Witam. Jest to laptop na płycie 6050a2332301-mb-a02. Wymieniałem w nim grafikę bo stara pokazywała krzaki i przy próbie uruchomienia laptopa okazało się że po wciśnięciu włącznika tylko migną na ułamek sek. diody, zakręci wiatrak i tyle po chwili znów sam próbuje się włączyć i tak w kółko. Już myślałem że to grafa ale okazuje się że nie. Na jednej z przetwornic dokładnie cewka L6400 mam 30omh. po rozlutowaniu zworek PAD6404 i 6400 płyta odpala ( oczywiście bez obrazu) i pozostałe napięcia są prawidłowe (czy ta przetwornica bez obciążenia powinna ruszyć bo nie rusza) . Przy zalutowanych zworkach i zamontowanym cpu mam 17ohm, bez cpu 30ohm (oczywiście chodzi o cewkę L6400).
Na układzie U6400 mam takie napięcia:
pin1-0V (ten pin jest podciągnięty przez rezystor do 3V, które jest obecne, sam rezystor też sprawny)
pin2-0,9V
pin3-5V
pin4-0V
pin5-0V
pin6-0V
pin7-5V
pin8-0V
pin9-0V
pin10-5V
Tranzystory Q6400 i 6401 są sprawne.
Pomiary dokonywałem przy rozlutowanych zworkach bo inaczej płyta nie wstaje.
Czy ta przetwornica powinna pracować przy rozlutowanych zworkach czy działa jakieś zabezpieczenie, które ją od razu wyłącza.
Tranzystory i układ w tej przetwornicy podmieniłem. Most też już podmieniłem i to samo.
Ma ktoś jakieś pomysły?
Na układzie U6400 mam takie napięcia:
pin1-0V (ten pin jest podciągnięty przez rezystor do 3V, które jest obecne, sam rezystor też sprawny)
pin2-0,9V
pin3-5V
pin4-0V
pin5-0V
pin6-0V
pin7-5V
pin8-0V
pin9-0V
pin10-5V
Tranzystory Q6400 i 6401 są sprawne.
Pomiary dokonywałem przy rozlutowanych zworkach bo inaczej płyta nie wstaje.
Czy ta przetwornica powinna pracować przy rozlutowanych zworkach czy działa jakieś zabezpieczenie, które ją od razu wyłącza.
Tranzystory i układ w tej przetwornicy podmieniłem. Most też już podmieniłem i to samo.
Ma ktoś jakieś pomysły?