logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MAN TGX 440 - Błąd EBS 4494-00 po wymianie czujnika ABS, co oznacza?

uhr 08 Lut 2017 12:57 3789 18
REKLAMA
  • #1 16261900
    uhr
    Poziom 17  
    Ocena: 302
    Panowie mam taki numer z 2 manami
    W jednym wyskoczył błąd EBS 4614-09 ok czujnik abs str lewa 1 oś i został wymieniony i od razu wywaliło błąd EBS 4494-00 i z czym to się je ? czujnik zużycia klocka ham 1 koła zmniejszenie miedzy osiami pojazdu czyli co ? przód 70 % 72% tył 75% i 56% nieraz mam takie różnice i nie ma takie błędu ? on się tyczy zużycia klocków czy czegoś innego?

W innym pojeździe mam ten sam błąd w klocki takie same po 70 % nie ma różnic a też wywala taki błąd więc ?

Dziękuje
  • REKLAMA
  • #2 16261914
    svavecone
    Poziom 25  
    Ocena: 452
    Nierownomierne zuzycie klockow osi 1szej . Lecz z Twoich danych wszystko jest ok . Byc moze ze ktorys z czujnikow szwankuje i raz na jakis czas pokaze inna wartosc niz rzeczywista i wtedy wyskakuje blad . Dopuszczalna roznica jest scisle okreslona ....lecz nie pamietam dokladnie ile ....10 lub 15 % na jednej osi i ok 30% pomiedzy osiami .
    Pamietamy ze odczyty z czujnikow nie sa ciagle , sterownik mierzy chwilowo je po wcisnieciu i zluzowaniu pedalu hamulca . ( jak masz reczny na przednia os to zluzuj hamulec ....moze pokazywac wtedy inne wartosci ).

Pssst .... wielu klientow zyczy sobie wylaczanie monitorowania okladzin :)
  • #3 16261921
    uhr
    Poziom 17  
    Dzięki za odp ale najlepsze jest to że jeździłem z podglądem każdym autem i jest ok nie zmienia się nic :( cały czas trzyma te poziomy zużycia.

Czyli ten błąd się tyczy jednej osi przedniej .
    15% to wywala wtedy troszkę inny komunikat i to jest ok ale tu jest inny błąd właśnie .
    Sama funkcja jest ok bo tak nie będzie nikt pamiętał.
    Jedynie wpiąć dwa nowe bez montowania na przednia oś i sprawdzić czy dalej będzie wywalał.

Podpowiedz jeszcze czego się tyczy dokładnie błąd 3821 czujnik oleju przkładniowego? który to ?
  • REKLAMA
  • #4 16262661
    tygr_ys
    Poziom 11  
    Ocena: 22
    4494 - Czujnik zużycia okładzin hamulcowych koła 1: Rosnąca grubość okładzin hamulcowych
    między osiami pojazdu, 00- błąd nie wyszczególniony
    Przyczyna: Różna jakość okładzin hamulcowych, spalone okładziny na tej osi, błąd
    układu hamulcowego na osi, różne warunki chłodzenia, brud, olej na okładzinach hamulcowych,
    błąd sygnału czujnika zużycia okładzin hamulcowych, itd. Sprawdzić części mechaniczne hamulca, porównać status osi. Sprawdzić
    czujniki zużycia okładzin hamulcowych.
  • REKLAMA
  • #5 16262824
    darfur5
    Poziom 35  
    Ocena: 1697
    Jeśli błąd 3821 jest w EDC to dotyczy monitoringu CAN 3 temperatury spalin ,poziom AdBlue w zbiorniku i temperatura AdBlue .
  • #6 16263801
    saron22
    Specjalista - Samochody Ciężarowe
    Ocena: 1595
    Próbowałeś kasować błędy bezpieczeństwa??
  • #7 16263882
    Frenzel
    Poziom 14  
    Ocena: 91
    Sprawdź
    1.Zaciski powinny luźno chodzić(jak będzie ciężko chodzić, też może wywalac takie błędy)
    2. Siłowniki najlepiej odkręcić i sprawdzić czy trzpień chodź prosto(czy sprężyny nie są uszkodzone) 3.Ewentualnie wymienić sam czujnik bo może szwankowac.
    Też mam dość często kłopoty z tymi błędami, zazwyczaj pokazuje błąd od koła 1 lub 3, nie ma co sugerować się konkretnym kołem, należy sprawdzić całą os, a najlepiej cały układ hamulcowy.
    Co do błędu od różnicy grubości klocków na osi zależy on od grubości klocków, tzn przy kończących się klockach tolerancja różnicy powinna być mniejsza. Na ogól roznica nie powinna
    przekraczać 15%.
  • #8 16265612
    uhr
    Poziom 17  
    Wszystkie jarzma chodzą cacy właśnie :(

prawy tył jedynie miał 55 reszta w okolicach 70 % może temu wywala różnice i błąd w osiach lecz wątpie.

