moduł zapłonowy.
REKLAMA