Dziś kazałem wrzucić tył nowe klocki i zobaczymy czy błąd się pojawi. Stare miały jeszcze jak nic 70 %
    Sam czujnik można zdemontować bez zrzucania jarzma?
    Tylko kwestia które koło jak nie należy się sugerować 1 nką ?

Co do błędu drugiego to EDC 5 03821-03 i padnięty był czujnik za katalizatorem temp i może to się niego tyczyło rzeczywiście.
  • #9 17723298
    sebotrucker
    Poziom 12  
    Ocena: 83
    Od kilku dni mam ten sam błąd 04494-00.
    Procetowe zużycie klocków wygląda tak. Przód lewy 78 prawy 74
    Tył. lewy 37 prawy 22
    Raczej wątpię aby błąd wyświetlał się że względy na różnice na tylnej osi lub różnice między osią przednia a tylna. Z tego co wyczytałem jest błąd komunikacji pierwszej osi. Co sprawdzić lub co wymienić, podmienić. Możliwe że problem jest z samym czujnikiem lub wiązka czy jeszcze może być coś innego? Dodam tylko że wartości cały czas monitoruje i są non stop takie same nic nie skacze. Błąd pojawia się po kilku minutach jazdy po naciśnięciu pedału hamulca i już nie gaśnie. Dopiero ponowne odpaleniu auta sprawia że błąd przechodzi w pasywny. Z góry dziękuję za pomoc 😉
  • REKLAMA
  • #10 17723377
    svavecone
    Poziom 25  
    "Raczej wątpię aby błąd wyświetlał się że względy na różnice na tylnej osi lub różnice między osią przednia a tylna."
    ..... niestety lecz roznice osi przedniej i tylnej... raczej ...tez sa monitorowane .
    Wymienilbym klocki na tylnej osi , jak blad nie zniknie to dopiero kopalbym glebiej :) .
  • #11 17723989
    darfur5
    Poziom 35  
    Frenzel napisał:
    Na ogól roznica nie powinna
    przekraczać 15%.
    Też polecał bym wymienić klocki na napędowej.
  • #12 17725130
    sebotrucker
    Poziom 12  
    Jeżdze tak już od kilku miesięcy z taka rozbierznością procentową i błędów nie było. Dziś zauważyłem że błąd pojawia się po pierwszym hamowaniu w momencie puszczenia pedału hamulca błyskawicznie wyświetlany jest komunikat o błędzie.
  • #14 17740415
    sebotrucker
    Poziom 12  
    Mam już nowe klocki. Wymienie i dam znać chodź dalej twierdzę że to nie to. Ale może się mylę :D dobrzy by było w sumie ;)
  • #16 17808170
    sebotrucker
    Poziom 12  
    Sprawa na dzień dzisiejszy wygląda tak. Błąd zam zniknął i się nie pojawia od tygodnia. Cały czas jeździłem na monitoringu klocków i zawsze wskazywło zużycie klocków. Błąd znikł dopiero jak na lewym kole zeszło poniżej 78%.
    Wiem że to idiotyczna teoria ale od tego czasu błąd przestał się zapalać. Teraz wygląda to tak:
    Lewy przód 77% Prawy przód 73%
    Lewy tył 34% Prawy tył 19%
    Czyli tak jak mówiłem wymiana klocków nic by nie dała problem na razie zniknął ale na bank błąd nie dotyczy za dużej różnicy zużycia.
  • #17 17808237
    svavecone
    Poziom 25  
    Wedlug powyzszych wartosci .....blad wyskoczy ponownie , kwestia czasu . Roznica na tylnej osi jest zbyt duza , jak i roznica stosunku przedniej do tylnej osi sie odezwie .
  • #18 17808939
    darfur5
    Poziom 35  
    Błąd na pewno dotyczył różnicy zużycia klocków i ta jak kolega wyżej- na pewno się pojawi ponownie a jak pojeździsz tak dłużej to dojdzie wymiana tarcz.
  • #19 17809799
    kakibara
    Poziom 35  
    Ocena: 1275
    I tak ma tarcze do wymiany - nie mozliwe zeby po tygodniu czy tam miesiacu zuzycie miało tak niską wartość, auto które musi codziennie ciągnąć zaladowane przyczepy na maxa po roku ma hamulce na poziomie 60-70%- ale gabaryt jest naprawdę potężny.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem błędu EBS 4494-00 w pojazdach MAN TGX 440 po wymianie czujnika ABS. Użytkownicy wskazują, że błąd ten może być związany z nierównomiernym zużyciem klocków hamulcowych na osiach pojazdu. Wskazano, że dopuszczalna różnica w zużyciu klocków nie powinna przekraczać 15% na jednej osi i 30% między osiami. Użytkownicy sugerują sprawdzenie stanu mechanicznego układu hamulcowego, czujników zużycia klocków oraz ewentualną wymianę klocków na osi, gdzie występuje błąd. Wspomniano również o błędzie 3821, który dotyczy czujnika temperatury oleju w układzie EDC. Wiele osób zauważyło, że błąd może się pojawiać po pierwszym hamowaniu, a jego przyczyny mogą być różnorodne, w tym problemy z czujnikami lub jakością klocków hamulcowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA